Kvaliteta AdSense oglasa, fix vs. responsive

Tražio sam po netu ali nisam našao, da li je netko radio istraživanje o kvaliteti responsive AdSense oglasa?

Čisto me zanima jer se na mojim stranicama znaju prikazivati očajni responzivni oglasi. Pod očajni smatram da su neatraktivni, dapače, više su odbojni nego privlačni.
S druge strane, nisam često vidio neatraktivne oglase fix veličine.

Jesu li responzivni oglasi učinkovitiji zbog svoje veličine ili kvalitete?

I drugi set pitanja.
Koliko je vama kao webmjastorima važna kvaliteta oglasa na vašim stranicama? Važna vam je samo zarada ili želite održati rejting stranice ili balansirate između zarade i rejtinga?

Vidi…iskreno, nikad nisam mnogo zagledao kakav se oglas vizuelno “vrti” na sajtu niti me to mnogo što bi rekao Šojić “ubudjava Pantiću” :joy: Meni lično je bitno da donosi zaradu oglasi a kakvi su to mi nije bitno dal responsivni ili fiksni,

Da naravno! Mnogo advestera koristi responsive oglase njih jer su onda sigurni da će se njihov oglas ukopiti u sve vrste (dizajn/layout) sajtova

Kod mene je važna zarada i kvalitet sadržaja - teksta na sajtu koji se objavljuje Bez kvaliteta nema ni posetilaca -a onda nema ni zarade proto ko pasulj

Hvala.
Surfajući sam našao odgovor na svoju dilemu. Responzivni oglasi da, ali ne pod svaku cijenu i oprezno na desktop uređajima.

Vjeruješ li da na news portalu, za desktop verziju uopšte ne postavljam adsense reklame. Veoma, veoma mali broj posjetilaca dolazi desktop.

Vjerujem, zašto ne.
I na mojim web stranicama se promjenila situacija zadnjih godina i mobiteli su preuzeli primat, ali još uvijek 20-25% posjete dolazi preko desktopa.

Responzivni oglasi prolaze bolje jer su fluidni i mijenjaju veličine za razliku od fiksnih na koje se ljudi brzu naviknu pa ih više niti ne primjećuju.

Na velikim portalima su pretežno oglasi fiksnih dimenzija jer oni ne koriste AdSense već AdX za kojeg još uvijek ne postoje responzivne jedinice.