Moj novi AI projekt - Pinterest & Facebook

Imam nešto sa SE Rankinga, znam da nisu najtočniji ali evo, ne pokazuje baš da im je loše haha:

(sad sam ažurirao bio sam stavio sliku samo za USA, ovo je sada worldwide promet, i samo Google)

Znam da moja niša ko niša baš najbolja za Pinterest, međutim odlučio sam tako jer je ipak niša vezana samo uz ženski spol, a znam da pretežito žene koriste Pinterest. Pa iako je manja potražnja, ne mislim da je toliko baš mala da ne bi mogao imati rezultata… Vidjet ćemo baš…

Dok malo pohvatam, sigurno ima i stvari koje bi baš mogle biti top za pinterest tipa: Top 10 Outfits Men Love Seeing on You ili nešto tako…

1 Like

E da, hvala ti puno što si me indirektno potaknuo da ipak odradim mali keyword research putem SE Rankinga, provjeravao sam malo za što se Pinterest rankira na Google-u (vezano uz moju nišu), pa sam odmah dobio ideja za 15-20 novih članaka, koje također bez problema mogu sastaviti uz AI, tako da mislim da ću i njih napisati kad budem pred kraj s ovom prvom turom Pinova! Evo ti i jedno <3 haha

1 Like

Ajde da barem nešto nije u padu, i ja bi stavio ruku u vatru da i Pinterest ima krivulju prema doli, kao štošta drugo. :dotted_line_face:

Iako sam na moru i odmaram (od nerada) moradoh se registrovah na semrush da provjerim ovo jer sam ubjeđen bio da je pinterest u padu. Rijetko me vara taj osjećaj koliko šta dobija posjeta i da li je u padu ili raste štagođ.

Mislim da su ovi sa semrush dosta tačniji od se renkinga. Vjerujem i ahrefs da bi prikazao sličnu krivulju i da je pinterest u padu.

Ono što sam ja nekad radio je da pokušavam se uvaljivati sa pinovima i člankom za termine đe oni dobro stoje na guglu a nemaju širok opticaj pinova lupam gift ideas for a school bud driver

Nekad je pinterest bio prvi i onda bih ja u canvi 2-3 pinterest pin slike napravio za taj članak i onda bih često znao uletit među te pinove koji em dobijaju sa pinteresta posjetu em indirektno i sa gugla. No mislim da sa tvojom nišom to neće ići baš tako da uzimaš e indirektne gugl posjete, a i nemam pojma kakav je pinterest sad, prošlo je od tad solidno.

2 Likeova

Sjećam se tvog razvoja weba, Giftideas, tako nekako… i to sam pomno pratio, klasičan balkanski stil vođenja :cowboy_hat_face:… hehe… i ja sam slično radio… budemo malo lijeni, pa onako raznim forama i smicalicama pokšavali nekoliko stepenica preskakat odjednom da bi to anulirali, često bi i uspjelo. :cowboy_hat_face:

Petre, znam da je jako rano, ali ima li štogod posjete? :grimacing:

A baš ćeš ga zavarati u 2024oj tako

1 Like

Ma kakvi, mislim da je još jako prerano. Ne očekujem ništa još barem mjesec ipo dana što se tiče Pinteresta, barem sam toliko uspio istražiti na internetu, pa čak i više da treba.

Danas sam dodao jedan članak koji bi mogao bolje proći za Pinterest, pa ću dodati još 15-20 takvih (neće svi biti baš na istu foru ali su bolji za Pinterest)… Evo ovaj: https://roadtoheart.com/anniversary-gifts-for-your-husband-that-hell-actually-love/

Bing:

Google:

Pinterest i Facebook nula bodova, bilo je par klikova s Facebook-a ali nisam siguran jesu li to ljudi ili je to bot kad stavljam članak pa on ode na stranicu haha.

Do sada sam objavio 76 pinova tek. Objavljujem 4-5 na dan, i iako znam da bi trebao detaljnije raditi Boardove, za sada imam boardove iste ko kategorije na sajtu, znači prilično općenite.

Možeš dati link na Pinterest?

https://www.pinterest.com/roadtoheart/

Sestra mi radi Pinove, pa sam joj sad rekao da si uzme pro canvu da ima veći izbor slika, i dosta je tekst radila loše na način da je preslab kontrast pa i nije baš upadljivo. Neka isprobava nove stvari neka se uči…

tj. ispada da se učimo i ona i ja…

Znam da bi trebao prvo uplatiti neki tečaj za Pinterest ili se barem potruditi malo više oko boardova i slično, ali jednostavno želim vidjeti ima li uopće smisla, pa ako bude rezultata onda ću se potruditi baš optimizirati što mogu.

