Komp se resetira - tražim ideje?

Komp se resetira - ako imate prijedloge u kojem smjeru da idem da detektiram uzrok problema.

Simptomi su slijedeći:

 • ekran se zacrni, računalo ostane “visiti”,
 • u par navrata se je restartao, ali inače ostane “visiti” i mora ga se gasiti,
 • ništa ne detektira u Event Logu.

Kada se to dogodi:

 • posve sporadično, ali uvijek tijekom pisanja na tipkovnici ili klika mišem,
 • jedanput se desilo kada sam izvukao utičnicu USB-tastature,
 • jedanput se desilo kada sam izvukao utičnicu od slušalica,
 • jedanput se desilo tijekom jedne igre (usred kliketanja mišem),
 • tijekom pokretanja 3DMarka 11 se dešavalo uvijek kada bi program pokušao otvoriti web-stranicu, dok nije uklonjen Flash,
 • svi ostali slučajevi tijekom korištenja web-preglednika (bilo kojeg, i s uklonjenim Flashom),
 • sam od sebe se nikada ne zablesira, ma kako bio opterećen.

Što je u računalu:

 • svi dijelovi su sasvim novi,
 • Gigabyteova matična (temperatura < 40 °C, naponi 3.32 - 3.34 V i 12.23 V stabilno),
 • Sapphire Radeon 6850 (do 250 W pri punom opterećenju, temperatura < 50 °C)
 • Corsair 2 x 2 GB DDR3 1333 MHz (testirani s memtest86+, nisam ih još vadio pa probao jedan po jedan)
 • Seagate 500 GB SATA disk (nije stavljen na ACPI, nego EIDE),
 • AMD Athlon II X3 (temperatura < 40 °C, napon 1.07 - 1.34 V)
 • napajanje Seasonic od 430 W.

U računalo je uključeno:

 • USB-tipkovnica i miš,
 • zvučnici niti slušalice više nisu priključeni,
 • LAN.

Softver:

 • Windows 7 Home, 64-bitni,
 • Microsoft Security Essentials,
 • svi najnoviji i najažuriniji driveri,
 • nikakav drugi “rezidentni” softver, računalo je tek instalirano.

Ja bi kao prvo svakako stavio jace napajanje a kao drugo po ovom sta si nabrojao razlozi mogu biti svakojaki. Od nekog softverskog konflikta pa do hardverskog.
Jedino rjesenje je testiranje komponente jednu po jednu.

EDIT : prosurfaj po netu sve djelove konfiguracije pa vidi dali određen hardver ima problema sa nekim drugim hardverom. Kod mene se recimo dogodilo to da iako su i ploča i grafička bile ispravne jednostavno nisu mogle raditi zajedno. Nakon promjene grafičke radilo je sve super na mojoj konfiguraciji s tim da ta zamjenjena grafička dan danas radi na drugom kompu odlično.

Kad se resetira, odma u biosu provjerite temparature komponenti procesora, hdd, ako je to uredu onda uradite reinstalaciju pilota/drajvera znaci update za sve komponente.

Instaliraj Debian. Ako se ponavlja stvar je HW.

O boze dragi … izvini druze al mislim sta je to u debijanu? Isus koristio ili ? Mislim WTF?

tsreze (bem mu nick) koji mouse i keyboard da nije logitech?

Najstabilniji i najbolji OS današnjice. Koristi ga NASA na zemlji i letjelicama.

Jer sigurno osatane visiti ili je samo monitor crn?

Ja sam imao slican ako ne i isti slucaj.
Ekran se zacrni, a lampica gori ko da je upaljen. takodjer ako sam slusao radio i on se dalje cuo, znaci sistem se nije objesio, nego je samo monitor zekao.
Promijenio monitor i nikad vise se nije ponovilo.

Kabel od monitora?
Pokusaj sa drugim monitorom.

Molim dokumentaciju za danu tvrdnju da ga koriste bas tako kao sto ti kazes. Mogu ti garantirati da razlozi nisu “najbolji i najstabilniji” mislim te izjave … ja ne kazem da je linux los (doma i na poslu imam debianoida). Ne znam odakle da se krenem ubjedjivati sa tobom :slight_smile: Po meni je MAC daleko stabilniji i ispeglaniji. Dalje, sta fali windowsu? Ja cu instalirati windows i podesiti ga da ce biti jednako stabilan kao i bilo koji linux server. Meni je samo upalo u oko kako si ti zustro izjavi “instaliraj debian” i ako on ne radi onda je hardware 100% mislim … bez ikakve logike. Da ne spamam vise tomu post.

Ne ubjeđuje mi se. Mac nikad vidija. Za dokumentaciju neznan. Čitaj šta piše po netu. Ja nevolin forkove. Već san duže vrime na Fedori. Nju koristi i Linus.

Ha, Tsereže, meni je simptomatično odsustvo zapisa u Event logu. Kad bi taj simptom isključili, doista može biti bilo što (tipovao bih na Radeon drivere ili monitor - HW).

Međutim, odsustvo Event log zapisa upućuje da računalo ode trenutno u bananu, tj. da se zapis niti ne uspije zapisati. To definitivno upućuje na hardware, i to CPU prije svega radi toga jer si simptome počeo uočavati kad ono smeće od Flasha nakuri komp. Međutim, obzirom na probleme sa I/O jedinicama, mogla bi biti i ploča.

