Modifikacija wp lite teme

Uskoro cu praviti jedan magazin. Svidja mi se mh magazine tema. MH Magazine WordPress Theme | Responsive News & Magazine Theme
E sad, lite tema je free a ova sto nije lite nije ni free.
Moje pitanje je: ako bih ja nekim cudom mogao naterati ovu lite temu dodavajuci i mjenjajuci kod da ima iste funcionalnosti kao premium tema koja se placa, da li je to krsenje prava/kraca/nesto trece?

Nije krsenje nikakvih prava, cak i da skines odnekale i ovu koja je placena po GPL licenci niti to nije krsenja prava. Jer u biti ti ne placas temu nego suport. Jer sve sto se oslanja na ili korisiti neki dio GPL licenciranog koda mora biti besplatno. Ima puno rasprava na tu temu po netu. Tako da ti recimo mozes slobodno kuptiti neku temu na themeforest i sherati je okolo koliko god hoces.

Tako da nemas brige samo deri i mijenjaj sta zelis i koliko god zelis.

@creatifcode Zamolio bih te da ne siris lazne informacije. Inace me ne bi bilo briga ali oko pravnih stvari se ne treba saliti, mozes dovesti nekoga u stvarnu nevolju.

Inace, odgovor autoru, da, smijes ju modificirati kako ti srce zeli.

Znam da ti to ne ide u korist, ali eto nazalost je to tako. Nije moralno ali je legalno. Kad dodjem kuci poslat cu ti par linkova gjde je cak i sam jedan od autora pisao ovo sto sam ja gore napisao.

Ma nije zato sto me ne ide u korist, lako za to, protiv piraterije se nema smisla boriti.

No stvar je da nije cijela tema GPL, mozes se svadjati da php i css cak i jesu, ali slike, css sigurno nisu.

Pa tvoj voljeni Matt se baš nebi složio s tim:

i onda može razno, razne rasprave:


http://www.kevinmuldoon.com/wordpress-gpl-ethics/
http://www.wpmayor.com/wordpress-gpl-abuse/

itd. itd. itd.

Dakle stvar je vrlo jednostavna, onog trena kada dođeš u posjed GPL koda i ono što je sastavni dio tog programa s njim si slobodan raditi što te volja i kako te volja. Samo pod jednim uvjetom, a taj je da taj kod moraš učiniti dostupnim i drugim osobama i da ne smiješ izbrisati originalnog autora, odnosno isti mora biti spomenut. Smiješ ga prodati, odnosno ne prodaješ kod jer kod je kod GPL licence besplatan, nego prodaješ nekakvu uslugu dali je to prilagodba, proširenje ili samo podrška to je druga stvar, ali kod moraš učiniti dostupnim, onog trena kada to ne učiniš možeš biti pravno gognjen.

Pa majke ti i sam WordPress je nastao kao fork jednog drugog projekta koji je bio zapostavljen. Čak je i WooCommerce uzeo postoojeći codebase od drugog plugina i nadogradio ga.

Dakle onog trena kada dođem u posjed teme koju si ti postavio na Themeforest, da li sam je kupio ili dobio od mekog kolege je nebitno, mogu s njom raditi što god želim, prodavati instalacije za istu, nadogradnje ili podršku, a mogu je i slobodno dijeliti okolo.

Onog trena kada si se prihvatio GPLa na ovo si pristao ma koliko tebi bilo krivo ili pravo. Slike koje ti koristiš također moraju imati licencu, a ako je nemaju nemaš ih pravo niti ti kao autor koristiti, tako da ako sam ja u prekršaju u prekršaju si i ti.

Procitaj ono sta si citirao:

One sentence summary: PHP in WordPress themes must be GPL, artwork and CSS may be but are not required.

To je upravo ono sto sam ja rekao, PHP je gpl ali css i slike ne moraju biti. Odakle ti znas koje su licence slike u temama? Ako ja napravim neku graficku ikonu i loadam ju kao css sprite, ona je moja i ti nemas pravo na njenu distribuciju ukoliko ja to ne dozvolim. Isto vrijedci i za stock fotografiju itd. Neznas sta je autorovo, a sta je public licenca. O CSS-u da ne pricamo.

Ja osobno nemam nista protiv distribucije (piraterije) mojih proizvoda, dapace, ali ovdje nisam u pitanju ja vec ti koji nekoga nehoticno navodis na kradju radi koje moze kazneno odgovarati. Naravno da su sanse mizerne da se takvo nesto dogodi ali to ne umanjuje cinjenicu kako nisi u pravu.

Ko koga sta pita danas nema sta se ne krade i ne prepravlja 90% studija koji se bave izradom sajta prodaju teme koje su skinuli sa warez sajtova. Nego to je stvar vise do nas, ja npr gledam da vise uopste ne koristim nelegalne programe cak. Jednostavno ne zelim zato sam i stavio linux, prilagodjavam se da sto mogu kupim, iz postovanja prema eto covjeku koji je to napravio i ulozio trud, sto ne mogu nadjem besplatnu alternativu i to je to. U ovom slucaju posto je tema free imas pravo da prepravljas i radis sta hoces od nje cak i ako zelis mozes i da je prodajes tu svoju verziju :slight_smile: barem koliko sam ja citao i upucen sam u to.