Može li detaljno upusto za seljenje sajta i za kupca i za prodavca

Ako neko može da napiše šta raditi poslije prodaje sajta. domena prebačena šta dalje?

Pa ako je wordpress (pretpostavljam da je) napravi mu backup stranice i pošalji mu, trebao bi on znat s tim.

Ili ti skini backup, digni sve fajlove od stranice na njegov host, kreiraj usera i databazu, digni / importaj njegovu databazu, editiraj i updejtaj wp-config fajl s novim userom, passom i bazom i trebalo bi radit. Ukratko.

Svakako daj više informacija, koja stranica je pa će ti se bolje objasnit. :slight_smile:

wordpress sajt je u pitanje, sa shared hostinga.

ti krenuo objašnjavat složenu rečenicu a ni ja ni kupac ne znamo slova. pomalo moraš. može li duplicator plugin sve odradit

Udji u cpanel i idi na Full backup i posalji mu to sve, a dalje je njegovo.

i čovjek je sa foruma pa treba i njemu i meni pomoć, tako da nisam pitao samo za mene no i za njega.

Raspakuje fajlove koje mu ti posaljes i ubaci ih na svoj server. Onda napravi novu bazu podataka i importuje bazu iz tvog backup-a, i zatim otvori wp-config.php i unese podatke od baze koju je kreirao.

Neka zamoli hosting da mu raspakira i osposobi sajt. Možda će htjet iako nije njihova dužnost. I da, to je njima par klikova ako je transfer s cPanela na cPanel i većina to radi.

A eto probat ću ja bit detaljniji, po sjećanju. Znači napraviš full backup, onda mu to pošalji.

On neka raspakira, te u tom folderu otvori homedir - public_html (illi u kojem se već folderu nalaze svi fajlovi od sajta koji je kupio). Taj folder neka zapakira (zipa) i digne na svoj host. Tamo neka to raspakira.

Nakon toga neka napravi novu databazu i usera, te ih spoji. Zapiši si sve te podatke, ime baze, usera i šifru, to ćeš kasnije u wp-config.php fajlu trebat upisat.

Onda neka ode u phpmyadmin, te tamo nađe tu novu bazu, te u nju importa bazu tvog sajta (koja ima stari naziv) koja se nalazi u onom istom folderu od backupa, samo ne otvara homedir, nego mysql folder.

Za kraj treba otvorit wp-config.php fajl te u njmu zamjenit sve stare podatke s novim, uključujući ime usera i baze, te password.

Trebalo bi radit. Nadam se da je pomoglo nemogu detaljnije jer sam u žurbi. :slight_smile:

PS: Ako sam nešto krivo napisao neka me kolege isprave.

1 Like

To tako nikako raditi kako je opisao @mrcina :smile:
Rucnim raspakiravanjem i restoranjem backupa nista nije automatski a i 100% cete zajebati nesto pa necete imati mail config, povijesne statistike ili nesto drugo vazno. Da ne govorim o userima, bazi, permissonima i 100 drugih stvari.

Ako postoji cPanel account i cPanel backup koji se generira sa stranice A, e onda je potrebno adminu servera na kojemu je stranica B poslati backup package i on to automatizmom pusti kroz shell/whm i account, permissoni, baza, svi podaci i configi se restoraju,

Cak nije potrebno ni poslati backup package adminu, vec mu dati ako za to postoji mogucnost pristupne podatke za stari account, pa onda cpanel automatikom povuce backup i sve podatke i napravi re-create/restore tog accounta.

Dakle nikako ne raditi nista rucno, ako postoji automatizirani nacin … odnosno ako su serveri na istim platformama onda postoji automatizirani nacin.

Pa i napisao sam da zatraži hosting provajdera ako je transfer s cPanela na cPanel i da je to par klikova, naravno da je tako najbolje.

Ako je ručni transfer osobno sam radio kako sam gore napisao dosta puta i nikad nisam imo problema, osim jednom s transferom wp stranice ali sam i to riješio.

Rucno je gnjazava :slight_smile: A i postoji 99% vjerovatnost da neces dobro restorat forwardere, mail config, aw stats, cron jobs i druge stvari koje su jako korisne i potrebne. Ako je to WP … onda nije problem i ti dummy CMS-ovi … no nesto zahtjevnije poput custom made CMS.-a, portala, fiskalizacije ili neceg automatiziranog … tu ce 100% nastat sranje zbog permissona, cron-ova i drugih stvari :slight_smile: Trust me … restorao sam preko 500 accounta, sto automatski a sto rucno iz ovih ili onih razloga.

Znam da je ručno teže, zato se tako i zove, hehe. Ovdje je bila riječ o WP stranici, bilo je hitno i vodio sam se time da su pokušali preko hosting provajdera napravit automatski transfer, ali sam opet napomenuo za slučaj da nisu. Svakako tražili su detaljni uputstvo, malo bi bilo glupo da sam napisao detaljno kako da se obrate supportu :smiley:

A to da imaš iskustva i znaš šta pričaš ti vjerujem jer se to vidi po tvojim postovima.

PS Krenuo leć pa vidio da imam neke poruke na kraju se zadržah sat vremena na forumu jer sam na mobitelu, heh…

1 Like

Da … to je gadno … forum povuce :slight_smile: Nisam bio aktivan na forumu jedno 2 mjeseca … sada sam replyao na jedno 10-ak postova … reko bi covjek da nemam drugog posla, nego visiti po forumu :slight_smile: Al drago meni pomoc ljudima i objasnit kad mogu i imam vremena :smiley:

1 Like