Mala recenzija - photography site

Sajt koji uradih je http://danijelgvozden.com/

…stranicu sam radio for free i bilo mi je u interesu da omjer uloženog vremena i napravljenog proizvoda bude zadovoljavajuć. Pod tim naravno smatram, što manje rada a da stranica služi svrsi.

Stranica je neki mali CMS, i korisnik može uređivati kategorije i uređivati slike unutar svake kategorije.(dodavati, brisati i mijenjati redosljed slikama). Kategorije može postavljati visible/non visible, te one kategorije koje nisu javno vidljive, bit će vidljive samo onima kojima pošalje direktan link na tu “sakrivenu” kategoriju.

Ja zapravo tražim recenziju za produktivnost. Sajt je rađen iz nule i tajmer je stao na ukupnih 24.66 uloženih sati rada.Kako vam se to čini prema vašem iskustvu? I pitanje za one koji se kuže u wordpress…koliko bi trebalo vremena da se napravi ista stvar korištenjem tog meni nepoznatog alata?

Stranica je sasvim ok s obzirom da je rađena od nule. Wordpress ? Biti ću velikodušan pa ću reć 6 sati, mada mislim da je i to puno.

Ako si koristio gotove stvari, poput skripte za upload i ovih “pinterestnih” elemenata dizajna, s kojima si prethodno bio upoznat, tri radna dana su vrlo prihvatljivo vrijeme. Ako si programirao od nule, to je nevjerojatno, ali onda si vjerojatno rješenje već imao u glavi na temelju prethodnih radova.

Koliko bi ti vremena trebalo u Wordpressu? Pa, mogao bi samo instalirati i imao bi funkcionalnost, zar ne? Ali da dobiješ baš ovakav izgled i funkcionalnost – tko zna? Morao bi pronaći odgovarajuće pluginove ili osobno isprogramirati ovakvu prilagodbu WP-a, što mi se čini i inicijalno kompliciraniji zadatak (naravno, kasnije koristiš prednosti gotovog sustava).

Inače, Danijel G. se dosjetio odlične niše. Svakako mu treba dobra reklama.

Pa da, koristim funkcije koje sam si skrojio (ili prekrojio) u nekim prijašnjim radovima. Ovdje je to upload forma, creator HTML elemenata, custom alert, fit Picture to screen … i takve funkcijice… (To sporazumjevam kad kažem od nule, jer zaista nebi imalo smisla raditi uvijek iznova iste funkcije)

Dizajn ukrao, tj. vidio sličnih takvih tema …ali zapravo prvi put radio značajke CMS-a koje sam spomenuo i ovakav poredak slika, asinkorno učitavanje…

A s Wordpessom nisam uopće upoznat …i uvijek si važem dali se isplati ulaziti u to. Meni je osobno veća tlaka izguglati i upoznati se s nekom gotovom funkcijom, nego napraviti svoju (koju rado koristim i kasnije). Kod wordpressa me plaši upravo taj pojam pronalaska odgovarajućih pluginova itd…jer mi guglanje dođe strašno zamorno. No, koliko nazirem…wordpess bi morao biti fleksibilan da se da napraviti sve što je izvan špranjci tih pluginova…a kad su pluginovi poznati, onda je web gotov u čas posla? Tipa, postavi se tema i uredi sadržaj…i site-ovi se mogu doslovno štancati?

…a čini se da je on dobro nanjušio i kako će do svojih klijenata. Zapravo kopira uspješne postupke ljudi vani i pokušava ponoviti sve istim stopama :smile: Ne loša taktika općenito!

Sad ti jos preostaje odraditi na brzini ucitavanja sitea i na kesiranju, jer je site jako spor. Inace sati koliko si potrosio za to je ok. Fali ti responzivnost i jos takve nekakve djidje midje. Otvaranje slika u popupu sporo. Sto se tice wordpressa, trebalo biti vjerojatno isto toliko koliko ti je trebalo i za ovo, samo sto bi imao brzi site i vece mogucnosti koristenja i prosirivanja kasnije. Sto ako pozeli pisati blog, ili ako uz svaku sliku pozeli napisati nesto.

Ima WP svoje prednosti pogotovo kod ovakvih stranica. Eto toliko od mene.

Kako bi trebao razmišljati po tom pitanju? On je postavio slike prilično visoke kvalitete, a tražio je i da podignem kvalitetu thumbova.

Koje su mi uopće opcije ubrzanja kad imam kvalitetne slike i brzinu servera takva kakva je.
Preload slika bi ubrzao prikaz u popupu, ali mi to nema smisla kad nema redosljeda kojim bi se preloadalo.
Jedino što vidim da se u popup-u prvo otvara slika niže kvalitete…pa da se prikaže puna kvaliteta nakon učitavanja. Kako bi se još moglo ubrzati?

Grafika se može optimizirati bez oku vidljivog gubitka kvalitete.
Npr. JPG exportan na 80% kvalitete vizualno i bez obzira na kvalitetu
monitora je identičan exportu na 100% kvalitete. Ali zbog tih 20% razlike,
“težina” grafičkog elementa drastično padne.

Adobe Fireworks ima alat kojim se grafika može dovesti na idealan omjer
kvalitete i težine.

Također, možeš napraviti minimize CSS, JS fileova.

Na razini servera se učitavanje može dovesti do
jako velikih brzina. Najviše pomoću keširanja statičkih fileova (grafika, CSS, JS).

Apache server nije baš idealno okruženje za takvo što. Ali i on se može
naštelati da puno brže servira takve fileove.

http://memcached.org/
http://xcache.lighttpd.net/
http://www.php.net/apc/
http://eaccelerator.net/
https://www.varnish-cache.org/

CloudFlare, također kešira i ubrzava site:

U konačnici, site možeš postaviti na Nginx ili LiteSpeed server,
koji su neusporedivo brži od Apachea.

Evo Horz ti je odogovrio onako kako bih ti i ja odgovorio. To sto ti je on rekao ne igra nikakvu ulogu. Ti mu moras objasniti da se neke stvari ne mogu odraditi i zasto i zbog cega ne te mu ponuditi alternativu i objasniti mu koje su pozitivne stvari te alternative.