Na koji način legalno dolaziti do članaka novosti, recenzije itd...?

Na koji način legalno dolaziti do članaka novosti, recenzije itd…?

Recimo da imam stranicu o SUV-ovima… E sad da bi stranica “živila”, treba konstantan dotok mateirjala. Recimo da imamo rubrike članci, recenzije i novosti… Za članke mogu platiti pisce ili pisati sam ali novosti i recenzije npr. ne mogu. Na koji način legalno doći do news članaka a da ne budem u ilegali i da me google ne označi kao prevaru? Kako napraviti vjerodostojne (relativno) recenzije proizvoda koje nemam priliku sam testirati (npr. u ovom slučaju nemam šanse zbog cijene istih…)

Je li postoje servisi koji se bave sličnim stvarima? Vidim dosta tehnika kako dizati website postepeno ali core mora biti dobar pretpostavljam, inače nema smisla.

Novosti recimo, vjerujem da većina novina prepisuju jedni od drugih ali ne znam je li to ok onda da svi rade ili mora neko izvorište službeno biti.

Koristi chatGPT i nemas problema

1 Like

Pa isto kao za clanke, zaposlis novinara. Vijest ne moze biti pod copyrightom.

Nema veze sto si vidio vijest na Indexu, vijest smijes prenijeti u svom formatu. Znaci ako je KIA napravila novi SUV i sad to Indeks napise, nije da samo oni smiju to napisati.

Tvoj novinar posveti tome clanak u tvom formatu i to je to. Bitno je da nisi iskopirao tudju formu i clanak od rijeci od rijeci.

Ubacis vest u chatgpt i kazes mu da ti odradi, sto da placas novinara da ti prepricava :slight_smile:

Hvala svima na odgovorima.

Vezano za SEO i rangiranje, postoji li neki optimum objave članaka što se dinamike ili je što više to bolje svaki dan?

MORA navesti izvor informacije! Ne može samo tako uzeti tekst s drugog portala i preformulirati ga bez navođenja izvora informacije.

Vijesti se mogu preuzimati primjerice od Hine. Najniža ponuda koju nude za mjesečnu suradnju je više-manje 200 eura. U suprotnom je zabranjeno objavljivati njihove tekstove pa ti pošalju račun za objavljene njihove vijesti - na što se posebno treba paziti ako se vijest ili tekst preuzima s drugih portala - jer su možda upravo od Hine. Zato naglašavam, savjet o “preformuliranju” teksta nemoj uzeti za ozbiljno jer je taj savjet prilično skup - zato što je protuzakonit.

Naravno, postoje vijesti koje možeš preuzeti, recimo nekakva priopćenja - u tom slučaju osiguraj si da na tvoj mail stižu priopćenja od koga želiš (neko ministarstvo, policija, udruge i slično).

Ne razumijem se u recenzije, ali svakako bi za to trebalo angažirati stručnu osobu - najbolje ugovor o djelu. Stručna osoba znači izdvajanje za veći honorar.

Ne postoji. To ovisi o konkurenciji. Npr. ako konkurencija objavljuje dnevno 10 postova ti ne mozes ici sa 1 dnevno. Naravno podrazumijeva se da ti je sadrzaj kvalitetniji od njihovog.

Ne MORA ako nije iskopirao vijest. Npr Bayern pobijedi 20:0 i on napise da je Bayern pobijedio 20:0, ne mora linkovat ni spominjat izvor. Svojim rijecima opisao dogadjaj.

Ajd budi ozbiljan ko prica o doslovnom objavljivanju tekstova od HINE? Ne postoji copyright na cinjenice i spominjanje cinjenica. Ako HINA objavi ko je novi predsjednik USA to ne znaci da niko vise ne smije objaviti i spomenuti to na svoj nacin.

Znaci kad sam rekao prenijeti vijest nisam mislio doslovno prepisat vijest sa Indexa od rijeci do rijeci.

Hvala na savjetima.

Kakva je situacija sa prenošenjem nečega što je netko objavio na društvenim mrežama? To mogu sve prenositi bez specijanog dopuštenja uz navođenje izvora?

Fotografije i sa news portala mogu uzimati ukoliko navedem ispod izvore i credits?

Fotografije ne smijes preuzimati bez dozvole autora osim ako nisu pod nekom creative common licencom, onda smijes pod odredjenim uslovima. Imas sajtove kao sto su Pixabay i Pexels gdje obicno stoje fotografije koje mozes skinuti i ne davati nikakav credits.

Vijesti sa drustvenih mreza isto ne smijes jer ne znas ko je autor. Navodjenje autora ti ne daje dozvolu da nesto preuzmes sve zavisi pod kojom licencom je kao sto rekoh izdan sadrzaj.