Kupujem novi laptop - savjeti

Kao što naslov kaže, kupio bih laptop. 3.000 kn je gornja granica. Nisam zahtjevan korisnik - treba za kućno korištenje, ništa posebno. Marka nebitna.
Na njemu će se - od iole zahtjevnijih stvari - raditi neka sitna obrada videa i fotografija, ništa profi. To je otprilike to. Imate li savjet?

Bilo koji i3 laptop, samo da nije HP, a najbolje da bude DELL

Ako te ne muce fancy izgledi pogledaj lenovo b50 mi se cini da se zove.

http://www.emmezeta.hr/multimedija/informatika/notebook-racunala/39935/toshiba-l50-b-1dj-notebook/

1 Like

http://www.ekupi.hr/-ASUS-X551CA-90NB0341-M00570-crna-prijenosno-racunalo-454843.aspx
http://www.ekupi.hr/Lenovo-Core-i3-4GB-1TB-G5070-59-431789nbspprijenosno-racunalo-479868.aspx
http://www.ekupi.hr/ASUS-X552LA-90NB02FB-M10200-prijenosno-racunalo-479832.aspx
http://www.ekupi.hr/Acer-prijenosno-racunalo-Aspire-V5-561-34054G50Maik-NXMK8EX008-479777.aspx

i na nabava.net imaš gdje je koji najjeftiniji, tako da prođeš najbolje…

Zašto ne HP? Imam 2 HP-a, od kojih je jedan star 7 a drugi 5 godina i nikada nisam imao nikakvih problema a niti troškova na njih. Oba laptopa su aktivna najmanje 6 sati dnevno, s obzirom da pored njih koristim i Desktop PC za zahtjevne poslove. HP su best buy jer za manje novca možete dobiti i kvalitet i povoljnu cijenu. Apsurdno je tvrditi drugačije jer sam u više od 20 godina iskustva sa računarima susretao sa raznim modelima, a među njima i HP modele laptopa koji su prestali sa proizvodnjom prije više od 10 godina a i dalje su aktivni u domovima onih kojim nisu potrebni zahtjevniji računari.

Najbolje je kupiti Sony Vaio ili MacBook, ako možeš izdvojiti više novca. Dell, Lenovo i Toshibu također preporučujem.

HP i ASUS rade zaista kvalitetna kućišta što je zapanjujuće s obzirom na cijenu. Vjerovatno kod malo boljih modela više plaćamo brand, nego samu vrijednost laptopa. Za 3 000 kuna sigurno možeš dobiti kvalitetne laptope od ova 2 proizvođača. U tom cjenovnom rangu ti garantujem da ćeš naći i HP i ASUS modele koji su dosta boljeg dizajna od Toshibinih.

Korisno je pri kupovini znati da proizvođaći laptopa proizvode samo kućišta i sl. dok komponente dobavljaju od Intela, AMD-a i sl. Jedino što ću ti reći da izbjegavaš je Acer koji je dosta zastupljen na našim prostorima.

Ljudi, puno hvala na savjetima!

Imam još pokoje pitanje: zašto i3 u odnosu na druge procesore? U čemu im je prednost?

Zaboravih reći: poželjno je BEZ windowsa. Ne trebaju.

Ako se ne mislis igrati na njemu, dovoljan ti je i od 2000 kn laptop. Danas je to skoro “dzaba” u odnosu na ranije godine. Takav notebook je dovoljan za prosjecnog korisnika … surafanje, facebook, youtube, malo worda … gledanje videa i sl. Nikakvi i core procesori ti ne trebaju.

Ja sam uzeo prije 2 godine lenovo b590 pod kompenzaciju, i radio na njemu (dizajn,programitanje) … sasvim solidno je radio na celeron 1000m procesoru. nakon par mjeseci sam ga nadogradio ssd-om od 500 gb, s 12 gb rama i core i7 procesorom. Mogu ti reci da core i7 u usporedbi sa celeron 1000, za poslove koje ja radim (programiranje i dizajn) nema nikakve razlike. Jedino planiram ram dignut do 16 gigi … tog vrazjeg rama nikad dosta :smiley:

Neka iskustva sa Acer laptopima? Koji model mi preporucate do 4000kn? thnx

Acer bas i ne…imam Toshibu staru 4 godine, 8GB RAMa, i5 2,4GHz i 1TB hard unutra…radi perfektno i bez ikakvih problema. Nikad ni najmanje nije zezala. Za moje potrebe odlican. Koristim uglavnom programe za programiranje u elektrotehnici i AutoCAD, ePlan, povremeno PS za manje edite slika itd.

MIslim da tu ekipa ne zna sto je programiranje… i7 naspram nekog celerona i izjaviti da nema razlike, svasta. Ocito se ne programira ili se ne zna sto je programiranje. Kompajliranje koda na jednom i7 naspram celerona 1000m je dosta brze… No vratimo se na tematiku. Nakon godina i godina mijenjanja opreme po 30-ak laptopa godisnje na poslu, preporucam Dell i Lenovo. HP je ok, jeftiniji je i isplativiniji naspram ova dva proizvodjaca,ali je i nesto manje kvalitetan. Govorim o problemima nastalim na HP laptopima cjenovnog ranga 12k kn kroz godine koristenja naspram Della i Lenova kroz iste godine koristenja.
Ako se gledaju laptopi do nekih soma eura, potpuno je isti vrag jer se sve proizvodi u istoj tvornici u maleziji (citaj Clevo) ,a proizvodjaci pucaju na to svoj case i logo tj. usmikavaju barebone…

trazi neki kod koga se moze prosiriti RAM, tj, da ima dva slota za RAM

Velis ni jedan od ovih acer racunala?

Jako puno koristim DELL mašine inače, a imao sam i Toshiba, ACER, te HP. Mogu reći da je DELL jako dobar i primjetno bolji od navedenih. Možda osim DELLa isprobati sa LENOVO ?

1 Like

Moja preporuka je Dell, kod kuće imam Inspiriona s i3 procesorom i 4gb rama i radi kao urica. Iduća nadogradnja bi bila samo SSD.

U uredu imamo tri Dell računala i jednostavno su nečujni. Kad je potpuna tišina u uredu se jedino čuje starter od lampi sa stropa :blush:

Naručio sam DELL Inspiron 5767 17.3’’ FHD Intel Core i7-7500U (4M Cache, up to 3.50 GHz), 8GB ram (fabrički max 16gb; realno može 34gb samo treba podesiti), 1TB, AMD Radeon R7 M445 4GB (eksterna), Intel HD Graphics 620 (interna)

Cijena: €862,55

Šta kažete, jesam li odabrao dobar kvalitetom i cijenom?

Nije skupo za ovakvu konfiguraciju