Loša kvaliteta slike na monitorima (Boja u slojevima)

Imam problem u kvaliteti slike na monitorima. Ovaj problem se najviše primjeti na crnoj i sivoj. Dok na ostalim bojama, tog problema skoro pa i nema.

Imam dva monitora, glavni je spojen preko HDMI, dok je drugi spojen preko prije prijelaza iz VGA u HDMI. Isti problem se javlja na oba monitora. Mijenjao sam HDMI kabla, međutim, isti problem…

Spojeni su na RX 580 4GB, koja ima najnoviji update.

Neke od informacija o glavnom monitoru:
Naziv: Dell se2417hg
Rezolucija: 1920x1080, 60hz
Pixel format: RGB 4:4:4 Pixel Format PC Standard (FULL RGB)

Slika problema:

Video koji je korišten kao primjer na slici iznad:

Zar ne treba da bude fini/glatki prijelaz iz boje u boju, da se ne vide ovi slojevi?

Nije takav video, morat’ će i Krešo to podešavati, ili kupiti novi aparat. :blush:
Imam sličan monitor; Dell SE2416H konekcija HDMI, FullHD i slika je odlična, :+1: mogu gledat’ i po strani. :slight_smile: :o:

1 Like

Točno, isprika, sad sam se sjetio a pisao sam i na Forumu o tome, :blush: ovaj model je superiorniji od tog drugog mada je manji broj (valjda je i stariji), zaboravio sam te detalje. :slight_smile:
No svejedno, nije normalno da budu te pruge. Ili je, ako Krešo kaže, slažem se. :smile: :o:

1 Like

Ok, video je takav. Ajmo, drugi primjer. Ako odem u Photoshop, i napravim ovu gradient sliku, onda mi se pojave tanke horizontalne linije, kao i sitni pixeli.

Meni se najviše problema javlja pri dnu slike tj. gdje se pojavljuje crna.

U ovom klipu je najbolje prikazan moj problem, potpuno isto. Pronašao sam veliki broj tema gdje se ljudi žale da imaju isti problem, međutim, niko ne zna kako ga riješiti :smiley:

Kad ti se pocelo desavati, kad si kupio monitore?

Kupio sam novi računar i monitor prije 2 mjeseca. Kako me sjećanje služi, ovo se nije dešavalo na početku, ili nisam obraćao pažnju. Nakon 30-tak dana korištenja novog računara i monitora, odlučim se spojiti i stari monitor. Stari monitor je imao samo VGA izlaz, a moja grafička ga nema, tako da sam morao uzeti prelaz iz VGA u HDMI. Nakon što sam ih povezao, sve mi se činilo normalnim. Međutim, jednog dana naletim na video koji je snimljen po mraku, i uočim da imam ogroman problem pretežno sa crnom i sivom bojom tj. gradientom. Ovo mi se nije dešavalo na starom računaru, sa starim monitorom.

Vjerovatno dolazi do nekih nesuglasica između hardvera, vjerovatno grafička pravi probleme… Jer se problem javlja na oba monitora, i na novom, i na starom. A 100% sam siguran da ovoga nije bilo na starom monitoru, sa starom konfiguracijom.

Testirao sam stari monitor pojedinačno, bez novog, ali problem je opet isti.

Koja ti je dubina boja? Takav efekat je slican kad koristis 16bita?

Sa tim da je vidljiv na svim nijansama ne samo na nijansama sive.

Posudi neku stariju graficku od nekog pa isprobaj i sa njom. Kad ustanovis sta je vrati pojedinacni dio na garanciju.

1 Like