Kupnja grafičke iz njuškala

Ono, kada si programer pa rodbina misli da znaš sve oko kompjutera xd.

Rođak me znači pita za pomoć…crkla mu grafička i sada ne zna kupiti drugu. A ne znam bome ni ja xd.
Poslao mi je sliku grafičke, pa ako netko zna reći što treba gledati da grafička ima kada kupuje na Njuškalu.

Pretpostavljam da su glavni utori…ali kako će on znati iz naziva grafičke na Njuškalu (ako nema slike…ili ako se ne vidi precizno na slici) …da li su to utori kompatiblni s njegovom ?

To je neki generalni standard ili? Znam da se utori ne mijenjaju od danas do sutra…ali koliko znam, promjene su ipak nastupale prije ili kasnije…

Any help…na što obratiti pozornost kod kupnje? Hvala :wink:

Odakle poceti…

Ako je samo grafa u pitanju onda se prvo gleda kompatibilnost maticne, znaci koju maticnu ima, neka googla i potrazi koje grafe mogu uci u nju, isto tako gledati napajanje jeli dovoljno za novu grafu, isto tako gledati hoce li biti bottleneck izmedu cpu i gpu.

To bi se lako rijesilo kada bi nasao odmah novu grafu i poslao upit webshopu sa svim dodatnim pitanjima, po mom iskustvu trebali bi mu oni odgovoriti bez problema. (a moze odmah i instalirati speccy, poslati te podatke webshopu pa neka mu oni preporuce koje grafe moze staviti u komp, sada je pitanje jeli igra igre i koje igre jer ne zeli igrati igru sa 30fpsa zapravo nitko ne zeli :stuck_out_tongue: )

Ma stariji čovjek…treba mu komp samo za email i dokumente…i što već…ne igra igrice.
Znači treba krenuti od matične. ok :wink:

Nek kupi maticnu s grafickom, a ova slika graficke, majko mila, nisi mogao naci goru? pa od kad je to, iz pravjeka.

Processor i maticna nova kostaju cca 700 kuna i manje. Ako ide po njuskalu kupovat nek kupi gotov komp, a neki ducani tipa centro.hr ima refurbished computere, to su ti compovi tipa HP koji su overkill za email i internet a cjene za cijeli komp se krecu od 600 pa na dalje kuna…

Iskreno ne bi kupovao sa njuskala komponente, radije u nekom webshopu neka kupi gotovu konfu tipa https://www.nabava.net/pc-gotova-racunala , ako bas fali love onda se treba zahebavati sa raspberry 3, kupiti jos dodataka tipa za hladenje, hard itd. Mislim da bi mu za manje od 1500kn pc radio bolje nego sto radi sada odnosno kako je radio prije nego sto mu je rikla grafa.

Naravno cistiti komp svako nekoliko pogotovo ako se u kuci pusi,izvanka proci sve krpom cak i donji dio ako ima dole filter, odviti sarafe rukom s kucista, s kucista dignuti filter, proci ga vodom (pod pritiskom) i stavit ga vanka susit, izvaditi grafu pravilno s maticne, stapicima za usi je ocistiti, isto kao i dijelove u kucistu, usisati (jbga bit ce daljine, ali bolje ista nego nista), proci krpom gdje moze (moze i malo malo vlaznom, ali ne sada po osjetljivim djelovima naravno) vratiti grafu nazad, filter nazad, vratiti dio otklopljenog kucista i zasarafit ga rukom. To mu je 20min posla, a i manje ovisi o suncu :stuck_out_tongue:

1 Like

Nemogu editirat -.-

Ako kupi s njuskala pitaj boga u kakvom je stanju grafa, ako kupi istu/slicnu to je grafa stara preko 8 godina. Zato kazem bolje onda novi komp da se odmah rijesi i ima garanciju.

