Moj novi AI projekt - Pinterest & Facebook

Pozdrav ekipa, evo odlučio sam podijeliti s vama svoj novi projekt u kojem ću se okušati u narednih nekoliko mjeseci.

Nisam htio ranije pisati dok ne postavim kompletno temelje za projekt, pa evo sada kad sam napokon “gotov”, odlučio sam podijeliti s vama što radim, zašto ovako a ne kao prije, i slično… Možda nekome bude korisno.

Također, svakako ću držati temu aktivnom i ažurirati ako bude kakvih promjena u narednih par mjeseci.

Projekt planiram raditi do kraja godine, pa ako bude rezultata nastaviti, a ako ne - samo ću ga zapamtiti kao još jedan propali pokušaj haha… skupljam ih pomalo.

Nego da pređem na stvar…

Vrsta projekta:
AI projekt sa ciljem dobivanja prometa sa društvenih mreža (Pinterest & Facebook)

Naziv:
Road to Heart - https://roadtoheart.com

Ideja stranice:
Da kao muškarac (anonymous) pružam savjet ženama što muškarci žele u određenim stadijima veza (marriage, relationships, dating), jer eto prošao sam sve te faze u životu.

Keyword research:
Nisam radio nikakav keyword research niti planiram, niti za SEO niti za društvene mreže. Jednostavno sam dao ChatGPT-u prompt da mi izbaci ideje za ovu prvu turu članaka u svakoj kategoriji i to je to (za sada ih je najviše u kategoriji marriage).

Kako kreiram sadržaj:
Sadržaj kreiram u ChatGPT-u, napravio sam si Custom GPT samo za ovaj projekt tako da je svaki puta kada nešto kreiram ChatGPT unaprijed upoznat o kakvom se projektu radi te na koji način treba pisati. Iako koristim AI, forsiram nekakvo svoje mišljenje ili iskustvo, tako da ga ne puštam da piše baš doslovno što hoće - već sam ranije govorio o tome kako ja pišem članke s AI (za jedan članak mi treba i do 45 minuta, što samo govori o tome da baš i ne radim bulk publishing).

Broj riječi ne gledam, no većina članaka je između 700 i 1200 riječi… Barem nekakva okvirna procjena. Da budem iskren, nisam to uopće provjeravao osim u Google Docs-u kada bi pripremao članak.

E da, što se tiče outline-a za članke, tj. headinga, tu sam više manje pustio ChatGPT da preporuči svoje… Neke baš ekstremno glupe bi maknuo ali većinom su oni koje je AI preporučio, no u tekstu ga onda ispravljam i navodim što treba reći za koji heading.

Kako planiram doći do prometa:
Do prometa planiram doći tako da ću objavljivati Pinove za svaki članak koji sam napisao. Za sada mi je cilj objavljivati po 5 pinova na dan, počevši od danas. Pinove sam platio sestri da mi ih napravi po 4 za svaki članak (ima 64 članka), tako da imam spremne Pinove za praktički mjesec i pol dana, a onda će mi raditi drugu turu. To je što se tiče Pinteresta.

Što se tiče Facebooka, s obzirom da mislim da je nemoguće graditi Facebook page od nule, odlučio sam od 1.9. platiti 15 dana promociju stranice, pa da se skupi barem 300-400 lajkova, onda možda bude šanse za nekakvim organskim rastom. Stavio sam probni budžet 50e na reklamu pa ću vidjeti gdje će me to dovesti. Na Facebooku ću 2 puta na dan dijeliti članke, a 3 puta ću dijeliti slike sa ljubavnim citatima koje sam kupio na Fiverru (njih imam preko 600 tako da ih ima na bacanje).

I za Pinterest i za Facebook ću koristiti planer, tj. odgođeno objavljivanje što mi puno znači vremenski jer ću raditi scheduling samo dva-tri puta mjesečno… Tako da za sada mislim da mi ovaj projekt neće oduzimati više od 3 dana mjesečno, barem u početku… Iako, da budem iskren, do sada sam radio jako puno dok sam objavio sve članke i sve priredio… Vrijeme objava sam po našem vremenu stavljao većinom od 9 navečer do 2 ujutro jer mislim da zbog vremenske razlike to onda odgovara ciljanoj publici u Americi.

