Mijenjanje teme/redizajn = gubitak na SERPu

Ovo mi je već 6 Wordpress sajt ove godine koji sam “redizajnirao”. Pod time mislim da promjenim temu da bude responsive, napravim bolji raspored općenito, čak i ubacim nešto novog sadržaja, ono napravim sve da sajt bude još kvalitetniji. No nakon mjesec dana sajt krene s gubljenjem posjete i zavisno od sajta do sajta izgubim čak i do 3/4 posjeta. Baš frustrira, a nema razloga da izgubim pozicije, titlovi ostanu isti, ista link struktura, sav sadržaj itd. Da li imate sličnih iskustava?

Ja sam jednu temu nakon 2 godine mislio staviti na responsive i kada sam vidio katastrofa rezultate sa adsensom nakon 2 dana sam uradio restore i rekao nikada više. Trenutno za tu temu ima i originalna nova verzija koja je responsive ali se ne usudim da ju instaliram.

Isti slucaj je i kod mene ja svake godine menjam kompletan dizajn, ali vrati se to posle nekog vremena u normalu. sto se sajta tice uvek mora da se radi oko njega i da on jednostavno zivi, da se reklamira pisu clanci itd.

To je zato sto dode do izmjene link strukture na sajtu.

Primjer:
Stara tema je imala widgete “recent posts” i “most popular”, s 5 naslova postova u oba, znaci 10 linkova na 10 razlicitih postove. Dok nova tema ima samo “recent posts” s 5 naslova i thumbnailom za svaki naslov, dakle 10 linkova na 5 clanaka.

Jebiga, google ne voli izmjene u link strukturi, oni na to gledaju kao na manipulaciju rezultatima SERP-a, sto u biti i jest, ako se pravilno koristi(lo). Dakle, nakon sto vam google indexira stranicu, izbjegavajte izmjene na linkovima, bilo internal bilo external.

Kod ovakvih izmjena pad u SERPu vam je neizbjezan, i on uslijedi ovisno o tome kada google to indexira, najkasnije u roku od 70ak dana. Povratak na stare pozicije, ili cak na bolje pozicije ukoliko je stvar pravilno odradena je moguca, par tjedana nakon pada.

Google podržava izmjene, pogotovo ako su izmjena na bolje.

Napravio sam puno redizajna stranica, sto WP, sto html stranica za
klijente. Totalano izmjenjeni sajtovi i url strukture, bolje rečeno novi sajtovi.
Tu je bilo i autoritetnih stranica na gornjim pozicijama.

Iako mi to nije nikada bilo u opisu posla, pratio sam uvijek sto se događa
u serpu. Niti jedna stranica nikada nije izgubila poziciju, dapače neke
su se i podigle. “Plesanje” pozicije, nakon redizajna je uobičajeno dok Google ne shvati
što se događa.

Uvijek to radim po istom sistemu.
Novi sitemmap prijavim Googleu i onda napravim
301 redirekcije u htacessu svih starih linkova,
na sve nove linkove. Pri tom pazim da preusmjeram
na isti, ili na sličan sadržaj.

Stara kategorija na novu kategroriju,
stari link na novi link,
stara putanja do slike na novu putanju…

To zna biti ogroman i zamoran posao kada su blogovi ili neki CMS u pitanju.
Kada ima milion linkova. Ali postoje cake u Notepad++ kojima se to može
automatizirati, ubrzati.

2 Likeova

@Horz 100 se slažem. Također radim istu proceduru redirecta 301 za svaki novi link (ručno) u htaccess fajlu i nisam imao problema.

Da, takozvani Google dance. Google kad vidi drasticne promjene, pa cak niti ne moraju biti drasticne promjene, on ce poceti plesati. Ako mislite da su te promjene koje ste napravili dobre i bolje, kad google rpestane pelsati trebali bi biti na boljim pozicijama.

Ja sma nedavno napravio prelazak sa sporog servera na ultra brzi, i to ne jednu sekundu brzi nego do 7 sekunda brzi. Odmah sam vidio da sam pao na rankinzima, pa sam se nakon 2 tjedna vration bolji nego ikad.

