Laptop se Napio Vode

Jeste kad zalijali laptop. Imam jedan laptop koji je zalijan s vodom. Proslo je vec mjesec dana i probao ga upaliti i ne radi.

E sad, jel to za kos? Jel mogu kome ga prodat za djelove?
Jel mozda mogu kupiti neke djelove pa ga sam sklepat. Nisam jos sklepavao Laptop, pa mi se cini to kao dobra prilika buduci laptop ne radi pa nemogu sto zeznut.

Gdje kupiti ili nabaviti djelove? Uzeti polovni laptop? Tu na forumu je cini mi se @drmrgood rekao da su maticne na laptopima strasno skupe, a nekak si milim da je najprije riknula maticna.

Eto pa dajte neke savjete, nemora nuzno biti najeftinije rjesenje, ja bi ga rado slozio, onako DIY, pa ako me netko moze u tom smjeru pogurat.

Cak si mislim kupiti isti takav laptop koji radi, pa onda ako i kada rikne uzeti iz jednog pa ubaciti u drugi…

Ako je laptop bio upaljen dok je poliven riknula je maticna. Ja sam govorio za nabavku maticne sluzbenim putem od ovlastenih dobavljaca,medjutim na ebayu su puno jeftinije,pa pogledaj tamo. Ako laptop nije prestar popravak se sigurno isplati.

2 Likeova

Ako ti to nije specijalka, bolje ostaviti majstorima neka se bakću. Tak sam se prije dosta godina nadobudno uhvatio kako ću ja popraviti neki komp. Izhebo sam se k’o mladi majmun, nisam napravio ništa i osjećao sam se jadno. Nakon toga bacam što je za baciti, što nije stavim na njuškalo i prodam/poklonim.

Baš sam šogiju rekao da mu ne mogu staviti SSD u laptop jer ga nisam znao rastaviti. Blesavi HP 250 kojem moraš skinuti cijelu donju plastiku da bi došao do diska.
Pa da mi još nešto pukne, strgam plastiku… Neka hvala, ipak ne.

@trnac malo laptopa ima da ih ne moraš cijele rastaviti. Rastavljao i jedne i druge i uvijek je sve bilo u redu. Nekima čak moraš i monitor skinuti.

@dadaas pitanje je koliko se isplati popravljati laptop. Koji model i marka?

Evo uspio ga naci na ebayu:

To je neki specijalni beatsaudio pavillion

Ovi gore mi djeluju zanimljivi da im ja dam taj da ga probaju popravit pa ako nemogu da nesto kompenziramo, vidim da uzmu pokvareni pa dadu popust na neki njihov…

Imao sam jedan vrlo zanimljiv slučaj prije više od godine dana po ljeti u Zagrebu u centru u jednoj zgradi u uredu jedne firme.
Kat iznad su živjeli stanari i gospođa je zalijevala cvijeće. Kad je završila zatvorila je vodu ne na slavini već na ventilu na kraju šlaufa. Pritisak vode je izbacio ventil i kad nikoga nije bilo doma poplavilo je gornji stan i satima je curelo dolje na stol gdje je bio laptop po kojem je pljuštala voda.
Stanje je izgledalo nepopravljivo. Laptop nije reagirao na pritisak gumba za uključivanje.
Vrlo često možete čuti priče o riži koja u takvim slučajevima može pomoći.
Nikad takve priče nismo shvaćali ozbiljno.
No tu se nije imalo što izgubiti i odlučili smo provjeriti točnost tih priča tim više što je ulaganje bilo 5 kg riže ukupne vrijednosti 35 kuna.
Stavili smo laptop u kutiju i na to nasuli 5 kg riže. Zaposlenik njihove firme je otišao na godišnji odmor i mjesec dana poslije sam ja išao provjeriti da li će se to moći pokrenuti unaprijed uvjeren da nema pomoći.
Kad sam izvadio laptop iz riže spojio ga na punjač mojem iznenađenju nije bilo kraja kada se laptop na pritisak gumba za uključivanje najnormalnije uključio i proradio kao da na njega nije pala niti kap vode a tekle su bile litre.
Par zrna riže su ostale zaglavljene ispod nekih tipki ali sve ostalo je bilo sasvim normalno i taj laptop još i dan danas radi.
Evo ideje pa probajte. Možda i Vama uspije.

ja Vama vjerujem na riječ ali ste onda imali nevjerovatnu sreću da niste spržili do kraja sve jer kažete da nije reagovao na pritisak dugmića za paljenje, znači pokušavali ste upaliti a postojala je velika vjerovatnoća da sve spržite paljenjem nakon polivanja

jedan tip svima, kada telefon ili laptop upadne u vodu, ne pokušavajte ga paliti, rasklopite ga i stavite u rižu

Dobro ja sam svog vjerojatno sprzio ali bogami da cu kupit sutra 5 kila rize i stavit ga unutra na mjesec dana, pa da vidimo…

Probao sma ja i vece gluposti tak da je ovo onak mi super savjet. hvala @hitnapcsluzba probat cu pa javoim jel uspjelo… Ako uspe onda je ovo jedna od dubljih paranormalnih dimenzija koje sam posjetio u zadnje vrijeme…

Riža izvuče vlagu, ali dodao bih da ste imali sreće. Pred dosta godina frendu je upao upaljen mobitel u more. Frend je nakon 3 sata skužio da mu nema mobitela. Sve sam rastavio, uzeo četkicu za zube i sa čistim alkoholom isčetkao matičnu ploču i sve kontakte. Mobitel je sastavljen i radio je bez greške.

1 Like

Fora je odmah reagirati, prije nego započne oksidacija na kontaktima

1 Like

Kad pogledaš, elektronika i nema baš komponenti koje su osjetljive na vodu :slight_smile:
Samo je problematičan kratki spoj koji voda moze napraviti, i kako veliš korozija. To sad malo objašnjava one dronove što piče pod vodom :smiley: :smiley:

Bilo bi fora složiti neki popis elektronike koja izričito nesmije doći u kontakt s vodom…da se vidi s čime se raspolaže za podvodne strujo-kreacije :slight_smile:

Problem je u kompletnom sklopu, pa si možda u pravu. Kontakti su osjetljivi na vodu (vlagu) pa nastane problem. Posebno se problemi pojave u preciznoj elektronici sa mnoštvom čipova, ali i pločama sa komponentama visokog napona (starteri u monitorima) .