Zašto baš ovakav projekt?
Niti sam stručnjak za veze niti išta, osim što sam već ranije spomenuo - mogu eventualno dijeliti nekakvo svoje iskustvo ili mišljenje, ali svejedno sam se odlučio za ovaj projekt iz sljedećih razloga:

• Mislim da ima potencijala za Pinterest jer je tema samo za žensku publiku, a kao što znate, na Pinterestu su većinom osobe ženskog spola
  • Facebook planiram kao nekakav dodatan izvor prometa ako uspijem, te mislim da će i tamo biti solidno, naročito jer u ovoj niši mogu raditi i click bait naslove
  • Cijela niša projekta je takve prirode da je sve subjektivno i da nema točne ili netočne tvrdnje, te samim time mislim da je idealna za AI projekt
  • Mislim da osobe ženskog spola čak vole čitati članke tipa “10 Pokazatelja Da Vas Suprug Vara” - nisam još pisao baš ovako “opake” članke, ali svakako planiram i to ako mi ovaj početni, probni period na Pinterestu i Facebook-u prođe dobro.
  • Zato jer mi se Google zgadio zadnjim update-ima, i jednostavno moram isprobavati druge metode i ne želim se više bazirati samo na Google, barem ne za sada i ne sa novim projektima
  • I zadnje, eto čisto da se okušam u Pinterestu i Facebooku jer to do sada nisam baš aktivno radio. Nešto sam pokušavao Pinterest za svoje sajtove o maslinama i autima, ali to je više manje bezuspješno jer teme jednostavno nisu za social media traffic.

Kako planiram zaraditi?
Što se tiče zarade, osim tipičnog prikazivanja oglasa ako uopće bude prometa (nadam se aktivaciji Journey by Mediavine), malo sam istraživao affiliate ponude za ovo i mislim da se mogu iskopati nekakve edukacije na temu veza, brakova, i slično sa Udemy-a, a onda uvijek ima i opcija ClickBanka, kojeg ću pokušati izbjeći ako nađem što bolje.

Cilj mi je uz Ad Inserter Pro u članke postavljati oglase koji su vezani uz tu kategoriju. Pa ću npr. u članke o braku postaviti nekakav affiliate oglas za tečaj o kreiranju sretnog braka - evo primjera sa udemya: https://www.udemy.com/course/creating-a-happy-marriage-and-love-relationship/

U kategoriju dating ću onda dijeliti tečaje o datingu, itd… Razumijete koncept.

Što planiram ako projekt postane uspješan?
Ako projekt postane uspješan, tj. ako vidim da ima potencijala i da mogu dobiti barem 10k pageviewsa mjesečno, onda ću ozbiljno razmisliti o e-mail marketingu, jer mislim da ima potencijala i za to. A onda ćemo vidjeti što i kako. Svakako, ne planiram ovo kao nekakav lifetime projekt, nego godinu, dvije, tri… vidjet ćemo. Ne volim previše planirati jer je velika šansa da od svega ovoga ne bude ništa.

Što je sa SEO?
Za SEO se za sada neću brinuti. Članke pišem više manje na isti način kao i prije, što znači da su otprilike spremni i za internetske tražilice. Postavio sam sajt na GSC i na Bing Webmasters, pa ako bude išta - odlično, a ako ne - nema veze.

Čak mislim da sam već imao nekoliko klikova sa Binga na članke u kategoriji “Love Quotes” koju nisam spominjao ranije jer mi je to više nekako dopuna glavnim kategorijama te od toga ne očekujem nekakav promet, ali eto neka ih tamo - pogotovo jer su ti ljubavni citati svi napisani od strane ChatGPT-a, tako da i nisu baš najbolji haha. Ali eto, mogu mi poslužiti za podijeliti nekakav status ili sliku na Facebook-u.