Moraš znati da je dosta teško ovako remote nagađati (definitivno, može biti i memorija ili grafička), ali tipujem na HW. Predlažem, obzirom da je komp nov, odlazak u servis.

ima mogucnost jos da izcitas dump, kojeg 7-ca kod svakog crasha napravi.

Plašim se da se ni dump file neće napraviti, kad se log ne zapiše…
No, treba probati.

[quote=“cronuts”]Ja bi kao prvo svakako stavio jace napajanje[/quote]Po svim informacijama koje sam našao na netu, ovo bi moralo biti više nego dovoljno za tu konfu. Napajanje je dobilo izvrsne reviewe. Noćas sam ga pustio da vrti “Heaven Benchmark” i ujutro me dočekao u normalnom pogonu s povišenim temperaturama, što znači da je cijelo vrijeme koristio povećanu snagu nego je slučaj u normalnom radu, kada se ruši.

Također je zanimljivo da ga višesatno igranje i kliketanje po Assasin’s Creadu neće srušiti (sve kombinacije tipaka se tu koriste), ali tipkanje ili klikanje ili skrolanje mišem u web-pregledniku hoće unutar najviše pola sata.

A na FF 4 odem na demo stranicu za HTML 5 i pustim onaj demo s animacijom svemirske stanice, tamo će kihnuti sam od sebe u jednom trenutku.

Bolesno.[quote=“cronuts”]Jedino rjesenje je testiranje komponente jednu po jednu.[/quote]Da, toga se bojim. Morat ću pričekati za to da dobijem još jedno računalo kako bih imao od kuda vaditi zamjenske komponente.[quote=“cronuts”]prosurfaj po netu sve djelove konfiguracije pa vidi dali određen hardver ima problema sa nekim drugim hardverom[/quote]Ok, dobra ideja.[quote=“Alen25”]Kad se resetira, odma u biosu provjerite temparature komponenti procesora, hdd, ako je to uredu onda uradite reinstalaciju pilota/drajvera znaci update za sve komponente.[/quote]Temperature su povtđeno normalne i nakon reseta (CPU, GPU i sistem). Iako je računalo tek instalirano i vjerujem da ima sve najnovije drajvere, neke nisam reinstalirao, nego sam ostavio one koje su Windowsi 7 sami stavili (pošto svi driveri moraju sada biti na HCL-u. Mislim da ću to učiniti slijedeće.[quote=“Gigolo”]Instaliraj Debian. Ako se ponavlja stvar je HW.[/quote]Volio bih to izbjeći. Ali, ako se mora, nije teško. Možda probam s 32-bitnim Windozama.[quote=“tom971”]Jer sigurno osatane visiti ili je samo monitor crn?[/quote]Sigurno nije samo monitor - provjereno (npr. radio bi normalni shutdown na gumb, a ne radi, mora se napraviti hard-reset). Monitor radi na drugom računalu već godinama.[quote=“Sljaker”]tipovao bih na Radeon drivere (…) mogla bi biti i ploča (…) odlazak u servis.[/quote]ATI-driveri su najnoviji, a ne znam kako bih si tu pomogao, ako je to - jeftinije je kupiti novu matičnu, nego grafičku. Ako reinstal drivera od ploče (možda i update BIOS-a) ne pomogne, ovo mi je slijedeći sumnjivac. Servis je svakako opcija (računalo je kupljeno u dijelovima, iako sve u istom dućanu - malo glupo, ali tako je).[quote=“tom971”]ima mogucnost jos da izcitas dump, kojeg 7-ca kod svakog crasha napravi.[/quote]Nema dumpa. Samo mu izvuče tepih pod nogama. Zato sumnjam da je nešto hardverski, nekakav spike na naponu, ili kao da procesor ostane bez napona. Ali mi nije jasno zašto se to ne dešava posve slučajno i kada ga se pusti samog za sebe.

Ja bi probao na tvojem mjestu još izmjeriti napon koji ti je na utičnici di štekaš komp. Moguće da ti je tu preslabi napon. Viđao sam i to.

najprije bi probao sa drugim napajanjem, to je najjednostavnije.

Slažem se s općim dojmom da je nešto HW, no za slučaj da je SW, probaj staviti STARIJE drivere za grafičku…
Imaš možda na matičnoj integriranu grafičku, da probaš s njom?

meni se slicna stvar recimo desavala sa logitech driverima za tastaturu i misa …

Stara je tema, ali kako toliko bizarne simptome rušenja računala nisam nikada doživio, evo mali update koga zanima.

Znači, računalo se nije rušilo kada su se igrale igrice na maksimalnim grafikim postavkama. Ali kada bi se na računalu radilo normalni uredski poslovi, unutar najviše pola sata bi se samo resetiralo.

Kako me je posao spriječio da i pogledam igricu, to sam računalo ugasio tamo negdje u 4. mjesecu i do sada ga nisam uopće palio. Prije koji dan sam ga po prvi puta upalio i desilo se nešto posve suprotno od dotadašnjih simptoma: na jednoj igrici se jednom resetirao, a potom se ugasio i ostao mrtav.

Skroz mrtav, dakle više se nije mogao upaliti - niti ventilator napajanja se nije pokrenuo.

Odnio sam ga na servis i frajeri mi drugi dan vele da je problem u grafičkoj koju su zamijenili.

Sada ću ga probati koristiti da vidim je li to riješilo problem.

Zanimljivo da i dalje stoji problem da se ponekada sam od sebe napravi “lijevi klik” na mišu, što je dosta nezgodno u igricama. :slight_smile:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja