Moze li mi netko objasniti vise o kreditnim karticama

Imam 20 godina i kako gledam američke youtubere/poduzetnike svi savjetuju da se koristi kreditna kartica jer gradimo poene, dobivamo popuste, itd itd., ali meni to nije jasno, jer ovdje mi ljudi savjetuju da se ne igram s kreditnim karticama vec samo debitne, jer ne mogu otići u minus itd.

Malo sam Googla-o o tome kod nas, ali nista slično ne mogu pronaći.

Negdje prije jedan od tih youtubera koje pratim je izbacio video gdje objašnjava kako to sve funkcionira i nisam baš načisto s tim kako to funkcionira, pa tko je voljan pogledati, evo video, počinje od 10-e minute:

1 Like

Neću gledati video jer odavno imam stav o kreditnim karticama.
Zlo i naopako.
Kakvi crni popusti, kakavi bodovi.

Peglanjem kartice (debitne i kreditne) ne postoji osjećaj trošenja novca jer se ne vide novčanice.
Kartice su OK ako ih se razumno koristi odnosno troši onoliko koliko se ima na računu.

2 Likeova

Iz iskustva, kreditne kartice su vjerovatno najgori oblik zaduženja jer i kad isplatiš dug, uvijek taj iznos imaš ponovo na raspolaganju za trošiti i nekad može biti teško suzdržati se od kupovine nečega. :smiley: Desilo mi se x puta da isplatim dug na kreditnoj, zatim ponovo nakon nekog vremena potrošim te pare, umjesto da zatvorim karticu. :smiley:

Pored toga, najveće kamate su upravo na kreditnim karticama i zato ih banke možda najviše i promovišu. To mi je prije koju godinu rekao i šef jedne lokalne banke i preporučio da ne uzimam kreditnu.

S druge strane, onome ko se može suzdržati od trošenja, kreditna kartica može dobro doći u slučaju nekih iznenadnih a važnih troškova. Npr imaš odobren limit od 1000 eura i ne trošiš, stoji za hitne slučajeve. Plaćaš godišnje 15-tak eura održavanje kartice i to je to. Eventualno par eura mjesečno za neke troškove “održavanja”.

1 Like

Ti strani youtuberi preporucuju kartice uglavnom iz tri razloga:

  1. U Americi imas jako dobre dilove sto se poena tice, za svaki potroseni dolar dobijes npr 1-2 centa cashback, ili nekad i vise zavisi o cemu se radi (ja kad sam radio s amerikancem na amazonu, on je imao cashback 5%!!!). Imaju i cashback poeni za putovanja- skupljas te poene i onda na kraju godine mozes ih potrosit na avionske letove, hotele i sl (znaci vezano za putovanje), pa recimo ako imas neku bas dobru 3% karticu, a Amerikanac si koji je potrosio 50,000$ te godine (preko kartice), tih 3% ako se ne varam je 1500$? Dovoljno da platis povratnu kartu za Kolumbiju, imas 10 dana hotel, mozda odes i do machu pichu itd.

  2. Preko kreditnih grade kreditni skor… ako se zaduzujes i placas nazad na vrijeme raste ti skor… sto veci skor mozes dobit vece kredite i povoljnije.

  3. Nerijetko imaju dilove sa bankama pa promovisu bas njihove kartice.

Ako ima kod nas kreditna da vraca neki cashback, onda je sasvim ok ako se neko moze iskontorlisati. Onda jos dodje kao usteda. Problem je sto kod vecine ne bude tako nego se zaduze pa onda defaultno stanje bude da postoji neki dug a ne da si na nuli 0, sto banke naravno vole jer kamata na kreditnoj bude i po 20%+

Ovo je svakako najveća razlika… Da se i kod nas naći ponuda za Cashback, ali su uglavnom vezani uz vrstu kartice (Visa, Mastercard)… Meni je već 2-3 puta na Bookingu nuđen 15% cashback ukoliko kupim visa karticom…

Pretpostavljam da je najveći razlog zašto @aligejtor pita upravo kreditni rejting… Kod nas to potpuno drugačije funkcionira, i ne valja ako imaš “zaduženja” na karticama, iako ih redovno plaćaš… Kod njih je to dobra stvar…

1 Like

E upravo to mene zanima. Samo ne znam ima li tako sta kod nas

Da, upravo to i taj cashback na sve sto se kupi, bilo gdje. Znači drukčije funkcionira kod nas :face_exhaling:

1 Like

Kreditna kartica da, ako ti dođu iznenada troškovi, tipa krepa veš mašina, bojler i slično.
Pa onda uzmeš na rate.