Trošak projekta (okvirno)
Nisam nešto posebno pratio troškove projekta, ali evo nekakvih okvirnih troškova:

• Domena ca. $14
  • Hosting ca $40 (stvarno ne znam sad koliko je jer sam imao postojeći hosting za prošli projekt koji sam ugasio)
  • Fiverr ljubavni citati unaprijed gotovi - $10
  • Fiverr stavljanje mojih love quotova na slike - $40
  • Slike za Pinterest - $160
  • Facebook oglasi - $55
  • ChatGPT ne računam jer ga svakako koristim
  • Canvu isto neću računati jer ju koristim mimo ovoga non-stop

Ukupno za sada: ca. $320. Planiram potrošiti još maks $200-300 na ovaj projekt. Ako do tada ne bude nikakvih rezultata, tu stajem. Ako pak bude, onda ću gledati uložiti malo više da ja moram što manje raditi.

Što sam do sada shvatio kroz ovaj projekt?
Iako je ovo nevezano za projekt, neki dan razmišljam i shvatio sam da sam se toliko bazirao na Google, na algoritme, padove stranica itd… da sam totalno prestao učiti nove stvari kao što je social media, a s obzirom da mi “blogeri” već zadnjih 2-3 godine nismo blogeri već se nekako pretvaramo u općenite “content creatore”, mislim da je važno da znamo više grana, tj. više načina dobivanja prometa pored internetskih tražilica. Tako da drago mi je da sam se upustio u ovaj projekt jer ću se forsirati naučiti nešto novo, a ne non-stop pokušavati nešto što sam naučio prije 3-4 godine. I da ne bude ništa od projekta, naučit ću neku novu lekciju, steći neko novo iskustvo koje će mi, nadam se, biti od koristi u budućnosti.

Eto, to bi bilo ukratko to. Ako imate kakvih savjeta ili pitanja, slušam!

Do sljedećeg updatea, pozz :stuck_out_tongue:

28 Likeova

Potrošio nešto sitno preko 80 eura na reklame na Facebook-u, za sada ću stati s oglašavanjem da vidim može li stranica išta organski rasti sada kada ima preko 300 followera (316 da budem točan).

Nego, ajde ako je tko inače radio FB oglase, je li 0.23e po followeru skupo? Meni se čini čak i da je - publika je USA, samo žene od 20-55 godina ako se ne varam, tako nešto.

Za oglas sam koristio sljedeću fotografiju (tj. dvije ali ajde pokazat ću ovu “uspješniju” haha)

Što se tiče objavljivanja na Facebooku, počeo sam stavljati dva članka na dan, plus jedna fotografija nekog ljubavnog citata. Također sam prekjučer počeo stavljati i hashtagove, iako ne znam hoće li to išta pomoći.

Vidim da ne mogu gore više urediti, tako da ovdje dižem samo na $90 za Facebook oglase.

2 Likeova

I meni se čini skupo. Ja sam skoro plaćao 6 centi, ali je druga niša, mnogo šira, reklo bi se opšta kultura.

Moguće da je i do mojih postavki jer sam stavio bio da cilja ženski spol koji je u braku ili u vezi, moguće da se tu već natječu neke ozbiljnije firme radi promocije beauty proizvoda ili tako nešto, ne znam.

Znam da sam u newsletteru od Niche Site Lady vidio da je ona za vegansku stranicu dobivala folowerra po $0.03 što je stvarno smiješna cifa…

1 Like

Koliko se krece za balkansko trziste?

Sto vise filtriras to je skuplje…logicno. Al opet to je USA. Za balkan sam placao 0.03$ za usere, a 0.05$ za oglase koji linkaju na web.

1 Like

imas talenta za tarot majstora… ako hoces uputim te u tajne zanata i monetizaciju hehe…

2 Likeova

Ne za sada, ja mislim da se nikada nećeš brinuti za SEO, pošto vidim da su ti 90% slika već indeksirane na drugim sajtovima.

Naravno kad su sve free stock fotografije. Ne mislim da je to najveci problem u SEO, barem ne u ovoj niši… Mozda grijesim

Hahahahah to bi mi vec bilo previše :rofl::rofl:

1 Like

Sad vidjeh ovaj topic, super da si se osmjelio na novi projekat poslije algoritama i padova i super da toovdje izvjestavas. Fali mi tog entuzijazma, a ni odustajanje mi nije opcija. Drzim ti palceve!

