Ne indexirane stranice i plugin yith ajax filter

Pozdrav,

Na shopu sam koristio Yith ajax plugin i naredeno je da ne indexira stranice koje on kreira kao filter (tipa kada se odabere proizvodač ili neke druge stvari iz filtera, jer se to napravi kao link), kako je taj plugin obrisan, ti linkovi za stranicu su ostali tj jos rade i moze im se pristupit kada ukucas direkt link, ovako nema nista da vodi na taj link.
Ono što me mući je da mi u search consoli zbog toga stoji da imam velik broj ne indexiranih stranica jer imaju no index (kao što i imaju), sad kako da te stranice “izbacim” iz search console jer ih ima velik broj i zbog njih mi ne može idexirati druge stranice jer stoje kao discovered i crawled.

Nikako dok ne maknes noindex ili ne maknes te stranice da ne postoje vise error 410 sto pretpostavljam ne bi bilo pametno da uradis.

To sto imas veliki broj noindex stranica ti ne utice na indeksiranje drugih podstranica. Ja imam jedan web gdje imam 110k noindex stranica, i 35k indeksiranih stranica i bez problema indeksira nove stranice.

Ja sam mislio da mi to stvara problem s indexiranjem novih. Jer stvar je ovakva.
Prije je bio instaliran drugi plugin za filtere i drugi plugin za seo, sada je yoast.
U Search Console pod Excluded by ‘noindex’ tag - su stranice od filtera sa shopa(linkovi starog plugina) ili oznake atributa ili nesta drugo (uglavnom sve sto i ne treba da indexira).
Pod Crawled - currently not indexed - su isto stranice koje ne treba indexirati i to su stranice od prošlog plugina za filtere proizvoda.
Pod Discovered - currently not indexed - Se nalaze sve kategorije i proizvodi koje želim da indexira i kako da mi indexira onda te stranice.
One stare stranice od prošlog plugina za filtere bi najrađe izbrisao iz search console.
Kad sam to prije par mjeseci malo posložio naredio kategorije, dodao meta opise kategorijama proizvodima i slično, ali njih mi još nije idexirao. Indexirani su mi samo blog članci jer su se oni nalazili na shopu prije proizvoda. Kako je prošlo par mjeseci mislim da je davno treba indexirati kategorije i proizvode.

Kako indexirati proizvode i kategorije koji mi se nalaze pod Discovered - currently not indexed, jer tu stoje duži period.

evo ti a da pokušaš rešiti problem sto jest kako popraviti stvar

inače google kaže:

Discovered - currently not indexed: The page was found by Google, but not crawled yet. Typically, Google wanted to crawl the URL but this was expected to overload the site; therefore Google rescheduled the crawl. This is why the last crawl date is empty on the report.

Koji je sada SEO plugin na stranici? Da li si obrisao stari sitemap od starog SEO plugina i submitao novi sitemap u Google Search konzolu?

Sada je na stranici Yoas, bio je Rank math. submitao sam novi xml u Search consolu

Lako moguće da si zakrcao crawling budget. Međutim, ako piše discovered - currently not indexed znači da će ih Google kad tad indeksirati jer ih je googlebot pronašao budući da su discovered.
Inače je noindex samo preporuka za googlebot i ne mora značiti da će googlebot to ispoštovati.
Edit: ako želiš ubrzati stvar pokreni ručno indeksiranje preko inspect URL. Mana ovoga je što ćeš u 24 sata moći submitati samo 10 linkova čini mi se.

Imamo samo 500 indexiranih stranica. Zato sam mislio ako se ove mogu počistiti kako da ove može normalno indexirati, jer realno nemam puno indexirano da mi sada popunio crawling budget.

Ne mogu se pocistiti tek tako iz konzole. Mozes smanjiti broj noindex stranica, tako sto ces uraditi jedno od dva slucaja:

  1. staviti da budu index umjesto noindex
  2. maketi da ne postoje
  3. ako ti trebaju za posjetioce ali ne i za indeks, onda si dobro uradio i ostavi kako jeste toliki broj ne smeta.

I onda validirati.

Prvo ce uzrokovati da ako sajt ima autoriteta ili Google smatra da vrijede da budu indeksirane. Sto naravno ako su neke bezvezne stranice ne mora biti nuzno dobro.

Nijedno vjerovatno nije idealno rjesenje.

Drugo ce uzrokovati skok broja 404 stranica, a one nece nestati ni nakon 2-3 godine potpuno jer 404 znaci not found ali moze biti da ce nekad se vratiti i Google ce ih s vremena na vrijeme ipak pokusati crawlati.

Osim ako ne koristi indexing api

Osvrnuo bih se i na ovo. Neindeksirane strane ne jedu crawl budget.

@Hellas ti je sve točno napisao, pa eto, slijedi te upute i riješit ćeš.

1 Like

Da dodam ako stavis 410 status “Gone” umjesto 404 “Not found” znaci ne trebaju ti te stranice. To ce znacajno ubrzati nestanak 404 gresaka iz konzole.

Mislio sam na currently not indexed. Doduše, kao što rekoh, noindex direktiva je samo preporuka za googlebot i ne mora značiti da će Google to poštivati. Može se desiti da ih sve indeksira.

Ja sam mislio na ovo

Rekao bih da nema problema sa crawl budzetom. Ali moguce da si u pravu.

Problem je sto je s tim linkom i dalje otvara stranice, je da se ne dobije sto bi se inace dobilo ali ih otvara, to su linkovi filtera i starih oznaka. Otvori stranicu i kaze da nema ono sto smo trazili (za oznake) dok za filtere prikaze sve proizvode.
Sad evo ne znam sta mi je najbolje raditi jer sam procitao da se 410 najbolje stavlja ako izbacuje 404, posto meni nema 404 ne znam koliko je pametno stavljati onda 410?

Kad sam isao prijaviti stranice da ih indexira, te uđem na URL Inspect, kod večine tih stranica pod Referring page stoji onaj “problematični” link od filtera (od plugina koji je obrisan)

Po meni bi najbolje bilo te stranice redirektati sa 301 na neke koje su im najsličnije.

Pošto ima dosta dali je onda najbolje raditi redirect iz .htaccessa ili neki plugin ili neki drugi način.
Imam host s cpanelom i cloudflare

Ja bi sve te nepostojece linkove redirectao na Shop page putem .htaccess.

Meni ne djeluje prakticno 50k redirekcija napraviti.

Šta bi ti uradio?

Znam da je puno redirekcija to napraviti