Korištenje sadržaja od kupljenih stranica

Pozdrav,
Prije par godina kupio sam nekoliko web stranica od različitih autora. Svaki web ima copyrght oznaku.
Svi autori kao dozvoljavaju modifikaciju. Interesira me smijem li tekstove i slike sa tih stranica koristiti u izradi jedne nove stranice?

Meni je to teško reći.

Ali uzmi u obzir da za razliku od nekog fizičkog predmeta kojeg po kupovini možeš rastaviti kako želiš i od dijelova sastavljati što želiš, kod autorskog djela to načelno nije samopodrazumijevajuće - ne možeš “demontirati” moralna prava autorstva.

Tako možeš kupiti sva moguća prava na neke romane, ali ipak ne bi mogao rastaviti te romane na poglavlja i ulomke i od njih skrpati neki novi roman i potpisati ga svojim imenom - ne možeš uništiti autorsko djelo.

S druge strane, ako bi kupio sva prava na neki program - koji je isto autorsko djelo - i onda počeo taj program dorađivati, s vremenom kada bi od originalnog programskom koda ostao neznačajan dio, nestalo bi i moralno autorsko pravo originalnog programera, tj. mogao bi prestati navoditi njegovo ime kao jednog od autora.

To su neke dvije skrajnosti, ali teško je reći ovako samo gdje se na toj skali nalaze pojedina od autorskih djela koje si nabavio kupujući te web-stranice, te što si za svako pojedino ti mislio, a što svaki od prodavača.

To ti je ko da robokapa izrežeš motornom testerom, odneseš u garažu i ponovo pokušaš pospajati šrafcigerom i čekićem. Čitav sajt možeš prebaciti 301 redirekcijom (stranicu po stranicu), no da prebacuješ pojedine stranice ili dio tih stranica s više sajtova na jedan, nisam siguran u ishod, mislim da ti je bolje odraditi ih ponovo. Preko google web master toolsa imaš mogućnost ‘prebacivanja’ s adrese na adresu, no kako ide s više adresa na jednu …
ps. sory @tsereg u isto vrijeme smo pisali pa nisam vidio tvoj post, no činimi se da na isto mislimo :slight_smile:

zar ima neki zakon u hr-u za to? Ja mislim da nema, a da ima opet tesko da bi ga iko tuzio.

Zaboravio sam napomenuti da se radi o stranicama koje se prodaju takoreči na kile. Izrade stranicu na neku temu i tu istu kupi možda stotine ljudi

ja mislim da ako si kupio stranicu, onda si kupio i sadržaj iste.

Pravno gledano, Zakon je vrlo jasan u ovom slučaju. Otkupio si imovinska prava, ali moralna prava nisi i ne možeš otkupiti. Mijenjanjem teksta kršiš autorova moralna prava (pravo integriteta).

U praksi, iako po Zakonu autor ima pravo usprotiviti se svakom deformiranju, sakaćenju ili drugoj izmjeni svojeg djela, ako si otkupio web site, podrazumijeva se da si preuzeo sva prava na sadržaj i da sa sadržajem možeš raditi što god hoćeš.

Just do it! Neće ti nitko ništa.

Evo, dobio odgovor od jednog.
You can use the text, but not the images in making another site.

Ja bi želio malo nadodati vezano za tu problematiku. Naime u pitanju i nije navedeno što se točno pod pojmom “kupio sam stranicu” i podrazumjeva. Stranicu kao takvu možete nekome prodati kada za to izgubite određeni interes ili nemate dovoljno vremena za nastavak uređivanja. Pri tome možete prodati samo registriranu domenu , bez sadržaja ( ako ima neki simpatičan ili privlačan naziv za nekoga) ili možete prodati i sadržaj . U tom slučaju obvezno morate i pismeno dobiti odobrenje što se pri tome podrzumjeva. Dali tekstove smijete koristiti kao svoje vlastite, što se odnosi i na slike i ostali materijal.
Ja sam bio u dva slučaja takve prodaje. U jednom su se prodavali svi sadržaji koji su se tamo nalazili. U drugom koji sam nudio , ali ih nisam uspio prodati, pa su i dalje na prodaju ; domena mikrotikhack.com( iako sadržaj nije više online).

U oba slučaja postojao je veći broj registriranih korisnika. Svi korisnici su obavješteni da je domena na prodaju i da će se njihovi podaci sa stranice automatsi obrsati, a mogli su to i sami učiniti u nekom roku. Ovime je izbjegnuta eventualna zlonamjera kupca, o tome je kupac naravno bio i upozoren. Sa svim tekstovima i slikama , skriptama mogao je raditi što je želio. Takav je bio dogovor. Budući da su se tamo nalazili isključivo moji tekstovi, mogao sam na taj način o tome odlučiti. Kupovina nije uključivala i Forum koji je isto bio sastavni dio webstranice.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja