Koliko vas košta start-up novoga web sajta/projekta?

Bavim se jednom uskom nišom na webu i pokretanje stranice me košta oko 100€ zajedno sa domenom, hostingom, no i tu mi je zarada na klimavim nogama pa gledam što dalje. Tako da sam odlučio kreirati nekakav blog / affiliate sajt i računam da će me koštati puno više od toga, a isplativost jer sam novi mi je upitna i trebam savjete.

Matematika je sljedeća:
Domena i hosting = 15€
Sadržaj (20 kvalitetnih članaka po 1000 riječi smatram minimumom) oko 1 € po 100 riječi = 200€
SEO (5-7 kvalitetnih linkova) = 200€

Dakle 400€ je bare minimum i ne računam svoje vrijeme, eventualnu premium temu, neki plugin…za jednu godinu. 400€ u godinu dana ne vidim da mogu zaraditi, osim ako ga baš ne ubodem.

Kakve su vaše računice, da li sam što fulao?

pa to je ta neka računica, ako si ofulao nisi mnogo. ovo govorim za sajtove na engleskom jeziku. ne vjerujem da možeš dobiti 5-7 kvalitetnih linkova za 200E. Može neki onako solidan kvalitet, ali ne nešta baš kvalitetno nikako.

ja kontam da ti minimum ulaganja ako oćeš neki sajt na engleskom napravit treba bit bar 1500 dolara, osim ako sam pišeš pa se to može smanjiti. možda može i 1000 ali je pogrešno. evo uzeću primjer mog posljednjeg sajta o poklonima i računicu kolko sam potrošio i koliko sam zaradio.

domena hosting plugin oko 30 dolara

članaka sam imao 91 i nisam tačnu evidenciju pratio koliko sam potrošio para ali plaćao sam članke po 7 dolara za 1000 riječi, dakle i tu se može uštedit u odnosu na onu tvoju navedenu sumu, računam da je prosjek riječi oko 1500, ali ajd nek bude malo jače pa da računam 11 dolara po članku 11*91= 1001

beklinkove nisam uopšte radio nit potrošio cent na njih

dolar dakle ukupno potrošeno 1031 dolar za cijeli sajt

eo koliko je sajt zaradio

ođe nije uključen decembar u kome je sajt zaradio oko 2500 dolara čini mi se. ne da mi se tačno računat ali sajt je ukupno zaradio oko 4000 dolara, dakle na uloženih 1031 se dobije 4 puta više. pred kraj decembra sam prodao sajt za 9500 dolara, pa je na kraju sajt zaradio na uloženih 1031 nekih 13500 dolara, još bi bila bolja opcija da nisam prodao sajt i da sam ga ostavio u svom vlasništvu još bar godinu dana da raste jer je imalo šta i jer je rastao kasnije. a još mnogo bolja bi bila opcija da sam umjesto 1000 dolara uloženih u sadržaj uložio 3000 i imao tri put više sadržaja jer bi eventualno sve išlo puta tri.

ovo je jako bitna stvar. ne volim sebe falit ni oko čega ali se smatram kao da sam prilično dobar u biranju tema i procjeni dal mogu rangirat jer se meni zarada zasniva prije svega na dobrom odabiru keyworda. ali opet se dešava redovno da se fula šta može da rangira i ne pogodi se sve. ali bez linkova mora se bit svjestan šta može a šta ne i mora se dobro ubadat. ja bih isto na tvom mjestu tako radio, malo više se posvetio biranju tema a manje mislio na beklinkove jer ti beklinkovi za 200E neće neku znatnu razliku napravit, po mom mišljenju bolje uzet još članaka za te pare, osim ako je u pitanju baš mikro mikro niša đe 20ak tema dovoljno mada rijetko šta je toliko mikro.

3 Likeova

Kako to da si ga prodavao, a on se nalazio u takvoj uzlaznoj putanji? Jesi se uplašio neke potencijalne guglove životinje (iako znam da si radio po PS-u), ili je zafalilo sredstava pa šta ćeš, moraš blago prodavat…

Lako je bit general poslije bitke, naravno, ali gledajući sada, još korona došla mjesec dana poslije, online shopovi podivljali… baš me zanima koliko bi dobio godinu dana poslije… iako nema šta, ovo je koeficijent 13, to je skoro ko poluvrijeme/kraj iz jedinice u dvojku, top. :+1:

Ako si novi općenito u SEO-u i bloggingu, bez uvrede, ali teško da ćeš moći biti profitabilan sa tako nečim. Uhvati sam i nauči kako istražiti teme za koje se možeš rankirati, uzmi sam i napiši barem 50 članaka.

Kad to napraviš već ćeš imat puno veće znanje, i znat ćeš što očekivati od pisaca. Plus, mislim da je sve ispod 80-100 članaka u prvih 12. mjeseci sajta malo (ovo govorim iz iskustva)

Nije ono neka ogromna uzlazna putanja. Ono je vrlo postepen rast bio, no jednostavno za nišu pokloni su novembar a pogotovo decembar udarni.

Pravo da ti kažem pojma nemam koji je tačno razlog prodaji sajta bio. Nisam se uplašio gugla i nije zafalilo sredstava. Mislim da sam odlučio prodat jer sam presto radit na sajtu otprilike u maju-junu. I onda mi poslije muka nastavljat radit na sajtu, angažovat nove pisce jer su stari pošli. I da zaboravih totalno, počeo sam bio novi sajt koji je lijepo fercero za koji sam imo pisce i na kome sam radio pa mi je bilo logično taj nastavit radit a ovaj prodat. Sad to ne bi tako uradio no bi se nekad nakanio dodo još članaka i ostavio bi ga još god dana u mom vlasništvu.

Teško prognozirat tako nešta, ali mišljenja sam da bez ikakvog dodatnog posla na sajtu i dodatnih članaka da bi cijena išla na nekih 13k plus još zarada za narednu godinu.

Ovaj indijac što je uzeo sajt od mene me ostavio na google search consoli, pa vidim kretanje posjete. On je poslije kupovine dodao tonu nekih best članaka koji nemaju veze s poklonima, koji su krš i koji u 99% slučajeva nimalo ne rangiraju. Takođe dodao je redirekciju sa neke jake ekspired domene koja nije upšte related. Poslije dodavanja redirekcije nakon nekih 2-3 mjeseca posjeta za one članke koji su bili kod mene mu je skočila 3-5 puta, tako da vjerujem da je on za jednu godinu isplatio uloženo plus lako moguće još zaradio.

1 Like