Moje prognoze za narednih par godina

S obzirom da već nekoliko poslednjih meseci delim svoje prognoze sa ljudima, evo da ovde na jednom mestu napišem šta ja mislim da će se dešavati sa raznim stvarima u narednih par godina, pa eto da imate na jednom mestu, možda nekom bude od koristi. :slight_smile: Naravno, mnogi mogu sada da ismevaju ovo, da pljuju itd, ali neka posta pa ćemo se vratiti na njega kako se bude jedna po jedna stvar bližila svom vremenom okviru. :slight_smile:

Evo ovako:

  1. FED smanjuje dalje kamatne stope postepeno, i verovatno vremenom odlaze u minus tj postaće negativne kamatne stope kao što su već u nekim zemljama.

  2. Taj potez FED-a uz ostale stvari okida novu recesiju tj svetsku ekonomsku krizu koju će objaviti najverovatnije do kraja 2020, tj tokom 2020 godine u nekom trenutku, to ne verujem ni da oni tačno znaju kada će biti, ali 90% je da će biti 2020, a samo 10% bih dao šansi da bude u prvoj četvrtini 2021.

  3. BTC 2021 godine dostiže vrednost izmedju 100k i 400k. Jeste ogroman opseg, ali zaista ne mogu tačno reći koliko će biti jer zavisi od mnogo faktora, ali mogu reći da sam 99% siguran da ide na te visine u tom opsegu. Neka moja lična analiza mi kaže oko 350k da će biti top u nekom trenutku 2021.

  4. Altovi manje-više prate rast BTC-a neki više neki manje, pa bi tako ETH mogli da imamo na oko 8,5k, BCH na oko 10k, LTC na oko 2,3k itd. Za njih takodje je moguće veliki opseg u kom mogu dostići top, ali ako bih trebao da izaberem jednu cenu to bi bile ove okvirno.

  5. Zlato bi trebalo da generalno raste i raste, uz sitnije zastoje i padove, konstantno na gore. U mesecima nakon objave krize će verovatno biti slabiji rast, a kako se bude polako izlazilo iz zvaničnog perioda krize, cena će sve dramatičnije da ide gore i moje mišljenje je da će tokom 2023 da bude gram zlata oko 100 eura.

  6. Srebro će to da prati sa malim zakašnjenjem ali sa većom amplitudom pa ga očekujem na oko 50+ eura po unci 2023 godine.

  7. Što se tiče akcija na berzi, od onog trenutka kada dostignu top (a to izgleda ipak nije još uvek, velika je šansa da će ipak da navuku još par meseci lažnog prosperiteta i rasta), proći će oko 16 meseci dok cene generalno ne dotaknu dno i tada bi trebale da naprave ukupni pad od oko 40-50% od svog topa. To naravno mislim za većinu akcija, dok će poneke verovatno da prežive bez većih gubitaka kao što su možda Walmart, McDonalds itd.

  8. Cene nekretnina na našim prostorima bi trebale 2020 da dostignu apsolutni top, i da onda kada bude objava svetske krize par meseci još to ludilo drže, pa onda par meseci stagnacije, i krajem 2021 bi trebalo da krene blagi pad. Dno u cenama nekretnina bi trebalo da bude dostignuto u periodu 2023-2025, a nakon toga naravno kreće opet oporavak i postepeni rast.

Eto to vam je to od mojih prognoza. Prognoze su na osnovu zdravog razuma, na desetine analiza, proučavanja tržišta, globalnog plana i pravca u kom idemo, ljudske psihologije, alata manipulacije, zakona ciklusa i cikličnih ponavljanja itd itd. Znači nije tek onako.

Pišem ovo sve kao lično svoje mišljenje, i ovo naravno nije nikakav finansijski savet da vi postupate tako. Svako donosi odluke za sebe na svoju odgovornost. Možda nekome bude korisno, možda ne, ali eto osećao sam dužnost da to podelim ovde.

