Laravel pitanje

Pozdrav, jedno pitanje za php znalce ako zna tko, a vjerujem da zna.

Ako je skripta pisana u Laravel frameworku, mogu li ju naknadno editirati bez problema ako naučim framework dovoljno da napravim potrebne izmjene, ili moram imati fajlove projekta koji se kompajuliraju?

Tj. dali se Laravel kompajlira u nešto?

Kako znam laravel se ne kompajla.
Ali se moze kompajlati preko ionCube.

1 Like

hmm, ok, koliko znam ionCube je nešto drugo. to bi bila zaštita kodova na neki način, ali to je opcija.

Odgovor je: Mozes je naknadno editirati bez problema!

1 Like

Da (Post must be at least 20 characters).

oks doks, jasno mi je što si želio reći, iako nije to poanta bila.
PHP znam relativno dobro, PHP OOP nešto manje, ali znam da sam framework ima neka svoja pravila pisanja ako se ne varam {{ varijabla }} tako nešto, zato sam napisao framework, ali nije to bila poanta.

To je već drugo pitanje koje se tiče templating/output-a.
Objašnjeno je ovde: blade.
Odgovorio sam nevezano za Blade jer se Laravel može koristiti samo k’o API resource provider kad se blade ni ne koristi. Sam Laravel je PHP framework u kojem vrijede pravila PHP jezika.
Umjesto blade-a bi se mog’o postaviti Twig, Smarty, Mustache ili nešto peto za templating engine.

1 Like

Ali ga pametuješ, ali da te naučim jednoj kulturi ponašanja: Nikada se ne mijenja originalni citirani tekst neke osobe, jer se na taj način direktno stavlja u usta nekome nešto što nije rekao/napisao. To je u najmanju ruku nepristojno, a bilo bi poželjno da se u online svijetu i sankcionira pedagoškom mjerom.

My 0.02$

Vic je loš ako mora da se objašnjava.

Nemoj, svega ti - bolje uštedi 2 centa.

1 Like

Ne treba ti framework, ali ne vidim mogucnosti kako ces takvo nesto odrzavati bez frameworka?

To znaci da bi cijeli framework morao nauciti napamet.

Ima composer koji olaksava stvar oko instalacije.
Mozda ce composer biti default package manager i za php module u php 8.0, umjesto pecl-a.

U vecini slucajeva frameworci su pisani u php-u i kao takvi se izvrsavaju, izuzetak su phalconphp i yaf, ali kod njih opet pises php code i opet se php code kao takav izvrsava. Koliko znam za php ne postoji compiler, a ako i ima kakav , nije dobar.

Moras razluciti stvari, framework je skup php klasa koje rade zajedno i kao sto rece @tpojka u principu sa svakim frameworkom se moze koristiti bilo koji template engine , isto tako mozes koristiti bilo koju php klasu ili pak neki drugi library i sl., na ovaj ili onaj nacin.

Ako te brine instalacija i sl. , slozi si docker i vozi. Super stvar za razvoj. Nisi ovisan o svojem OS-u na hostu.

Pa samo je pitao da li je publishirai code isto što i source code? A u Laravelu jeste tako.

Kako misliš da će održavati bez frameworka, kad imati publishirani code automatski znači da ima i framework kod sebe…

Ne mora compiler kompajlirati cijeli source code da bi bio compajler. U Laravelu se po defaultu ide sa webpackom, a on je compiler javascript dijela. I sada kad bi u Laravelu imao razliku između publishiranog codea i source codea, to znači da publishirani code nebi bio dostatan da se nastavi razvoj/održavanje tog kompajliranog dijela JSa.
Što će reći da ako php framework prilikom publishiranja uploada samo produkcijske file-ove na server, i to se može smatrati kao svojevrsno kompajliranje projekta iz development verzije (cijeli source) …u produkcijsku verziju (gdje završe samo određeni file-ovi)

@costlyDeveloper, koliko znam…Laravel ne radi ništa takvog. :wink:

1 Like

ok hvala, može lock teme.

odgovor sam dobio u 3. odgovoru.

P.S.

inače @bozoou hvala,da se shvatiti - tko čita pažljivo - što sam pitao. Totalno nepotrebno se razvija rasprava u nekom smjeru - što je laravel?.

Znači ne mislim raditi niti održavati aplikaciju u laravelu, trebao sam informaciju dali ću moći editirati gotovu skriptu koja je na serveru bez source koda i odgovor je da.

Ma ja sam te skuzio iz prve, nisu mi jasni ovi sto na drugim temama prosipaju pamet izvisoka, a najjednostavnije pitanje nisu u stanju shvatit.

Odgovaram im namjerno da shvate koliko im je plitko razumijevanje. Ali skuzio sam da je najteza misija na forumu ukazati nekome (pojedinima) da za početak barem nauče koliko neznaju.

Jer kaže mudri ljudi: Ne boj se onih koji ne znaju, ali znaju da ne znaju. Boj se onih koji ne znaju, a misle da znaju.

…jer takvi su opasni i kad imaju dobre namjere i žele pomoć. A ovi naši, vrlo često nemaju nit dobre namjere xd …pa im ja u zadnje vrijeme uzvraćam istom mjerom. :smiley: :smiley:

žž