Istina ponekad moze potrajat i do mjesec dana i vise, ali svaka dobra promjena ce biti nagradjena. No ponekad to sto ti mislis da je dobro, google misli da nije… pa moguce da se neces vratiti, zato i SEO ksota toliko para…

Jolla ne govori o tome,vidite da covjek kaze da je link struktura i sve putanje ostalo isto. Meni se isto to desavalo i nisam pronasao razlog. Samo promijenis wp temu i padnes u Googleu.

Kako da ja sebi sad pomognem? nisam znao da mi istice hosting i domena i sad mi ovi iz genesis ne dozvoljavaju da uradim backup i prebacim domenu na serverlab na kojem sam odavno, dok ne izvrsim uplatu, a to mi je bacanje para jer mi ne treba jos jedan hosting. Dakle moram sloziti sajt ponovo, postove ce kopirati sa web.archive.org i domenu moram novu kupiti. Prije se sajt zvao itrevolucija.com, imate li neku preporuku sta sada da stavim? .org ili info? ili mozda it-revolucija.com ?

Prije sam imao kljucne rijecu u prvih 10 na google, sa novom domenom to nece biti slucaj ? kad indexiram novi sajt na webmaster tools i sve backlinkove koje sam gradio prepravim na novu domenu, da li postoji mogucnost da opet u skorije vrijeme ocekujem kljucne rijeci u pvih 10 ?
Kako ce google prihvatiti te tekstove, da li ce smatrati da su kopirani ili su oni automatski obrisani zajedno sa domenom?

Gledat ce na to kao novi sajt. U međuvremenu će nekom drugom pozicija skočiti kada google skuži da starog sajta nema.

Produži hosting pa lijepo sve posloži, isplati se. Inače, kod većine hostinga je takva caka.

Bezobrazni su jako i odgovaraju na mail svako 3-4 sata, a i hosting nije nesto cak sta vise dosta je los. Tako da cu bezveze baciti pare.

Nije mi se mrsko ponovo takmiciti, jer je domaci sajt i nije konkurencija jaka. Nece valjda dugo potrajati da se vratim u prvih 10? :confused:

Najgore je što imaš članke napisane, a google će na svaki gledati kao plagijat. trebati će vremena da se vratiš na mjesto gdje si bio. Ako ti i ne daju raditi backup i prebaciti hosting, ti svakako možeš uraditi export / import iz jednog WP u drugi, i na kraju u htaccesu napisati 301 redirekciju. Taman dok ti hosting istekne google može skužiti (nisam siguran koliko vremena treba) da je to taj sajt.

Ma isteko je vec, to i jeste problem. Nego sta mislis za domenu, da li uzeti itrevolucija.org, .info ili it-revolucija.com? koliko je dobro ubaciti crtice u domenu ?

Bolje bez crtica.
(20 znakova, modovi zasto ne iskljucite tih 20 znakova, totalno je bez veze)

O, hvala. Da li sad .org ili .info ? .com je prijasnja domena

org je “bolja” domena.
Btw, nemoj tako javno, glasno razmišljati o domenama ako ih još nisi zakupio
jer ima svakakvih ljudi.

Ja ne vjerujem niti uvaženim tvrtkama kada pretražujem domene.

To sam i ja skontao poslije tek, zato sam odmah zakupio .org nisam mogao cekati da neko odgovori. Uzeo sam na 1and1 za 3$, tamo mi bilo najpovoljnije jer nisam imao dovoljna novca da kupim kod drugih koji su bili dosta skuplji. Citao sam da nisu nesto sto se tice hostinga, valjda su bolji s domenama.

Ma spori su užasno.
Imao sam račum kod njih pa sam pobjegao
Navukli su me cjenom.

Ali za domene to i nije tako bitno ako ih ne misliš prebacivati, transferati…

Btw, ako ti treba hosting javi na PM.
Imam reseller kojeg nikada neću ispuniti.

Imam hosting kod serverlaba, hvala ti u svakom slucaju (Y)

Nakon mijenjajna stranica u responsive teme nakon onih zadnjih preporuka od google-a, pojeste su pale cak i do 40% u mom slucaju