Potpisujem @CroLog
Nema logike popravljati ili nadogradjivati racunalo koje je pregazilo vrijeme i za kojeg se vise ne proizvode komponente. Nadogradjivanje starog racunala je kao i lutrija, moze sve opet raditi neko vrijeme, a moze se dogoditi da komponenta za komponentom prestaju s radom i na kraju imas stari kompjuter u koji si bacio toliko para s kojima si mogao kupiti novo racunalo s garancijom.
Znaci odvojiti nekih 100-150€ za multimedijalno racunalo. U danasnje vrijeme ima dosta malih racunala (velicine 3-4 kutije cigareta) koji su u tom cijenovnom rangu, imaju garanciju, ne cuju se i kompaktni su.

Treba ti grafa kao na slici, za starijeg lika koji ne igra igrice?

Nemaš frke, imam jednu za poklon (mislim da sam je i ja dobio zajedno s pločom).

ZG, Dubrava, mogu ti poslati poštom ili Tiskom gdje treba.

Pusti ove štrebere, silom prilika krpam kante koje nisu ni za fikus stavit na njih :slight_smile:

P.S. Stavim sliku čim mob dođe k sebi
P.P.S. Imam na lageru starudije, ako nekome nešto treba može se slobodno javiti :slight_smile:

2 Likeova

Tako je, ove grafe nemaju neku vrijednost, pa i ako rikne nije steta. Ja sam kupio na njuskalu za 200 kuna HD 6750 ili tak neki broj, dobro me sluzila, ali ona je overkill za tog gospodina. Prodao je dalje za iste pare gospodji nekoj na more i nju jako dobro sluzi, na toj grafi je moguce igrat sve igre koje nisu zahtjevne, a takvih je danas jako mnogo.

Da mi treba komp za email i internet kupio bi kao sto sam rekao refurbished:
https://www.centro.hr/refubished-hp-6200-pro-sff-intel-pentium-g630-2-70-ghz-4gb-250gb-dvdrw-w7p-coa-intel-hd-graphics-p-n-02280004-rfb.aspx
700kn samo ustekas u monitor.

Pa sta je to, jel to uopce PCIE? LOL
Imam i ja slicne na tavanu bacene, nece te vidjet svjetlost dana tako brzo.

Svaka čast, lijepo od tebe :wink:

Svakako bi prihvatio ponudu u ime rođaka (njemu još nisam ni javio) …ali nebi da se gnjaviš sa hodanjem do pošte i slanjem, pa bi (ako ti bolje odgovara) … da se netko zaleti do tebe po to. On živi baš u sesvetskom kraljevcu, pa mu Dubrava nije daleko. Ako ti je ok opcija, dam mu tvoj broj ili email, pa te on kontaktira?

Možemo nastaviti u PM oko kontakata, fala još jednom! :wink:

…a ovima što sugeriraju da stariji čovjek kupuje novi komp samo da bi mogao čitati email, savjetujem da kazne sami sebe xd. Niste normalni :stuck_out_tongue:
Znam da je starudija…ali nije neki rizik ni kupiti takvu komponentu na Njušci kada može koštati eventualno 20,30,50kn. Evo @trnac je ponudi i džabe, ali nije nikakav bad ako zaželi koju kunu…još stigne :slight_smile: Vjerujem da će ionako barem za piće dobiti. Jedino je problem da li ima uopće ovakvih komponenti na Njušci, kada ste tak reagirali na sliku.
I bez uvrede ikome, moj ton je sa podsmjehom u šali :slight_smile: Živili.

Nazalost ima takvih komponenti od tih second hand handlera i oni imaju bjesne cijene. IMO te graficke ne vrijede nista. Neki pokusavaju naplatiti i 200 kuna za takvu graficku jer kao neki ljudi skupljaju te antikne graficke.

A gore sam stavio da cjeli refurbished comp dobijes za 700 kuna, znaci nigdje veze.

Ovo sto se dogodilo je sreca da netko dava besplatno tj da je odmah nasao. Svaki put kada rikne stara komponenta ce je trazit na njuskalu da kupi istu/slicnu takvu koja je prema naljepnici gledamo sada samo gpu iz 2008 god znaci 10 godina, a vrijeme ide, moze je sutra kupit na njuskalu i riknut za par dana, nekako mi nema smisla da covjek ne moze dati manje od 1500kn za novi komp da se rijesi svih problema, ali eto.