Gdje je onaj topic o fokusu? Opet mi otišao fokus Bio sam na nečem drugom, svratim tu “kratko”, i evo sad izgubio nešto vremena na ovu temu totalno neplanirano
Ali evo…
Malo sam pogledao stranicu od tog Aleka. Prvi put sam čuo za njega maloprije. Možda je scammer, možda je varao ljude na nekim drugim stvarima ili vara još uvijek, stvarno ne znam. Možda su to samo i zlonamjerni komentari, ili klasični hejteri kojima je on kriv što su nešto pogrešno radili. Nemam ama baš nikakvu vezu s njim da ne ispadne da ga branim, ali sam pogledao maloprije ovu njegovu GOAT web stranicu.
Znači, prodaje neki kurs za $297 i $347. Po ovom što vidim, trebao bi imati dovoljno znanja da ako ga je pretočio u kurs omogući početnicima da bez problema sa stečenim znanjem iz kursa vrate uloženo i kreću sa profitiranjem.
Što se njegovog portfolia tiče… letimičnim pregledom, ofrlje, vidim da mu portfelj trenutno (nakon pada vrijednosti blue chip NFTs) vrijedi najmanje između $50k-$100k. Znači da je istina da mu je prije par mjeseci mogao vrijediti pola milijuna dolara. To u svijetu kripta i NFT-a nije uopće nikakvo čudo.
Postoji mogućnost da je prije prodao, izvan OpenSea jer se tamo vidi samo transfer, ali prije je vrijedilo isto dosta. A postoji i mogućnost da je prebacio na svoj drugi account, jer vidim da više ovi glavni NFTs nisu na inicijalnom accountu, ali ih je više završilo na jednom drugom istom accountu, uz samo transfer, bez prodaje na platformi. Ovo što tvrdi da je zaradio par tisuća dolara u jednom danu, apsolutno nikakvo čudo, a i ako nije sam sebi prodao, vidi se na blockchainu da je tako bilo. Moglo bi se dublje istraživat, ali to mi se stvarno neda jer mi nije uopće bitno.
Ono što mi se ne sviđa jest da nije pažljiv. Kako sam ja sad u par minuta vidio neke stvari, tako može i svatko drugi. OpenSea je pun “lešinara” koji hvataju ispod cijene. Ja sam do sada već prodao hrpu NFT-a, ali i kupio ih puno, pa ih imam u stotinama. Ne pada mi napamet to sve držati na istom accountu/walletu jer sam sa nekim accountima kupac, pa ne želim da vlasnici NFT-ijeva na koje bidam vide da imam na accountu druge vrijedne NFT-ijeve pa da mi ne spuste cijenu jer znaju da mogu platit više. Tamo gdje prodajem imam taktitku prilagođenu za te accounte. S druge strane, kad imaš na walletu puno WETH-a, onda kad staviš bid koji nije sramotno mali, ali je ispod realne cijene, vlasnik itema nije u strahu da će netko drugi prodati tebi pa će se tvoj bid na njegov item poništiti. Ako imaš taman toliko koliko si bidao, i bidaš i na druge iteme, onda onaj koji je labilan i koji se može navući na prodaju ispod cijene ima pritisak jer zna da svaki čas netko drugi može prihvatiti tvoj bid i onda se bid koji si njemu dao automatski poništava. Tako stvaraš pritisak prodavaču i povećavaš si šansu za kupnju ispod cijene. To su neke cake koje ja koristim, a koje znaju valjda svi koji su upućeni u trgovanje sa NFT. Ako on i takve stvari obrađuje u kursu, onda je to plus za kurs jer to su neke sitnice, ali mogu raditi razliku i nisu uopće zanemarive.
Moguće, stvarno nemam pojma o njemu inače. Ali evo ovdje primjer. Ako je onaj prvi komentar nakon otvaranja teme mjerilo, onda je sve jasno. Pametnjaković je odmah napisao da sigurno nije ništa zaradio i da jedino zarađuje od kursa. Jal ili brzopletost, ne znam. Koliko vidim, sve upućuje na to da je stvarno dobro zaradio na NFT i da i dalje ima priličnu vrijednost u njima. Nisam detaljno analizirao, ali ovako na prvi pogled izgleda tako. Znači, ako su i drugi koji ga optužuju da je scammer tako laki na jeziku onda je čovjeku neopravdano narušen ugled.
Opet ću reći, nisam uopće znao tko je on do maloprije i nisam povezan nikako s njim, da ne ispadne da ga branim. Ovo je samo moj “review”, onako brzinski i ne detaljno. Zapravo je i meni već neko vrijeme na pameti napraviti jedan kurs na sličnu temu (ali mi se neda, pa je to na čekanju tko zna do kada), pa će mi njegov biti konkurencija i imam razloga ga makar i lažno ocrniti, ali ne želim to.
Ima još nešto…na njegovoj stranici stječem dojam da se bazira na pump and dump sheme i na nešto ala investiranje u ICO-e svojevremeno u kriptu. Definitivno se na tome može jako dobro zaraditi, ali to je recimo drugačija strategija od one koju ja preferiram. Ali svatko ima svoju strategiju i dok donosi profit, dobro je.