Misljenja o mom prvom sajtu!

Ako neko ima vremena nek pogleda prvi sajt koji sam napravio pa nek da neki savet ili kritiku!
Evo i linka: www.nasioglasi.com
Hvala svima unapred na izdvojenom vremenu.
Pozz!

Ako ti je ovo prva stranica napravljena i nije loše.
Malo sam presao po page-source-u i oči su mi upali CSS fajlovi koje si ti vjerojatno zbog organizacije razdvojio ,ali kad sajt ide live to se mora kombinirat u jedan CSS fajl, zbog brzine učitavanja stranice ,jos sam vidio da tablice koristis ,njih isključivo koristis za prikaz tabularnih podataka nikako zbog layouta-a stranice,za to imas DIV-ove ili još bolje nove HTML5 elemente.Također ove skripte(ako nije nuzno da su u head-u) bi trebalo stavit na dno stranice neposredno prije zatvarajućeg body taga,to je također najbolja praksa koja se koristi da bi se sadrzaj stranice prije ucitao,neces dobit na brzini ucitavanja ali ce se prije prikazat sadrzaj stranice(text,slike,video…itd itd).
I sto manje internal skripti,nevalja mjesat html css i js ,to onda izgleda kao da je bomba pala…
A dizajn necu komentirat :stuck_out_tongue:
EDIT: SEO “savjet” izbaci meta keywords,nemas koristi nikakve od njega

1 Like

Optimiziraj slike obavezno, nemoj učitavati originalne dimenzija slika nego ih resizeaj i smanji ‘težinu’ ( samo sam početnu pregledao na brzinu )

1 Like

Kod registracije nije ti Lozinka dobro centrirana, malo ide šara veličina

1 Like

@blaja Sto se tice css fajlova razdvojio sam ih da mogu lakse da se snadjem, posto sam pocetnik. A iskreno i nisam znao da ce se stranica brze ucitati ako je sve u jednom fajlu.(prihvatam savet spojicu sve u jedan fajl) Sto se tice tabela to sam pravio na samom pocetku dok jos nisam znao za ul, ol, li i td. Kasnije sam stekao utisak da je bolje raditi s tim nego sa tabelama. Popravicu i to.
Ovo za skripte iskreno nisam znao, mislio sam da je bolje da su u head-u. Probacu da ih stavim pri dnu pa cu videti razliku.
E sad sto se tice keywords-a voleo bih da cujem jos neko misljenje. Jer dok nisam ubacio keyword, description i title na svaku stranicu kad se na google-u ukuca nasi oglasi bio sam poslednji na trecoj stranici a kad sam to ubacio prvi sam cak o kad ukucate samo nasi o odmah izbaci kao predlog nasi oglasi i to na prvom mestu. Zato sam stekao utisak da je to ipak od koristi.

@cronex
O tome sam razmisljao pre neki dan, ali neznam kako se to radi. Jel moze preporuka za neki dobar tutorijal. Ovo bi mi bilo od VELIKE pomoci.

@spiderman
To nisam primetio. Pre 2 nedelje sam slucajno obrisao pola CSS fajla pa sam kucao sve ponovo jer nisam snimio. Verovatno mi je to promaklo. Pogledacu veceras kad dodjem s posla. Hala na pomoci.

I jos jednom hvala svima na izdvojenom vremenu i savetima.

Pomalo,ovo su samo savjeti, ne moras se striktno držati ovog što ti mi kažemo.
Da bi izmjerio brzinu ucitavanja trebas neki alat za to, ali ako si pocetni ti ti je zadnja stvar oko koje bi se trebao brinuti.
Meta keyword se vise ne koristi 100% i izbaci ga.
Description ostavi.

Ovo ti je vjerojatno jer nisi očistio povijest, a često posjećuješ stranicu.

@spiderman Popravio.Hvala na savetu.

Savet da poradis na dizajnu, ako si uopste ti radio dizajn i da se pozabavis malo zastitom skripti… Inace ako ti je prvi rad, svaka cast :slight_smile:

Jeste prvi je.Za dizajn stvarno nemam smisla to cu morati da prepustim nekom ko je malo vise kreativniji.Video sam da si ubacio neke skripte pri registraciji i postavljanju oglasa.
A cemu sluzi ovaj lightshot?Prvi put cujem za ovo.

@shimi A sta su te skripte trebale da urade?Stavio sam na svako polje gde imam neki unos podataka mysql_real_escape_string zar to nije dovoljno?

Što se smanjivanja ‘težine’ slika tiče, to radi nekim programom prije nego ih uploadaš. Čitao sam da se može i u bazi to srediti, no nisam s time nikada radio tako da ne znam koliko je pouzdano. Kao što si koristio smanjenu sliku u otvorenom oglasu, tako napravi i na početnoj i ok.

To ti je za sql injection, al ti je skripta ranjiva na xss napade, neko moze da ti ubaci javasscript kod koji zeli i da ti ukrade kolacice koji bi mu omogucili da se uloguje na admin account, poradi na tome :slight_smile:

Uh za to prvi put cujem.Jel znas neki dobar tutorijal za to.Hvala na savetu.

http://php.net/manual/en/function.htmlspecialchars.php

koji cms ili framework si koristio? ili je ovo tvoj čisti php

Sve sam sam pisao jedino sam slike za footer i header prekopirao sa sajta od jednog drugara jer stvarno nemam stvarno nemam smisla za dizajn.

Mozes li da ostavis kod ako nije tajno :slight_smile:

Na koji kod mislis?Nisam siguran da sam te razumeo najbolje! :blush:

Pa od ovog sajta sto si pravio