Naruđba 20 komada iste robe iz Kine?


#1

Naišao sam na Alibabi na dobru cijenu i sniženje jednog proizvoda koji koristim i s obzorom na shipping cijenu, razmišljao sam naručiti 20 komada odmah što mi traje negdje god dana. Zanima me sad kako bi carina gledala na to i može li doći do nekih problema?


#2

A što bi ti rekao da si carinik pa da ti dođe netko s 20 komada iste robe? :smile: :o:


#3

meni vecinom po kilazi gledaju… ak je teze od kg onda ce trazit racun… nekad roba prodje bez problema… valjda kad krenu strajkat i fusat haha… navodno sve to ide kroz neki scan…


#4

Zanimao bih se za što će se roba koristiti, ukoliko je potrošna smatrao bih je osobnom upotrebom.

Što bi carinik rekao kada bih ja rekao da nisam ništa naručio i da neznam ništa o tome i ostavio robu ne primio.?


#5

Onda bi ispao pakŠu prema onome ko ti je prodao robu. I ako te pita, fino kažeš da su pokloni ili kažeš ono što si i nama, ako već nemaš namjeru da prodaješ dalje. Nema tu pravila nikad.


#6

Zašto bih ispao pakšu? Pa ja plaćam robu unwprijed i on novac dobije i zadrži, ja bih samo robu ostavio.


#7

Mogu ići i na varijaciju 3 komada na par adresa no shipping me tad malo pojede


#8

Onda bolje da meni pošalješ pare hehe. Ne znam kakvi su proizvodi ali sigurnije je po 10 na 2 adrese nego 20 na 1 adresu. Uglavnom, tu nikad nema pravila. Nekad prođe, nekad ne. Ja nisam nikad imao problema, uvijek je prolazilo. Naručio sam 120 oplodnjaka za matice (pčelarstvo) i nisu me pitali ništa, iako je kutija bila veća, ali proizvod je od plastike pa vjerovatno su vagali i nije bilo teško.


#9

Najgore sto moze biti je da platis davanja. Jedino ako narucujes neki medicinski proizvod i sl. za koje treba dozvola za uvoz moze biti problema, inace nemas problema, platis sto se od tebe trazi i to je to.


#10

Onda je to super, a davanja na sta? Koliki % cijene iznose cca?


#11

pdv+ carina+ handling dhla il druge firme


#12

Ne znam od kud jesi. U HR je 25% porez + carina ako je ima (na neku robu nema) + operativni troskovi (HP 70ak kn, dhl 120, fedex 200tinjak) + lezarina ako se oduzi.


#13

Valjda davanja na cijenu robe + troškovi slanja i PDV-a.
% carine ovisno i tarifi. Moguće da za uvoz te robe trebaju dozvole (da budeš pravno lice). Raspitaj se u špediciji. Na kraju, ako je tako povoljna kupovina plati špediciju da uveze za tebe


#14

Ako si sa Ali narucio onda ce ti vjerojatno stici HP-om. Dobiti ces postom papir s kojim ides carinit robu. Ako si EU moras prije na carinu ici izvadit EORI broj. Platis carinu i nosis doma. Nece te tamo pitati sto ce ti 20 komada. Stime se bave drugi…


#15

Od kad to EORI treba i ako običnom poštom dolazi?


#16

Sto znaci obicnom postom?

https://carina.gov.hr/pristup-informacijama/propisi-i-sporazumi/carinsko-zakonodavstvo/upute-3514/registracija-subjekata-eori/2486


#17

Ako dolazi npr china post registered air mail i to hrvatska pošta preuzme i ide na carinu je po meni “obična pošta”, a dhl, ups… je brza pošta. Nekad davno mi je par mobitela došlo preko hp i za nijedan nije trebao eori.


#18

Hp je sporija posta. Od 2013 je potreban EORI. Meni se HP puno bolji pokazao od DHLa jer kad trebas cariniti manje toga popunjavas i ne traze EU certifikat dok u DHLu traze.