Komentari na postovima i njihov uticaj na seo

Kako utiču komentari na postovima na poziciju posta u guglu? jel dobro imati 100 komentara ili ne valja imati nijedan komentar. npr članak skoro identičan sa slične stranice koje su slične jačine istog naziva lupam najbolji toalet papir i jedan članak ima 15 komentara drugi nema nijedan koji će članak bolje rangirati? jel bitno da se u komentarima pojavljuje termin iz naslova članka “najbolji toalet papir” ili nije, da li gugl uopšte povezuje komentare sa člankom, kad rangira članak? da li vam se desilo ikad da vam wordpress post rangira za neke fraze iz komentara?

Ja iskljucim komentare na svim svojim sajtovima jer nemam zivaca razgovarati s ljudima, ali prilicno sam siguran da je pozitivno imati mnogo komentara na clanak, pod uslovom da su konstruktivni, a ne spamerski.

kako gugl moze znat dal je komentar konstruktivan? pominjanjem riječi iz naslova članka ili iz samog članka, a to i spameri rade, duzinom komentara i dugačke komentare spameri rade, unikatnošću komentara, to mi je jedino logično.

ne znam je li ko primjetio na pojedinim stranicama često unutrasnje stranice koje imaju komentare dobiju pr dok druge koje nemaju ne dobiju pr. mozda je slučajnost ili je više linkovan sadrzaj sa komentarima, ali mislim da i nije samo do toga. isplati li se onda mozda sam sebi komentarisati članke?

He he, :slight_smile: sad si me sjetila da je svojevremeno bio jedan pjevač iz grupe Sam Sebe u Dupe. :slight_smile:

P.S. Veliki pozdrav Radi, radio magu iz Splita. :slight_smile:
P.S.2. Ne zamjeri na (bedastoj) šali.
P.S.3. Ja redovito kometiram svoje članke. :slight_smile: /ali to nema veze sa ovim iz gornje rečenice/ :slight_smile:

Prema mom iskustvu, komentari nemaju veze sa rangiranjem, Nikada mi nijedan post nije rangirao za bilo sto iz komentara.

1 Like

Moguće je, moguće.
Ne samo da sam vidio na svojim stranicama, nego mi se događalo da kada tražim nešto, Tražilica mi ponudi to unutar nekog komentara. Naravno da to ne bi bilo među Top 10 rangiranih siteova, nego daleko ispod, ali moguće je. :slight_smile:

Zar nije logično da bude tako ako je i komentar unutar sourcea stranice?
Eto, ti Mrgude misliš tako, ja imam ovakvo iskustvo, pravi rezultat je rijetko kada crno bijeli, pa će Anja do najboljeg rješenja doći kroz svoje iskustvo.

Anja, bilo bi najbolje, jasno, da na stranici nisu samo tvoji komentari. :slight_smile:

Mozes rangirati za neki toliko opskurni long tail keyword koji se na cijelom webu pojavljuje samo na tvom sajtu tim redosljedom riječi.

a sta ako se u komentarima pojavljuje fraza iz naslova članka, da li to može da utiče na poziciju u guglu npr za članak najbolji toalet papir da li išta znači komentar tipa: meni je je paloma najbolji toalet papir jer paloma najbolje briše moje usrano dupe

Mislim da je vrijeme kad je broj ponavljanja keyworda bio faktor davno proslo.

Jedino u cemu bi komentari mogli doprinijeti rangiranju je sto prosiruju kolicinu sadrzaja. Google preferira opsirne tekstove. Ali kao i sadrzaj i komentari moraju biti kvalitetni i korisni posjetiocima.

da gugl u zadnje vrijeme trazi količinu, to je baš postalo primjetno, a ponekad i iritantno jer često dugački smarački tekstovi kradu dosta posjete. to je i logično jer će lakše biti spami članak od 150 riječi nego od 1500 riječi, samo je problem što nekada gugl ne reaguje na kopirane tekstove pa ih kad ih se nakarika dosta u jedan članak, članak postane ogroman i samim tim guglu bitan iako je kopiran.

a po kojem principu gugl moze odrediti da li je komentar relevantan, dobar?

1 Like

Ako kopiram i prevedem text sa njemackog na bosanski da li to gugl smatra kopiranjem :smiley:

Google moze odrediti da li komentar dobar po istom principu po kojem odredjuje da li je clanak dobar i kvalitetan. @ZimbabvexD, prema mojim iskustvima, Googleovi algoritmi jos uvijek nisu toliko napredni da bi ovakvo prevođenje smatrao kopiranjem. To mozes provjeriti tako sto ces kopirati tekst u Googloe translate, tekst nakon prevoda dobrim dijelom nece imati nikakvog smisla.

Učim njemački u školi tako da znam nešto :smiley:

Kopirati sa njemačkih sajtova i preko translate-a na bosanski, a i bosanski znam tako da greške mogu ispravljat ;3

Visoko pozicionirane web stranice kod google-a i kod takvih stranica google samo tu komentare uzima kao relevantne, to je dokazano. Dakle komentari su dobri za seo, ukoliko se radi o stranicama koje svoje komentare su napravili da ih prati google (include) a obicno takve stranice jake to i urade.