4 Likeova

Da znam, baš ti zato i kažem, sigurne su za korišćenje u smislu autorskih prava, a bezvredne su za SEO tvog sajta, a prekomerna upotreba takvih slika je čak i štetna za SEO sajta. Google ne ceni sajtove koji koriste takve fotografije. Da li vidiš kako je ovaj na slici okrenuo fotografiju na drugu stranu? To je dobro poznata blackhat metoda Image Mirroring ili Image Flipping da se zavara google algoritam i da je google indeksira kao oreginalnu sliku. Moj ti je savet da ako nemaš sopstvene slike onda je bolje da koristiš AI generisane slike. Mnogo znači kada su slike tvoje, tada ćeš videti magiju. Naravno, ne kažem da nećeš imati nikakve posete, ali nikada nećeš imati kao sajt koji koristi svoje slike i ima autorska prava na njih.

2 Likeova

Engagement Bait slika, vjerovatno je zato skuplje…

1 Like

A moram probati nešto novo haha… Iako nisam baš siguran da je to entuzijazam, više strah od neuspjeha ona moja druga dva sajta koja baš i ne obećavaju, pa da na vrijeme pokušam još nešto kao nekakav backup…

To za odustajanje svakako! Nema stajanja.

Ma razmišljao sam i o toj opciji jer mi uvijek fale slike koje točno želim, međutim ChatGPT je katastrofa što se tiče toga, a nisam još pokušao Midjourney, ne znam je li on bolji - treba mi nešto da pravi stvaro realistične slike ljudi. Ali opet, vidjet ćemo za sada uopće hoće li išta biti i od Pinteresta + Facebooka, ako ne bude, nema smisla da se trudim optimizirati sve u detalje… Svakako ću si dati vremena do nove godine da vidimo hoće li biti rezultata.

Veruj mi sve to preko društvenih mreža, tipa facebook i ostale je veštačko, nema ništa bez organske posete sa googlea. A jednom kada ti sajt krene i kada počne da ti dolazi organska poseta, onda će ti posetioci sami da dele tvoje postove na društvene mreže i imaćeš prirodne posete sa tih mreža, a što je najvažnije sve to će ti biti potpuno besplatno.

1 Like

Pokušaj za kreiranje AI slika koristiti AI Bing kreator slika zna da napravi jako dobre AI slike!

1 Like

Ma on isto koristi DALL-E od OpenAI (isto ko ChatGPT), pa mi to nema smisla.

Ovaj projekt sam ciljano i pokrenuo samo radi društvenih mreža i pinteresta da vidim može li se išta.

A kakva je trenutno situacija sa Googleom, vjerojatno bi morao uložiti nekih dobrih 5-10k samo u linkove da bi me uopće i primjetio sa ovakvim sadržajem… A ovako ću riskirati nekih 500 eura i 60-70 sati svog rada da vidim ima li uopće potencijala. Ako nema, pomirim se sa tih 500 eura i to malo svog rada i idemo dalje na nešto novo.

6 Likeova

Što netko reće, i mene vesele ovakvi projekti, u kojima ima energije i entuzijazma, valjda nas i to same podsjeća na neka vremena, kada smo i mi bili mlađi i svašta pokušavali, pa nam je i zbog toga jako simpatično.

Uglavnom, podrška, i pitanje, jesi razmišljao da uzmeš domenu sa određenim rejtingom za ovaj pokušaj?

1 Like

Hvala :smiley:

Nisam jer mi je primarni cilj baš pokušati društvene mreže, tj. pretežito Pinterest, za što smatram da mi authority domene i ne igra nekakvu ulogu.

1 Like

Jel imaš možda odnekud skrinšot skroz godine Pinterest organskog traffica, možda sa Semrush ili Ahrefs? Zanima me koliko je Pinterest pao sa organakim posjetama kroz posljednjih 6-7 godina. Možda i nisu (mada sumnjam da nisu) ukupno pali sa posjetom, ali za gift keyword i oko cjele te niše sa poklonima su neđe 2017-2021 dominirali nišom i imali tonu posjete. Posljednjih godina su baš pali. Pa me zanima kako je ukupno stanje sa njihovim organskim posjetama daanas. Vidio sam oko dekoracija, enterijera i sl da su jaki i danas… mislim (onako napamet) da u toj tvojoj niši ne dobijaju organskih posjeta mnogo. Znam da nije to tebi ključno, ali je svakako odličan dodatak ta pinterest organska posjeta sa gugla, ako je ima.

1 Like