S obzirom da već nekoliko poslednjih meseci delim svoje prognoze sa ljudima, evo da ovde na jednom mestu napišem šta ja mislim da će se dešavati sa raznim stvarima u narednih par godina, pa eto da imate na jednom mestu, možda nekom bude od koristi. Naravno, mnogi mogu sada da ismevaju ovo, da pljuju itd, ali neka posta pa ćemo se vratiti na njega kako se bude jedna po jedna stvar bližila svom vremenom okviru.
Evo ovako:
-
FED smanjuje dalje kamatne stope postepeno, i verovatno vremenom odlaze u minus tj postaće negativne kamatne stope kao što su već u nekim zemljama.
-
Taj potez FED-a uz ostale stvari okida novu recesiju tj svetsku ekonomsku krizu koju će objaviti najverovatnije do kraja 2020, tj tokom 2020 godine u nekom trenutku, to ne verujem ni da oni tačno znaju kada će biti, ali 90% je da će biti 2020, a samo 10% bih dao šansi da bude u prvoj četvrtini 2021.
-
BTC 2021 godine dostiže vrednost izmedju 100k i 400k. Jeste ogroman opseg, ali zaista ne mogu tačno reći koliko će biti jer zavisi od mnogo faktora, ali mogu reći da sam 99% siguran da ide na te visine u tom opsegu. Neka moja lična analiza mi kaže oko 350k da će biti top u nekom trenutku 2021.
-
Altovi manje-više prate rast BTC-a neki više neki manje, pa bi tako ETH mogli da imamo na oko 8,5k, BCH na oko 10k, LTC na oko 2,3k itd. Za njih takodje je moguće veliki opseg u kom mogu dostići top, ali ako bih trebao da izaberem jednu cenu to bi bile ove okvirno.
-
Zlato bi trebalo da generalno raste i raste, uz sitnije zastoje i padove, konstantno na gore. U mesecima nakon objave krize će verovatno biti slabiji rast, a kako se bude polako izlazilo iz zvaničnog perioda krize, cena će sve dramatičnije da ide gore i moje mišljenje je da će tokom 2023 da bude gram zlata oko 100 eura.
-
Srebro će to da prati sa malim zakašnjenjem ali sa većom amplitudom pa ga očekujem na oko 50+ eura po unci 2023 godine.
-
Što se tiče akcija na berzi, od onog trenutka kada dostignu top (a to izgleda ipak nije još uvek, velika je šansa da će ipak da navuku još par meseci lažnog prosperiteta i rasta), proći će oko 16 meseci dok cene generalno ne dotaknu dno i tada bi trebale da naprave ukupni pad od oko 40-50% od svog topa. To naravno mislim za većinu akcija, dok će poneke verovatno da prežive bez većih gubitaka kao što su možda Walmart, McDonalds itd.
-
Cene nekretnina na našim prostorima bi trebale 2020 da dostignu apsolutni top, i da onda kada bude objava svetske krize par meseci još to ludilo drže, pa onda par meseci stagnacije, i krajem 2021 bi trebalo da krene blagi pad. Dno u cenama nekretnina bi trebalo da bude dostignuto u periodu 2023-2025, a nakon toga naravno kreće opet oporavak i postepeni rast.
Eto to vam je to od mojih prognoza. Prognoze su na osnovu zdravog razuma, na desetine analiza, proučavanja tržišta, globalnog plana i pravca u kom idemo, ljudske psihologije, alata manipulacije, zakona ciklusa i cikličnih ponavljanja itd itd. Znači nije tek onako.
Pišem ovo sve kao lično svoje mišljenje, i ovo naravno nije nikakav finansijski savet da vi postupate tako. Svako donosi odluke za sebe na svoju odgovornost. Možda nekome bude korisno, možda ne, ali eto osećao sam dužnost da to podelim ovde.
Svako dobro