Kopirani sadrzaj i SEO

Posto imam sajt na kojem objavljujem price, cesto se desi da clanovi objave price na vise sajtova, pa cak i 3-4 jer zele sto vise komentara na svoja djela.

Sta se podrazumjeva sa kopiranjem i ban od googla ? Da li je to kopiranje 90% sadrzaja sa drugih sajtova ili cak i manje ? Naprimjer ako ti kopirani sadrzaj iznosi od 10-20% ukupnog sadrzaja i sl ?!

Kod mene je vecinom uniqe sadrzaj, ali od 10 prica desi se da 3 ili 4 se objave i na drugim sajtovima, ili da su vec ranije objavljene.

Kako google gleda odakle je kopirano, npr ja napisem unieqe sadrzaj i to neko kopira, je li po vremenu indeksiranja google shvati ko je kopirao ili ?

Nadam se da nije previse komplikovano izneseno :wink:

google jako dobro zna koji je sadrzaj orginal, a koji kopija, tako da se toga ne trebaš bojati. E sada što se tiče toga da članovi objavljuju iste članke na više site-ova, to nisam siguran kako će google gledati. Ako je kako kažeš to samo 10 posto sadrzaja, a ostalo unique, ne bi trebao biti problem, mada se nikada nezna. Inače google je u zadnje vrijeme dosta postrožio što se tiče duplog sadrzaja, tako da bi ti mozda cak bilo bolje brisati taj dupli sadrzaj, bolje se odreći 10% sadrzaja nego riskirati.

A malo je komplicirano, al što u životu nije komplicirano…
Ovako ako je samo 3-4 teksta na drugim mjestima objavljeno mislim da nije problem za stranicu…
Sada ako su u slično ili isto vrijeme objavljeni tekstovi na dvije stranice goog će gledati relevantnost stranica za taj tekst i rank cijele stranice tako da je moguće da tvoj tekst bude dodjeljen toj drugoj stranici…
© u hrv i manjim jezicima nije pokrenut dok je na eng goog pomeo i banirao sve © stranice koje nemaju unikatan sadrzaj u tu skupinu spadaju i spin članci barem velika većina.
Sada kako je goog najavio i lokalno čišćenje možda da pisce ograničiš samo na svoju stranicu a dodatne komentare i posjete im dovedeš preko social mreža i sl za kompezaciju…
Pripazi malo da te ne pogodi val čišćenja, barem par mj dok se ne vidi što goog smijera na lokalnom planu.
Meni su 4-5 eng stranica izbačene iz pretrage zbog 20-30% kopiranih članaka pa pripazi…


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja