Naruđba 20 komada iste robe iz Kine?

Naišao sam na Alibabi na dobru cijenu i sniženje jednog proizvoda koji koristim i s obzorom na shipping cijenu, razmišljao sam naručiti 20 komada odmah što mi traje negdje god dana. Zanima me sad kako bi carina gledala na to i može li doći do nekih problema?

A što bi ti rekao da si carinik pa da ti dođe netko s 20 komada iste robe? :smile: :o:

meni vecinom po kilazi gledaju… ak je teze od kg onda ce trazit racun… nekad roba prodje bez problema… valjda kad krenu strajkat i fusat haha… navodno sve to ide kroz neki scan…

Zanimao bih se za što će se roba koristiti, ukoliko je potrošna smatrao bih je osobnom upotrebom.

Što bi carinik rekao kada bih ja rekao da nisam ništa naručio i da neznam ništa o tome i ostavio robu ne primio.?

Onda bi ispao pakŠu prema onome ko ti je prodao robu. I ako te pita, fino kažeš da su pokloni ili kažeš ono što si i nama, ako već nemaš namjeru da prodaješ dalje. Nema tu pravila nikad.

Zašto bih ispao pakšu? Pa ja plaćam robu unwprijed i on novac dobije i zadrži, ja bih samo robu ostavio.

Mogu ići i na varijaciju 3 komada na par adresa no shipping me tad malo pojede

Onda bolje da meni pošalješ pare hehe. Ne znam kakvi su proizvodi ali sigurnije je po 10 na 2 adrese nego 20 na 1 adresu. Uglavnom, tu nikad nema pravila. Nekad prođe, nekad ne. Ja nisam nikad imao problema, uvijek je prolazilo. Naručio sam 120 oplodnjaka za matice (pčelarstvo) i nisu me pitali ništa, iako je kutija bila veća, ali proizvod je od plastike pa vjerovatno su vagali i nije bilo teško.

Najgore sto moze biti je da platis davanja. Jedino ako narucujes neki medicinski proizvod i sl. za koje treba dozvola za uvoz moze biti problema, inace nemas problema, platis sto se od tebe trazi i to je to.

Onda je to super, a davanja na sta? Koliki % cijene iznose cca?

pdv+ carina+ handling dhla il druge firme

Ne znam od kud jesi. U HR je 25% porez + carina ako je ima (na neku robu nema) + operativni troskovi (HP 70ak kn, dhl 120, fedex 200tinjak) + lezarina ako se oduzi.

Valjda davanja na cijenu robe + troškovi slanja i PDV-a.
% carine ovisno i tarifi. Moguće da za uvoz te robe trebaju dozvole (da budeš pravno lice). Raspitaj se u špediciji. Na kraju, ako je tako povoljna kupovina plati špediciju da uveze za tebe

Ako si sa Ali narucio onda ce ti vjerojatno stici HP-om. Dobiti ces postom papir s kojim ides carinit robu. Ako si EU moras prije na carinu ici izvadit EORI broj. Platis carinu i nosis doma. Nece te tamo pitati sto ce ti 20 komada. Stime se bave drugi…

Od kad to EORI treba i ako običnom poštom dolazi?

Sto znaci obicnom postom?

https://carina.gov.hr/pristup-informacijama/propisi-i-sporazumi/carinsko-zakonodavstvo/upute-3514/registracija-subjekata-eori/2486

Ako dolazi npr china post registered air mail i to hrvatska pošta preuzme i ide na carinu je po meni “obična pošta”, a dhl, ups… je brza pošta. Nekad davno mi je par mobitela došlo preko hp i za nijedan nije trebao eori.

Hp je sporija posta. Od 2013 je potreban EORI. Meni se HP puno bolji pokazao od DHLa jer kad trebas cariniti manje toga popunjavas i ne traze EU certifikat dok u DHLu traze.