Najbolji programi za graficki dizajn

Interesuje me koji su najbolji programi za graficki dizajn?
Uglavnom ljudi koriste koliko ja znam Adobe Photoshop, ali me interesuje da li ima i drugih programa koji su vam dobri.
Drugo, odakle krenuti sa ucenjem? Od kojih programa? Da li moze da se nauci dovoljno dobro samo gledanjem tutorijala na YTu?

Adobe Photoshop je bez premca u rasterskoj grafici, savjetujem ti da se za početak na tome i zadržiš, Youtube je više nego dovoljan izvor, jasno, uz testiranje i praksu direktno u Photoshopu. :blush:
Kasnije ćeš otkriti da postoji i vektorska grafika, tu je alat npr. (opet Adobe) Illustrator… Ali sam Photoshop je ogromno područje za izučavanje i mogućnosti koje pruža. :o:

P.S. Ti si Jeronimo i video editor. A ne možeš to biti bez barem za nijansu natprosječnim rukovanjem Photoshopom. :blush:

Hvala C3po na odgovoru, tako sam i ja mislio.
Ma koji sam ja video editor, nisam jos ni V od video.
Uveo sam pravilo od ove nedelje " pola sata za znanje" tako da svakog dana moram pola sata da NA/ucim nesto novo. A resio sam da krenem od dizajna jer mi se cini kao najlaksi, pa video, pa nakom toga HTML,CSS, java itd :smiley:
Videcemo dokle cu da stignem.

Je je ajde, malo skromnosti, :blush: imaš Youtube kanal, a za logo u kutu na videu, pa za bilo kakav title u videu, eventualno slike koje se pojavljuju te poseban thumbnail koji ćeš postaviti na kanalu; sve to i još toga ćeš napraviti - u Photoshopu.
Samo naprijed. :blush: :o:

1 Like

Najbolja ti je da naučiš osnove Photoshopa :wink:

1 Like

Ako ces raditi logo, onda se za to ne koristi photoshop nego vektor programi, adobe illustrator ili coreldraw.

Meni treba uopsteno za pocetak, da savladam osnove pa da vidim koliko to moze da mi koristi. Cisto malo da usavrsavam sebe i da sirim znanje. Definitivno su Adobe Photoshop i Ilustrator ti koje cu da obradim u narednom periodu. Skinuo sam ih malopre i veceras krecem sa igranjem.

Tako je, bravo, uvijek pametovati, kad god ti se učini da je prilika! :smile:
No ovdje nije tako jer govorimo o logou na produkciji videa, a to je, htio ti ili ne, rasterska grafika. :blush: :o:

Ne pametujem, iznosim misljenje. Radim graficki dizajn 4 godine i od toga zivim, to je moje iskustvo sto imam, nisam mislio pametovati, samo sam mu dao smjernicu, ako ce danas sutra raditi sebi logo ili nekom drugom onda to ni i kojem slucaju ne treba biti photoshop, osim ako ce ga doradjivati sa nekim posebnim filterima…

2 Likeova

Također napisao je koji su najbolji programi za grafički dizajn. Samim tim logo se radi u vektoru u 90% slučajeva

Točno je Pando, ispričavam se. :blush: Logoi se stvarno rade u vektorskoj grafici, no ovdje je Jeronima zanimao Photoshop i preporučio sam mu njega znajući da će taj logo koristiti isključivo u Youtubeu. Nema potrebe da proučava sada još i Illustrator, kao da je ovo malo posla. :frowning:
Moji mnogi Youtube kanali svi imaju logoe napravljene u PS-u. Mogao sam ići i u vektore, ali nije bilo potrebe, pogotovo ako sam ovdje “doma”, što želim i njemu. A ti, eto, već jesi. :blush: :o:

A što si stekao o meni utisak da pametujem kad mi se ukaže prilika živo me zanima haha

Ovo što kažeš logo za video produkciju da se radi u photoshopu nikako ne mogu da ukapiram, zbog čega bi dijelio izradu logo-a u različite branše, ali ok, možda imamo drugačije shvatanje pojma “logo”.

