Molim pomoć oko odabira: TV, stolica, SDD, monitor

Molim za pomoć oko odabira…

Smart TV:

Trebam 50 incha smart TV. Htio bih QLED 4K.

Trenutno na mjestu gdje će ići novi TV imam Samsung Smart TV 4K od 43 incha pa me nekako vuče opet na Samsung jer sam se navikao. Zapravo bih vrlo vjerojatno uzeo Samsung 50 incha QLED 4K, ali vuče me da bih htio Android i to mi je zapravo glavna dilema.

Najviše me zanima sljedeće…ako TV ima Android sustav, a ne WebOs (LG) ili Tizen (Samsung), jel to znači da onda mogu na TV instalirati baš svaku aplikaciju sa Google Play Storea?
Konkretan primjer, na trenutni Samsung ne mogu instalirati TradingView aplikaciju jer je ne nalazim na popisu aplikacija. Ako uzmem TV sa Android sustavom da li ću tada moći to instalirati na TV?

Što se budgeta za ovo tiče, tu je negdje oko 4,000 kn, parsto kuna više može proći, a naravno ne škodi da je manje mada mi je važnije da dobijem što želim nego da kupim jeftinije.

Ono što ja trenutno gledam je:

Za sada prvi izbor:
https://www.hgshop.hr/led-tv-samsung-qe50q60tauxxh-50-127cm-qled-ultra-hd-4k-smart-tv-wi-fi-dvb-t-t2-c-s-s2-hevc-h-265/proizvod/277670

dalje…

https://www.hgshop.hr/samsung-qled-tv-qe50q60aauxxh-qled/proizvod/296488
(meni djeluje da je ovaj isti kao ovaj gore, samo skuplji :slight_smile: Jel može netko reći da li vidi neku bitnu razliku u performansama?

dalje…

https://www.hgshop.hr/tcl-qled-tv-50-50c725-android-tv/proizvod/298124
(kod ovog mi se sviđa što je QLED i što je Android. Sviđa mi se i ovo HDR10+ i Dolby Vision, iako pojma nemam jel to radi neku razliku :slight_smile: Baš mi se ne sviđa što je TCL, ali to ne mora biti presudno.

Još nešto, da li na svaki od ovih TV-a mogu instalirati HBO Go? Na smart LG-u mogu i radi normalno, na smart NOA telki sam instalirao, ali ne mogu pokrenuti jer piše da nešto ne podržava, a smart Samsung je kupljen u Njemačkoj pa na njega ne mogu jer HBO Go nije za njemačko tržište, a ovaj ima neki švapski softver pa na popisu aplikacija uopće nemam HBO. Valjda Samsung kupljen u Hrvatskoj i još ovi drugi sa linkova podržavaju HBO Go, ili…?

Stolica:

Gledam ovu kao prvi izbor:

Jel je možda netko koristi da kaže svoje iskustvo?
Jel možda bolje uzeti Secret Lab Omega stolicu ako je jeftinija ili jel ima netko prijedlog za bolju stolicu otprilike iste cijene?

SDD:

Imam matičnu ploču ASUS Z170-K, socket 1151. Na njoj trenutno imam jedan SSD i jedan HDD. Jel uopće mogu dodati još jedan interni SSD?

Ja bih ovaj:

https://www.hgshop.hr/ssd-disk-crucial-p2-1tb-m-2-nvme-pciex4-micron-3d-nand-2300-1150-mb-s/proizvod/288949
(samo što si mislim da neće pasati na moju matičnu, jel to točno?)