Svako dobro :slight_smile:

4 Likeova

Ovo se donekle uklapa u jednu seriju koju sam sinoc gledala. Fantasticna je bila epizoda, a tema je bila “Preppers”

Cini se da je ovakav ekonomoski liberalizam udario na granicu i treba da se desi neki zaokret, ali meni je fascinantno kako ti imas tako siguran nastup pri ispoljavanju svog veoma preciznog misljenja na jednu veoma kompleksnu temu, koja nije istorijska nego se odigrava u buducnosti.

Elem, velis BTC skace na 350k, a akcije se ruse? Znaci da ja moje amazon akcije prelijem u BTC?

Generalno kada donosim neke odluke, uzmem koliko god mi vremena treba da dobro istražim nešto, a pre svega da dopustim i intuiciji da se iskaže jer sve ove godine najbolje odluke sam donosio kada sam poslušao intuiciju najviše.

Kada sve to odradim na osnovu toga delujem i to je neka moja analiza i mišljenje. Naravno, flexibilan sam i pratim situaciju pa ako se nekim slučajem desi da neke stvari idu u drugačijem pravcu, mogu ponovo izanalizirati neki asset i razmisliti da nisam možda negde pogrešio itd, nisam zadrt oko nečega svakako.

Što se akcija amazona tiče, zaista ne bi bilo fer da bilo kome bilo šta sugerišem, svako treba da uradi analizu za sebe i donese odluke na sopstvenu odgovornost.

Generalno gledano, amazon akcije su jedne od najprofitabilnijih ako ne i najprofitabilnije akcije u ovom ciklusu gledano od prošle krize do sada, tako da ako su kupljene godinama ranije, manje-više svaki trenutak u ovom periodu može biti dobar za prodaju jer se pravi zarada od više stotina % što je super za akcije.

Tačan top nisam siguran da iko može znati sa 100% sigurnošću, može se desiti da se ispostavi da je poslednji top npr za Amazon bio 12.jula i da npr FED večeras smanji kamatne stope i da berza počne polako da se urušava sve više i da ne bude novog topa.

Isto tako, velika je šansa da i pored smanjenja kamatnih stopa, Trump ponovo krene sa izjavama koje će ‘‘veštačkim disanjem’’ da poguraju akcije još par meseci na gore i da naprave gain od dodatnih 10-20% pa da tek onda krene crash.

Koja od te 2 varijante će biti zaista ne mogu tvrditi. Pre bih rekao da će biti ova druga jer imam osećaj da mora to još malo da napumpaju da bi krenuo pravi crash i prava panika na berzi.

Tako da videćemo, pratimo situaciju, a opet kažem svako mora preuzeti odgovornost za sebe i svoje odluke.

1 Like

Evo jedan video koji sjajno objašnjava šta se dešava:

Možete odmah na 2:38 da pustite i odgledate/odslušate do kraja. :slight_smile:

1 Like

Kratak update: FED je od mog posta još 2 puta smanjio kamatne stope i pre ili kasnije će da odu u minus. Možda sad 1-2 meetinga ne smanje, ali pre ili kasnije nastavljaju dalje smanjivanje.

Tako da sve se polako odvija po planu koji sam napisao gore :slight_smile:

1 Like

ja sam negdje skoro čuo da oni smanjuju kamatne stope bez ikakvog valjanog razloga … a uzrok toga je trenutno komešanje na relaciji trump - kongres

Pa generalno to obično i bude tako. Mada zvanični razlozi su svakako usporavanje ekonomije na mnogim poljima. Inače siguran sam da će otići sa kamatnim stopama u minus, kao što sada sve više centralnih banaka po Evropi i svetu radi.

Videćemo baš, svi indikatori kažu da će recesija biti objavljena u nekom trenutku u 2020.

Jedan drugi prognozer na forumu je najavio krizu 2019 a od nje nista ocito.

Kriza je počela od aprila 2019.godine, samo što će za mase biti objavljena tokom 2020. Inače jači investitori već osećaju to od pre 6-7 meseci. Običan narod će objava krize da zatekne kao i skoro sve drugo u životu.