Kolega je pitao “koji su najbolji programi za grafički dizajn”.
Evo ovako:
Kod nas na balkanu 80% dizajnera (vektor izrade) koristi CorelDRAW, zbog lakšeg korištenja u odnosu na Illustrator, ali ti Illustrator daje daleko veće mogućnosti izrade.
Osnove Photoshopa, Illustratora/CorelDRAW će vrlo brzo savladati. Ako će se u budućnosti nastaviti baviti grafičkim dizajnom onda će u 90% slučajeva koristiti vektor grafiku, Photoshop će tu ubaciti samo s vremena na vrijeme.

Također ne vidim da je on ovdje naglasio da će raditi grafiku u svrhu video produkcije, nego da će uvesti 30minutni režim učenja novih stvari, gdje će početi sa grafikom, zatim VIDEO, HTML…

Suma-sumarum = Logo se radi u vektoru i samo u vektoru, Photoshop definitivno nije za izradu logo-a, ma kakva god njegova primjena bila.

EDIT: Osim ako ćeš raditi “logo” kao što se koristi na igricama gdje 3D dolazi do izražaja

Eto, učinilo mi se (to o utisku), ispričao sam se, drago mi je da ne zamjeraš. :blush:

Nisam rekao da se strogo radi tako, nego ako ti je lakše, a meni je bilo. To i ne mora biti klasičan logo, nego najčešće par slova ili natpis. Sigurno mu titleove u videu nije potrebno raditi u vektoru, ali i sam logo ako je u video produkciji u rasterskom formatu (.jpg .gif) nikako nije greška i svejedno je u konačnici. :blush:
Točno je sve ovo što si napisao ali može i ovako kako ja kažem (u ovom slučaju), nema potrebe za polemikom, hvala. :blush: :o:

1 Like

Ajd obojica timeout :slight_smile:
Mozda si me krivo shvatio C3po, ja hocu da naucim uopsteno, svakako to bi primenjivao i za izradu videa, ali je akcenat na tome da se osposobim i steknem odredjene vestine kije bi mogao kasnije da naplatim.
Tako da ste obojica u pravu i dobre ste mi smernice dali za dalje. Redosled je vec napravljen, krecem sa Photoshopom pa idem na Ilustrator, Corel cu da preskocim jer je laksi, pa smatram da cu lakse usput kasnije da ga savladam ako naucim Adobe kako treba.

2 Likeova

@Jeronimo034 šta te zanima, pitaj slobodno haha :smiley: doktorir’o sam to sve xD

1 Like

Bice pitanja sigurno, tek pocinjem sa ucenjem :smiley:

1 Like

Moje misljenje je da “znanje” u programima ne igra veliku ulogu . Dapace naravno da je bitno ,ali vise se fokusiraj da naucis te neke osnove dizajna i pojmove , a kasnije se baci na nesto konkretnije ucenje programa dovoljno je da jedan savladas , ostali ces sami nadovezati. Slijedeca stvar koja je bitna da ne bi lutao dzabe u pocetku i gubio dragocijeno vrijeme je da vidis u kojoj se sferi dizajna vidis . Da li je to print dizajn gdje ces da izradjujes logo , flayere , vizitke , bannere itd… Ili si mozda vise orijentisan na digitalu gdje ces da izradjujes templejte za web stranice i aplikacije (ux/ui dizajn) , da radis power - point prezentacije , bannere za socijalne mreze i ostale stvari koje zahtjeva digitalni dizajn. Naravno veoma bitno je da naucis tu neku osnovnu razliku izmedju print i digitalnog dizajna , neke osnovne pojmove kao sto CYMK i RGB format.Druga stvar je da malo zaviris u tipografiju , teoriju boja vidis sta je to layout kako da postavis grid sistem itd… Naravno nemoj da zaboravis da se prijavis na Dribbble i Behance i da zapratis druge iskusnije dizajnere . Sto se tice materijala i ucenja google je blagodat koju treba max koristiti u prave svrhe :slight_smile: . Imas dosta stvari na youtube , udemy , skillshare , lynda envato itd ne mogu da sve sjetim . Nadam se da sam barem malo pomogao , ako imas jos pitanja tu smo :slight_smile: .

5 Likeova

Hvala puno na postu! Bar malo si mi pomogao :smiley: