Koliko "posuđujete" tuđi JavaScript kod?

U kojoj mjeri “posuđujete” tuđi JavaScript kod i koliko proučavate tuđe stranice?

Ako nađem zgodnu skriptu na netu koristim je i ne skidam autorovo ime ako je u njoj. Uglavnom nastojim sam pisati šta mi treba i ponekad (ali rijetko) moja rješenja pomalo nalikuju na primjere iz tutoriala. Nikad nisam uzeo tuđi kod i u njega stavio svoje ime. Ne kitim se tuđim perijem. A ja san nekada bio sistemski programer i administrator i znam da je nekorektno krasti kolege. Tuđe stranice nikad ne gledam u smislu “view page source” jer me ne zanima kako je kodirana, ali rado pogledam kakva je sadržajno. Dizajn nikad ne komentiram i ne obraćam pažnju na njega. Mislim da stranica vrijedi onoliko koliko je informativna.

Prve korake u programiranju mi je najlakše raditi na tuđem kodu.
Danas cijeli dan visim na jednoj stranici koja ima cca 80% korisnog koda kojeg mislim “posuditi”.

Pisanje imena i prezimena u kod nisam nikad radio pa ne namjeravam ni sada. Ako piše nečije ime, široka mu cesta, neću ga maknuti.

View Page Source je najbolja stvar nakon pizze, pive i McDonaldsa. :slight_smile:

Dobra!

Ja pogledam/gledam kada mi je jako zanimljivo/potrebno.

Jako cesto, profesionalna deformacija. :zub:

hm, često, sjećam se kad sam otkrio mogućnosti Java Script-a a davno je to bilo, sve što sam našao, sam taložio u jedan folder, od raznih pratećih animacija miša pa do raznih kalkulatora i dr.
ps. meni su veći problem predlošci, iako ga mogu sklopit sad već preko programa dosta brzo i dalje mi je navika ‘prešrotat’ neki stari tuđi, koji je seo ‘naklonjen’ nego iz nule radit novi.

U pravilu kada naiđem na nešto što mi je potrebno prvo procjenim da li mi se isplati napisati vlastito rješenje. Ukoliko se ne isplati onda preuzmem gotov kod.

U 99% slučajeva su to jQuery pluginovi namijenjeni široj masi tako da ne osjećam nikakvu grižnju savjesti :slight_smile:

Ma to rade i veliki

ja sam mozda par puta uzeo javascript kod ali autorsko ime uvjek ostavim …

barem postujem tudi trud … ako nista

a ne kao doticna osoba Matija Nekić

Naravno, čemu izmišljati toplu vodu. Inače koristim jquery, pluginove izbjegavam, ali za neke veće stvari zašto ne.