Nista od toga.:sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

Do septembra/oktobra 2019 će biti ova niska vrednost BTC oko 3.8k, onda raste i na prelasku 2020/21 BTC dostiže rekord od pre na oko 19k, a na prelasku 2021/22 novi ATH oko 350k. To pokazuju neke brojke pa ćemo videti.

Ovo je tvoja prosla prognoza. Nije ovo neki napad na tebe osobno jer vidi se da se trudis oko analiza i da imaju glavu i rep ali na kraju dana je to sve rekla kazala.

Ali, imajte na umu, što je to prognoza? :thinking:
Tako je meni osobno jednom davno u omiljenoj radijskoj emisiji bila najdraža rubrika “Prognoza Lota”. :smile: :o:

2 Likeova

Sve što kažete ima logike i slažem se manje-više.

U svakom slučaju neću vas više zamarati sa analizama i prognoza :slight_smile:

Suprotno od toga, dragi Imemperor. :blush: Vrlo si dobrodošao pisati o tome, isprika ako je moj komentar shvaćen pogrešno. :wink: :o:

Evo mene nije bilo dugo na forumu, pa samo da javim da je juče zvanično počela kriza. Sad koliko će razorna biti, i da li će biti samo recesija ili će preći u depresiju, to ćemo videti u mesecima koji dolaze. Al eto čisto da znate. :slight_smile:

1 Like

https://www.bloomberg.com/markets/stocks

sve se crveni

1 Like

Pa da, najbrži stock market drop u poslednjih 100 godina. Biće nekih dead cat bounce-a sigurno, ali ove vrednosti su tek početak.

Velika je razlika između one krize koju si ti najavio i ovog što se trenutno događa.
Ovo je ekonomska kriza uzrokavana Corona virusom, odnosno vanjskim faktorom kojeg je bilo nemoguće predvidjeti ili spriječiti.
Ovo je događaj koji će svakako razdrmati industriju (već je), ali također može biti pozitivan po opću ekonomiju kada države svoj mrtvi kapital ubrizgaju u oporavak industrije nakon Corona virusa.

Pa dokle god misliš da se krupne stvari na ovoj planeti dešavaju toliko spontano koliko si napisao, onda ti to neće delovati sumnjivo i nećeš videti da se to dvoje potpuno poklapaju, tj virus dolazi u ‘‘pravi čas’’ za jake igrače.

Tako da nije se virus desio pa će doći do ekonomske krize. Već se kriza približavala, pa se virus desio da bi to prošlo kako velikim igračima odgovara.

Kada mase shvate šta se desilo, virus će biti okrivljen a ne ekonomija, bankari, centralne banke i političari.

Tako da nema tu neke velike razlike, samo je stvar u finesama kako će se to tačno manifestovati, a suština je tu i itekako je moglo da se predvidi, a da se spreči to se ne razmišlja na taj način, jer svet funkcioniše u ciklusima i krize se manje ili više veštački izazivaju, ponajviše zato što se novac stvara iz kredita i onda je normalno da kada ljudi u nekom periodu žive iznad svojih mogućnosti (zadužili su se i potrošili više nego što imaju), da onda u nekom narednom periodu moraju živeti ispod svojih mogućnosti da bi se stvari dovele u balans. Stvari jednostavno tako funkcionišu. :slight_smile:

p.s. Inače moja moralna obaveza je bila da napišem ovo i da obavestim ljude, pa ko misli da tu ima nečega, može sam istraživati i doći do sopstvenih zaključaka pa mu možda može biti od koristi. Ko misli da tu nema istine, slobodan je naravno da nastavi da veruje u to što želi i to je to. :slight_smile:

Gledam sad baš ove prognoze koje sam napisao u septembru 2019, nekoliko meseci pre pokretanja ovog globalnog socijalnog i ekonomskog inženjeringa, i vidim da se jedan deo već odigrao, a ovo ostalo ide po planu za vremenski okvir kad je prognozirano. :slight_smile:

4 Likeova