Ne radi mi monitor, molim pomoć

Imam komp na kojem sam koristio monitor (19 incha) koji sada ne radi. Znači taj monitor se koristio sa tim kompom i bilo je sve ok. Onda sam kupio novi monitor (23 incha, ako je to bitno) i koristio ga sa tim kompom. Kada sam prikopčao taj novi veći monitor podesio sam display na 1920x1080 (sa prijašnjim monitorom mislim da je bio nešto manji display). Znači tako je ostalo u postavkama na tom kompu.

Onda sam kupio novi komp i sada uz njega koristim taj 23 incha monitor i tu je sve ok. Ponovno sam spojio stari monitor (19 incha) na taj stari komp i sada ne radi. Pišem sve ovo za slučaj da je problem u postavkama koje su možda ostale dok je na njemu bio 23 incha monitor.

Upalim taj stari komp i stari monitor i sve normalno krene, pokrenu se Windowsi (XP) i bude onaj logo od Windows XP dok se učitavaju. Znači normalan start. I onda kada treba “ući” u Windowse pojavi se crni ekran i samo piše “No video…” ili “video error…” ili tako nešto. Ne mogu ništa napraviti jer što god da stisnem ne reagira.

Eto, valjda je dovoljno objašnjenje :wink: Jel netko zna u čemu bi mogao biti problem? Znači slika na monitoru postoji i normalna je sve do trena dok se ne učitaju Windowsi (i sve je dobro spojeno), a onda javi tu neku grešku i to je jedino što piše na ekranu, bez da mogu išta napraviti.

Hvala unaprijed

Prilikom paljenja udjes u safemode, u device menageru disable driver od graficke i upalit ces bez problema.
Promjeni rezoluciju na neku “normalnu” restartuj i sve ok.

(nisam shvatio da li ti radi i na jednom monitoru, ako radi i ako mozes spojiti, upali i promijeni rezoluciju tako - lakse je)

EDIT: Naravno ponovo enable driver za graficku kada upalis kako treba :slight_smile:

1 Like

Hvala ti. Znači problem je u tome što su ostali driveri od tog većeg monitora i što je rezolucija prejaka za taj 19 incha?

Nisam probao spojiti taj veći monitor natrag na stari komp, ali vjerujem da bi tako radilo bez problema

Da to je problem.
Tj. Problem je u rezoluciji, ne u driveru, ali da bi mogao upaliti na ovaj nacini na koji sam ti reko moras disable driver…

1 Like

Hvala puno. Daj mi još samo reci kako se ulazi u Safe mode? :wink: Nekad sam to znao, ali zaboravio sam. Držat neku F tipku dok se pali, jel?

F10 ili F8 pokusaj

1 Like

Puno hvala!

Ma nešto sam zeznuo. Stavio sam na disable kod drivera i nije bilo promjene. Sada kad opet odem u Safe mode više mi ne ide do one opcije gdje se logiram u Windowse kao administrator nego stane na koraku 4 ovdje: https://www.lifewire.com/how-to-start-windows-xp-in-safe-mode-2624542

Što god stisnem ništa se ne dešava. Što sad? :slight_smile:

OK, našao sam ovo: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_xp-update/xp-hangs-at-mupsys-on-startup/97c6550f-a1ef-45bb-9666-b773bacfdac0

Uglavnom, sada valjda stoji zamrznuto na tom dijelu jer checkira disk i to može trajati satima.

Nemam živaca za ovo, jel netko zna da li će sve biti ok ako stavim neki veći monitor? Znam da mogu probat s ovim većim koji imam, ali neda mi ga se odspajat pa ću biti zahvalan ako mi netko samo odgovori jel bi trebalo biti ok sa većim monitorom?
Znači išao sam na disable driver, ali ako sada stavim veći monitor jel će btii sve ok bez da ponovno ulazim u Safe mode?

stavi nazad ovaj koji ti radi i smanji rezoluciju na otprilike 800*600, spremi postavke, ugasi komp i probaj onda ovaj od 19

Uzet ću drugi veći monitor. Ako će i dalje biti problema ponovno se javim :slight_smile: