Naplata članstva u FB grupi. Koliko ilegalno?

Pozdrav,

planiram uvesti plaćeno članstvo u FB grupi. Ne za sve korisnike, nego samo za nove.
Članstvo bi bilo skoro pa simbiločno (20kn) …čisto da se filtriraju na ulazu oni koji zaista trebaju grupu, od onih koji su tu iz razno raznih razloga.
Automatski će se tim članstvom podići kvaliteta korisnika u grupi, a i stvorit će se sredstva da se admini mogu platiti da kvalitetno vode grupu. Brišu spam itd…
Ako ispadne dobro, bit će to i ok lovica.

Nego me zanima, da li je to ilegalno i koliko?
Da li možda postoje neka iskustva da je netko to pokušao raditi pa nadrapao od Facebooka ili nešto slično?

Hvala na savjetima.

Nije po pravilima facebook-a
oni jesu nešto imali u planu za neko članstvo pa da zaradu dijele pola pola sa vlasnikom grupe ali koliko vidim - ništa od toga. Čim bi te netko prijavio, ugasili bi grupu

Ovo provjereno znaš?

Pa i da facebook to zabranjuje, što izgleda vjerojatno. Uvijek mozes napraviti naplatu van facebooka i deklarirati ju kao neki klub sa placenim clanstvom, a na fb grupu pustat samo clanove kluba. To se ne bi trebalo kositi s nicime.

4 Likeova

Da, razmišljao sam nešto u tom smjeru kako to izvesti. A ono, ispadne “nije go-vno nego se pas posrao”, hehe.

Ako bi facebook ulazio u trag prijavama, već bi se vidjelo da na ulazu zahtjevam nešto od korisnika što u konačnici košta.

Ali svakako je dobra ideja izvesti tako naplatu indirektno, nego direktno tražiti uplatu na ulazu. :slight_smile:

A niš…budem redirektao korisnike na neku stranicu gdje ću u svrhu sigurnosti prikupljati neke osnovne informacije o korisniku, pa onda sa strane uvjetovao uplatu. Neću naplaćivati ulaz, nego tu proceduru preuzimanja podataka. :slight_smile:

Koliko to ima smisla, možda će netko drugi bolje moći prosuditi?

2018 su testirali da adminima davaju pravo da naplacuju bez da uzimaju sebi neku proviziju, ali od toga do sada nije ispalo nista.

Ali to bi u jednu ruku značilo da nebi trebali oko toga biti prerigorozni …ako su i sami otvarali put toj opciji.
Istina, htjeli su oni to zalaufati…pa da uskoče sa svojom provizijom …ali kako god, njihovo naginjanje u tom smjeru mi djeluje da se neće postaviti na trepavice da tu istjeraju neku pravdu. (Ako se plaćeno članstvo malo zakamuflira)

Da li itko zna nekoga tko je u praksi probao naplaćivati članstvo? I kako je to završilo. To bi bio koristan info. A u TOS-ovima diljem svijeta piše svašta.

Jedino sto fb ne voli tu jeste sto oni trenutnu ne uzimaju harac na to :slight_smile:
Ja ti savjetujem da ides opusteno i da naplacujes

Zatvorene grupe i služe tome da u njih ne mogu ući svi članovi. Naplaćivanje se ne vrši preko Facebooka, možeš postaviti prilikom ulaska u grupu da član mora upisati kod, koji dobije registracijom na tvoj web site, gdje je članstvo 20kn. Detaljno objasni da je grupa samo za registrirane članove i kako postati član. Mislim da u tom slučaju FB ne može ugasiti grupu, iako je grupa u njihovom vlasništvu i mogu učiniti s njom uvijek što god žele…

1 Like

Ne kradi od države, država ne voli konkurenciju:grin:

Pa nije logicnije sa facebooka slati ljude na neki svoj web koji ce uvek biti tvoj,nego sedeti i cekati dal ce neko , facebook ,google, instangram,twiter,ugasiti grupu ili nalog… Mozda slabo kapiram ali ako covek ima nesto za ponuditi i naplatiti korisnika bole k…c dal je na nekoj mrezi ili na tvom webu…ako dobija to sto zeli…

Ovdje se ipak radi o uhodanoj grupi od 80000 korisnika, neće oni sigurno preseliti na web. Probali nekad davno, nije islo.

Nešto ovako tražiš? https://www.patreon.com/

1 Like

Nisam siguran da sam skužio koji je to vrag? :slight_smile:

Tj. siguran sam da nisam skužio xd.

Patreon je kao on-going kickstarer kampanja. Znas kako ima kickstarter kad nesto zelis zapoceti- pa skupljas pare da bi to napravio… a patreon je slican, samo sto je to na patreonu nesto sto traje- pa npr ti dobijas od njih svaki mjesec pare (sto ti zelis) ili npr dobijas pare po X (po uradjenom videu za youtube npr).

Sad ja mogu postati tvoj patron i davati ti5$ svaki mjesec

1 Like

Kickstarter mi je jasan … on skuplja novce i ako se ne ostvari target, uplate ostaju ulagacima. No koja je kljucna razlika da netko uplati preko Patreona, a ne preko npr. PayPala? Štp Patreon nudi?

Pa kontinualne uplate (ili po svakom projektu)…
Zamisli prodajes nesto i napravis ono subscribe na paypalu- da svaki mejsec korisniku skida npr 10$… to ti je otprilike patreon :smiley: samo sto je patreon kao dobrovoljan i koristi se najcesce za ove sto prave video klipove preko youtube-a

1 Like

Skužio sam da ga YouTuber dosta često koriste. Imaju patreon članove koji imaju bolji insight za nove materijale, ili neke druge stvari koje nemaju obični subscriberi.

1 Like

Ima i solo ljudi koji prave igre i izbacuju svako 1-2 mjeseca updejt…najvise sto sam vidio da solo covjek od pravljenja igre zaradi je preko 10 000$ mjesecno!

Isplati se skroz, samo treba uloziti u svoju kvalitetu sadrzaja. Mozda i uraditi neki svoj refferal tipa ako nekoga preporuci da mu smanjis cijenu iduci mjesec za 50%, ali to ti moras uraditi, mislim da patreon nema tu opciju osim samo zamrznuti patreone.

Čini mi se* da prelako blokiraju nalog bez detaljne provjere ko je u pravu.
Tako da ako pos’o krene i suparnička banda krene da prijavljuje, mogu blokirati nalog a da se čovjek ni ne okrene. Makar se desilo slično.

*iz druge ruke