Nginx server problem sa staging sajtom

Dakle imam jedan komplicirani web. Nisam ga radio, no pokušavam ga održavati.
Treba napraviti staging site.
Nema cPanel.
nginx server, ne održavam ja.
Imam samo FTP i PHPMyAdmin.
Backupiranje je za poluditi.

Kako ima puno licenca želja je da se napravi u staging folderu kopija stranica.

Dakle domena.com/staging/
da se može testno ažurirati.

No ispada da je to nemoguće tako mi kažu ili barem komplicirano na nginx serveru.
I kada napravim sve što trebam, opet nikako da se pokrene taj web, samo baca 404 not found.

Zanima me da li je to moguće, problem kakav?

Naime poludio sam i stavio na svoj server na drugu domenu test, napravio sve za par sati, jer pristup imam samo FTP i BAZU kažem cPanel ne postoji, jer navodno on bi usporavao server.

Ali ako ću morati svaki put putem FTPa download i backup prije ažuriranja radije neću raditi jer je datoteka previše, download traje cijelu viječnost.

Molim za neko mišljenje.

A da lijepo napraviš arhivu i onda skineš?

Mislim napraviš backup svega kaj treba u neku mapu i onda tu mapu zipneš i skineš.

To je istina da cPanel trosi previse resursa na serveru, a jos je k tome i skup i njega koriste uglavnom hosting kompanije jer su klijenti naviknuti na taj panel. No za nas samostalne sys admine postoje dobre besplatne lightweight alternative koje su bas dizajnirane za Nginx, primjerice Easyengine ili Wordops.

Ovo sto ti zelis je najlakse napraviti na nekoj poddomeni, primjerice dev.tvojsajt.com, pa to lagano kasnije migriras na glavnu domenu i bez control panela, potrebno je ukucati nekoliko komandi za migraciju datoteka (dobro bi dosao barem SFTP ako nemas SSH) i export/import baze (preko phymyadmin). Imas tutoriala na Googlu koliko hoces. Ako je WP onda postoje i pluginovi za migraciju preko samo FTP-a.

Traži ssh pristup. Samo se zipuje ciljeli sajt i downloaduje preko https-a

Jesam, zip i unzip mi treba i to je to.

No napraviti staging site ovdje, je muka, i na kraju sam na svom serveru složio za 1 sat kompletni staging sajt na DRUGOJ domeni. Naravno sada licence ne rade.

Ovjde, što god sam radio ne radi kako spada, pa nije da sam od jučer, 10+ godina radim ovo, i znam wp izvuči iz svačega i bilo kako. I eto danas uspijem u podfolderu tog nginx servera napraviti radno, putanje neke su bile krive, jer wp-config je bio zaštićen jer osnovni saj ima wordfence i kojekakve postavke.
I sve 5.

Ažuriram do skroo verzije koja je na live, jer su fajlovi bili od prije par mjeseci. I onda pukne prvo nginx error pa onda 504 i sada i staging i live sajt su nedostupni…

Odustao sam, sve se miče od tamo, nemam vremena za takve zaje***** kad se ruše na dvije instalacije. Je istina veliki sajt.

Ali isto tako kopiju sam napravio na svom serveru, na nekom Hetzneru shared, gdje radi sve super i normalno od prvog pokušaja.

I sad se pitam da li vrijedi to da nema cPanela?* Serveri su kontabo, imam nešto iskustva tamo od prije 6-7 godina na nekom VPSu, i nije pozitivno bilo.

malo je offtopic ali ja vec skoro 4 godine samo openlitespeed i cyberpanel furam … 30ak sajtova sa servera na server prebacim za manje od pola sata … litespeed enterprise je jos bolji

super, ja imam root, ali što mi to vrijedi kada nisam serveraš radim web shopove dizajn, programiranje.
I onda imam pristup samo FTP i baza, kao da sam u neznam kojem stoljeću.

Da radim svaki dan kroz comand nema problema, no ovako mi je petljavo, a uvid što se događa na server, logovi, problemi, mogu zaboraviti.

Ostane samo čekati da netko od podrške se javi na neki kontakt…

Ovo mi je iskustvo da znam kakve usluge da NE TRAŽIM.

1 Like

s tim pristupom ja nista ne bih ni radio haha

ili root ili nista haha

Ne moraš imati root, a dovoljno je user sa rw i 3 komande da sve završiš:
ssh user@server
cd /var/www/sajt
tar -zxvf arhiva.tar.gz

Downloaduješ fajl sa sajt/arhiva.tar.gz
rm arhiva.tar.gz

1 Like

naravno … i sigurnije je raditi preko naloga koji nije root … ali ssh pristup svakako