Moj zaključak i pitanja oko on pejdž seo optimizacije za vordpres

Eo vako pošto svako ima svoje neke zaključke oko seo optimizacije, da ja dam neke moje što se tiče on pajdž optimizacije za vordpress.

Moji sajtovi su svi na vordpresu i na svim koristim yoast seo plugin. ko koristi vordpres zna i za yoastov plugin. evo kako moji sajtovi izgledaju na hompejdžu se nalaze kategorije neki plugin za arhivu sa postovima po mjesecima i posljednji post i to je uglavnom to. gugl uglavnom moje sajtove rangira na sljedeci način daje mi dobru posjetu za kategorije nešto posjete na postove i slabo posjete na homepage.
yoast kaze da bi trebalo iskljuciti arhive page da ih gugl ne indexuje, ali kod mene dosta posjeta dolazi na mojsajt/kategorija/page/2 page/3 itd hompejdž mi skoro nikada ne rangira za ključnu riječ i nikako mi jasno nije bilo zasto jer dok sam koristila blogger nije bio problem rangirat za ključnu riječ. mislila sam da je do apdejta raznih. medjutim moj zaključak je sljedeci, gugl glavnu stranicu shvata kao kopiju jer taj posljednji post je isti tekst kao i u postu kao i u kategoriji i hompejdz nema nista unikatno. na yoastu imam podeseno da mi indeksira i kategorije i tagove i arhive pages. dolazi do gomilanja istog sadrzaja na svemu i gugl trazi prioritet, a kako mi na hompejdžu sve kategorije imaju svoj link, i iznad svakog posta je link od kategorije to se u odnosu na hompejdž koji je linkovan samo u titlu daje kao prioritet kategoriji da je bitnija od hompejdža. Samo zbog unutrasnjih linkova mi gugl računa kategorije kao najbitnije. Da li je ovo istina sta vi mislite?
Kod mene na vecini sajtova nemam excerpt. ali čak i na onima dje imam opet kategorije rangiraju bolje od postova i homepagea. tako da mi je logično da je to do unutrasnjih linkova. druga stvar sto gugl nece da rangira moje postove je zato sto ih vidi kao kopiju iz kategorije koja je najbitnija na mom sajtu pa mi ne da rang cak ni za longtail fraze koje nisu teske za probit se.
Sad sam napravila jedan sajt gdje nista nije indeksirano osim postova i hompejdža, ali čak i tad zbog plugina dje su izlistani svi moji postovi i onih linkova nex previus post opet ce postovi biti vazniji od hompejdža sto mi uopšte nije loše jer cu ganjat longtail fraze. ne znam mozda je do tog sto kod mene kategorija ima podugacak opis plus jos svi postovi iz te kategorije (znači plus u odnosu na hompejdž je dugacak opis). neki kazu da je rjesenje ako neko zeli rangirat da se linkuje iz postova na hompejdž ili stranice koje su vam bitne kao i da se na hompejdžu doda tekst vezan za kljucnu riječ, možda je amaterski od mene ali ja to nikad nisam radila.

ovako zanima me posto je po meni rjesenje da sve uspjesno rangira i hompejdz i kategorije i postovi da se doda tekst lupam od 300 riječi sa jednim linkom na hompejdž da se prikazuje custom excerpt znači napisan posebno za homepage kategorije i arhive pages ali opet bi se ponavljao isti excerpt u homepageu i u kategorijama. ili nps samo u kategorijama imati thumnail bez excerta a na homepageu excerpte. ne znam

Kako ste vi organizovali wordpress sa yoastom sta indeksirate sta ne jeste iskljucili date arhive i autor arhive (ja jesam) jel imate problema sa rangiranjen kategorija postova ili hompejdža???

Pije li ova moja priča vodu ili je lupetanje?

Zasto sam spomenula blogger? Zato jer na blogu nema kategorija ima labela koje gugl ne indeksira i nema duplog sadrzaja nema problema da se odredi da su homepahe koji je h1 glavni, a poslije toga da su najbitniji postovi. Uvijek me cudilo sto mi je na bloggeru lakse bilo probit se za naslov posta nego na wordpressu dje su bolji clanci duzi, sa slikama sa vise beklinkova itd

Odje ne uzimam u obzir vanjske beklinkove i naravno ako jake stranice linkuju na moje kategorije da ce u guglovim ocima one biti neki prioritet.

Ajmo komentara malo na ovo napisano da vidim kakva su vaša mišljenja, jer masu vas koristi wordpress i masu ima neke svoje teorije, saznanja itd pa da vas čujem

Da takodje me interesuje sta mislite o prikazivanju svih postova u widgetu na svim stranicama jel valja jel ne valja i zasto?

Mogu reci samo da kod mene na wordpressu sam se uvijek probijao lakse za naslov posta nego za neku kategoriju ili keyword. Mozda je to zato sto ja ne dam da mi indeksira arhive i sto imam postavljeno da tagove automatski dodaje kao kljucne rijeci. Doduse, ja koristim All in one SEO plugin.

ajde jos neko vidjenje i misljenje da cujem, ako moze…

Ako imas kategorije u meniju ili sidebaru znaci da linkas na njih sitewide i normalno da najvise link juice-a ode na njih i da najbolje rangiraju, osim ako ih ne iskljucis u opcijama.