Ako ovaj gore ne paše onda gledam ovo:

https://www.hgshop.hr/ssd-disk-1-tb-samsung-870-qvo-2-5-sata-iii-4bit-mlc-v-nand-mz-77q1t0bw/proizvod/280401

https://www.hgshop.hr/ssd-disk-1-tb-western-digital-blue-3d-nand-2-5-sata-iii-wds100t2b0a/proizvod/258975

https://www.hgshop.hr/ssd-disk-1-tb-samsung-870-evo-2-5-sata-iii-v-nand-mz-77e1t0b/proizvod/294936

Monitor:

Ovaj mi je prvi izbor:
https://www.hgshop.hr/monitor-samsung-lc49g95tssuxen/proizvod/293067

Drugi izbor je:
https://www.hgshop.hr/monitor-dell-u4320q-43-ips-uhd-4k-3840x2160px-60hz-5ms-2x-hdmi-2x-dp-1x-audio-out-2x-usb-c-2x-usb-3-1/proizvod/282017

Imam grafičku karticu GIGABYTE nVidia GeForce GTX1060 G1 GAMING, 6 GB, GDDR5. Ona po specifikaciji podržava rezoluciju do 8k ako dobro gledam (GeForce GTX 1060 | Specifications | GeForce), ali na 60hz, a monitor ima 240hz. Grafička ima DP 1.4 izlaz (2 ili 3 takva izlaza). To je valjda maksimum 144hz, jel? Znači nema smisla da kupujem brži kabel?
Da li to znači da neću moći imati monitor na 240hz i da li sa ovom grafičkom karticom prvi monitor bude ipak imao osjetno bolje performance od drugog?

Ako je bitno, procesor je INTEL Core i7 7700K,4200/4500 MHz, Kaby Lake, Socket 1151.

Dodatni monitor mi prvestveno treba za trading chartove, a gaming je sporedan i samo me povremeno uhvati volja i želja pa mi to nije važno. Kod chartova mi je važno da je kašnjenje minimalno, pa mi je valjda bitno da monitor ima što manje ms jel? Puno buljim pa bi bilo dobro i da postignem više od 60hz, jel mogu ovaj prvi monitor naterati bar na 144hz, sa punom rezolucijom?

Ako dodatno spojim drugi monitor isti kao ovaj prvi na linku (znači da istovremeno koristim dva takva) ili ako spojim kao dodatni monitor uz prvi sa linka još i 43 incha 4K Smart TV, jel će to grafička normalno podnjeti?

Zidni sat:

Za kraj, jel netko možda zna što znači silent clock i da ima doma takav tip zidnog sata? Znam što je silent, ali me zanima da li je to stvarno silent ili ću ga baciti kroz prozor kad popizdim radi čujnog klika svake sekunde.

Evo primjer “silent” clocka koji gledam:

Da ubacim još jedno pitanje usput :slight_smile: Jel netko zna zašto mi javlja grešku kad pokušam u autu (na Android uređaj) instalirati A1 TV za van aplikaciju? Inače normalno instaliram aplikacije sa Play Storea, ali ovu neće. Na Android mobitel sam ju normalno instalirao i radi, ali u autu je ne mogu skinuti jer mi javi grešku kad hoću skinuti i instalirati (s internetom je sve ok). Usput, HRTi aplikacija radi ok i u autu, pa ne bi trebalo biti do specifikacija uređaja.

Hvala unaprijed na pomoći u odabiru :slight_smile:

Ja imam TV sa nekom starijom verzijom androida i ne mogu skoro ništa instalirati što mi treba, tipa Netflix, HBO, Youtube. Tj ne mogu novije verzije instalirati pa mi dođe kao da i nemam android na tom TV-u. Na drugom TV-u imam Android kutiju sa nekom 10+ verzijom Androida i isto ne mogu koristiti te dvije aplikacije jer ne podržavaju uređaj.

Kad budem uzimao nov TV, uzeću vjerovatno neki Samsung sa tim aplikacijama nebitno da li je Android ili neki drugi sistem jer sam vidio kod drugih da te aplikacije rade normalno, tačnije Netflix sam vidio da radio. Što se tiče nekih drugih aplikacija, vjerovatno moraju podržavati sam uređaj, nije bitno samo da ima Android kako sam ja mislio prije kupovine TV-a. :smiley:

Stolicu ne mogu preporučiti jer je nisam koristio a i to je nešto što definitivno treba probati. Kolegi odgovara Steelcase Leap, meni ne. Meni odgovara Herman Miller, njemu ne. Neko koristi stolicu od 100 eura i prezadovoljan je, itd… :smiley:

Ta ploča izgleda ima M.2 slot za disk, ja bih onda uzeo ovaj prvi: SSD disk 1 TB, CRUCIAL P2, M.2 2280, PCIe 3.0 x4 NVMe, 3D NAND, CT1000P2SSD8 brzina čitanja i zapisivanja je daleko veća nego kod standardnog SSD-a.