Dok mi završi ova tura Pinova koje sam zakazao, onda ću se prebaciti potpuno na PostPlanner ($12 mjesečno) i putem njega objavljivati (jer ovo unutar pinteresta ide dosta sporo), ipak će biti dosta brže i lakše. Mislim da ću onda za sat vremena posla moći pripremiti i zakazati pinova za minimalno pola mjeseca.

Nego kad već pišem, evo jedan brzinski update:

• Troškova nema novih osim što svaki dan trošim 3-4 eura na Facebook oglase da rastem stranicu. Situacija je ovakva trenutno:

image

Naravno bit će trošak i kad mi sestra napravi sve pinove, plaćam joj 0.5 eura po pinu što mislim da je za jednog srednjškolca super, baš mi je maloprije rekla da je uspila napraviti 30 pinova za sat i pol, što ispadne 10e po satu.

Pinterest i dalje više manje mrtav. Dodao sam par članaka tipa pokloni itd… ali ne puno pa možda kad počnem i njih objavljivati bude malo bolje. Također, rekao sam sestri da mi pravi Pinove i za ljubavne citate, pa će i njih biti 60-70 komada.

GSC izgleda ovako…

1 Like

dodaješ li tuđe pinove u svoje foldere, lajkuješ li, komentarišeš, falovuješ… kad sam radio pinterest za onaj gift sajt ja sam pokušavao da izgleda natural radeći i to navedeno pomalo. nemam pojma jel to tako treba i da li je išta značilo da vrlo solidno mi tad pinterest šalje posjeta na sajt.

1 Like

Ništa što se tiče Pinteresta. Samo objavljujem svoje.

Što se tiče Facebooka, podijelim tu i tamo neke tuđe objave, lajkam iz grupa i tako ali ništa previše.

kako ide? jesi počeo ubijat pare pa uteko ko i svi buržuji? mene najviše interesuje šalje li ti pinterest išta posjete i da li možda kupuješ posjetu sa pinteresta, za neke bajing niše čini mi se da bi se moglo nešto i organizovat da se isplati

Hahah da bar. A ne znam ni šta očekivati, prije sam se odmah pomirio sa 10-12 mjeseci bez rezultata, a sad mi sve nešto dugo čekati. Tek sam na 325 objavljenih pinova, sad sam povećao sa 5 objava na 7 objava na dan. Pa ćemo vidjeti, mislim da tek kad dođem do 500 pinova mogu barem nešto očekivati…

Ništa zarade, ništa subscrajbera, jedna velika nula.

Evo zadnjih 30 dana…

nekad je bilo (a možda i griješim) na pinterestu da se moglo platiti za klikove na linkove pinova, dakle plaćalo se samo po kliku, a nije se plaćalo ako neko ne klikne na link članka gdje odakle je pin ili šta već linkuje. tad je bilo za usa posjetu, čini mi se 9 ili 12 centi po kliku, da se plaćalo. nikad ne probah, ali mišljah da se može to isplatiti na postovima sa poklonima sa amazona. chat gpt sad odradi i članak džaba, odabereš malo i skuplje proizvode, naložiš chatgpt da piše super prodajno poticajne opise poklona i valjda bi se moglo zaraditi više od uloženog. npr pokloni za pomirenje sa bivšim to mi je nekako ide uz sajt vrlo je buying članak, ženska publika je većinska na pinterestu, mogu se okačiti neki opasni satovi parfemi i sl uz poneki i jeftiniji poklon čisto da se kukizi zalijepe jer nikad ne znaš šta će ko kupovat na amazonu u naredna 24 sata. i čini mi se, mada nagađam djeluje mi da je jeftinije i profitabilnije tu uložit pare nego u promovisanje fb stranice

1 Like

Da ti budem iskren planirao sam probati i pinterest marketing ali nešto mi se nije dalo štimati postavke računa za oglašavanje. Što se tiče facebook stranice, onda kad sam došo do 2k pratitelja sam ugasio oglase i tamo više ne planiram plaćati oglašavanje.

Ovo ti nije uopće loša ideja, možda bi stvarno trebao pokušati to pa da vidimo ima li kakvih rezultata. Hvala na ideji :smiley:

1 Like

E jebemti pinterest be mogu vrtit oglase iz hrvatske…

izgleda da ti je ssl certifikat istekao, chrome baca privacy warning…

E dobro si javio, hvala haha. Jučer mi je to bio problem na druga dva sajta pa sam popravljao, a ovaj nisam ni provjerio.