Ovaj prvi monitor je svakako bolji :smiley:
https://www.hgshop.hr/monitor-samsung-lc49g95tssuxen/proizvod/293067

Ali mislim da na tim velikim rezolucijama ne može iznad 60Hz, pa onda nema svrhe uzimati takav monitor ako ga ne možeš iskoristiti kako hoćeš. Uzmeš 4 monitora i imaš 144Hz na svakom. :sweat_smile:

Ja koristio svoju GTX 1080 Ti za igranje na dva monitora u isto vrijeme i radilo super… Dok sin još nije imao svoj kompjuter, podesio Aster program i uzeo njemu monitor, tastaturu i mis i spojio to sve na moju kutiju. Uglavnom radilo je super, jednom on igrao GTA 5 a ja Call of Duty (čini mi se onaj Ghosts) i radilo je fino, bez štekanja. Tako da bi to što ti hoćeš vjerovatno radilo bez problema.

1 Like

Evo u međuvremenu sam saznao da Android i Google Play Store na TV-u ne znači da možeš instalirati sve aplikacije koje možeš i na Android mobitel. Ima neka opcija da se na PlayStore traži aplikacije koje su baš za TV pa se tako može vidjeti što ide na TV.
Sad sam opet najbliži Samsungu i njegovom Tizenu.

Stolicu sam uzeo sinoć, ovu iz linka, tako da to više ne tražim. Svi hvale Herman Miller, ali ova koju sam uzeo mi je i ljepša i manji trošak :slight_smile: Nekako mi se ne daje 10k+ kn za stolicu, koliko god da je važna dobra stolica. Valjda je i ova za par hiljada kuna dovoljno dobra :wink:

Je, potvrdili mi da mogu staviti takav SSD pa ću uzeti dodatni tog tipa.

Sad više pojma nemam koji monitor uzeti. Ova grafička mi neće pružiti maksimalni potencijal ovog monitora, a ne veseli me baš dati par hiljada kuna za novu grafičku. Mislim si možda ipak umjesto tog Samsunga G9 uzeti novu dobru grafičku i 2 slabija 32 incha monitora jer mi ispada isti trošak, ali to je tek ideja stara 15 minuta pa moram još razmisliti.

Idem dalje s pitanjima :smiley:

Što ne valja s ovim monitorom?

https://www.hgshop.hr/monitor-samsung-lu32j590uquxen-ultra-hd-32-mva-3840x2160px-4ms-audio-in-out-dp-hdmi-amd-freesync/proizvod/269851

Djeluje mi predobro za takvu cijenu :slight_smile:

Dalje…

Ova grafička:

https://www.hgshop.hr/graficka-kartica-gigabyte-nvidia-geforce-rtx2060-6-gb-gddr6-gv-n2060d6-6gd-2-0/proizvod/301450

Jel ide na moju ploču? (Asus z170-k socket 1151, kupljena 2017. godine)

Ako ide, onda bi valjda 2 monitora iz gornjeg linka koristila svoj potencijal sa takvom grafičkom?
Usput, jel možda ova grafička (Grafička kartica MSI nVidia GeForce RTX3060 Ti Gaming Z Trio, 8 GB GDDR6, LHR) paše na moju ploču?

Trenutno imam ovu grafičku: GIGABYTE nVidia GeForce GTX1060 G1 GAMING, 6 GB, GDDR5, najradije je ne bih mijenjao ako nije nužno.

Hebote, od namjere za kupnju monitora sad mi se počeilo motat po glavi kupit i novu matičnu i grafičku :slight_smile: Ali ne bih želio mijenjati grafičku ako ne moram, a pogotovo ne matičnu.

Hvala svima na zaista velikom angažmanu i pomoći :smiley: Daljnja pomoć i preporuke nisu potrebne jer sam donio konačnu odluku :slight_smile: