Nova instalacija Win 7 na toshiba laptop

Kolega kupio laptop i da meni da mu instaliram windowse. E sad, ne bavim se često s tim, pa sam možda zarđao, ali meni uporno odma na bootu ispiše poruku No bootable device - please restart system?!
Znači laptop kupljen bez instaliranog OS-a. U biosu odaberem da mi boota prvo sa dvd-roma (kasnije pokuša sa USB ali ista stvar), on ka da ne vidi niti jedan uređaj s kojega bi bootao.
Inače, prije kad bi instalira win stavim cd, nakon restarta stisnem tipku da čita s njega i on pokrene instalaciju, vrlo jednostavno.
Je li sad neka nova shema u pitanju kod instalacije jer nisam baš u toku događanja i noviteta, radi li samo na win 8 ili je nešto neispravno u laptopu? Je li potreban nekakav postupak prije instalacije sa diska?
Nemam pojma, zato molim ako neko od vas nešto zna o ovome da mi da nekakav naputak hitno.
Inače bios je nekakav minimalistički, i nema opcija UEFI, legacy, i tako nešto, uglavnom nemam šta promijenit u biosu osim secure booting koji je disejblan. A model laptopa je Satellite C50-A-1LR - evo link.
Hvala unaprijed

Vidi da li ovo pomaže

http://aps2.toshiba-tro.de/kb0/TSB2C03F80002R01.htm

meni je na nekim novim Toshiba modelima.

na žalost ne. nije preinstaliran nijedan OS.
a bios je skroz drugačiji od ovog, nema uopće te opcije UEFI ili CSM boot. A secure boot sam disejbla.

a da li ima opciju na F12 ili koji već ručnog odabira odakle da boot-a?

ima. i kad odaberem, ista stvar, ništa se ne događa, samo poruka No bootable device - please restart system

Pa ja bi prvo posumnjao kako sam “spržio” ili “stavio” win na cd/usb. Ja sam par puta koristio rufus za pravljenje bootable usb i nije mi radio isto je ta poruka bila, ali kad sam skinuo isotousb onda je proradilo normalno. Skineš widowse (pretraži pirate bay “windows iso” ili vec neki gotovi windows iso s kojim se nemoras zahebavati sa aktivacijom, skineš rufus ili isotousb (koji ti bude valjao), staviš usb, pokreneš program, odabereš na kojem je “slovu” meni je na G, nakon toga dole browse odaberi taj .iso i start, pricekaj da zavrsi, kad je gotov izvadi ga (usb, ne onu stvar :p) staviš u laptop, pritisnes f12 ili koja god je tipka, odaberes usb i to je to. Da mi je dobar upload uplodao bi ti svoj gdje ne mora aktivacija jer kasnije se zahebavas s boot screenom pa onda trebas googlat kako ga maknuti, uglavnom nadi windowse koji su vec aktivirani.

hmm da, sve to sam napravija i sa isotousb i rufusom… i ništa, ka da uopće ne vidi nijedan taj uređaj.
jel možda kvar na laptopu nekakav? po specifikaciji vidim da radi i na Win7 s obzirom da drže drivere za njih.
znači niko se nije susrea s tim?
treba li možda reset biosa ili nešto? stvarno nemam pojma…

Zazovi trgovinu gdje je kupljen laptop neka ti oni reču, tako sam ja zvao za instalaciju drajvera adm trgovinu i lijepo su mi odgovorili, nadam se da tebi nece samo reci da ga saljes na servis.

ma da. samo san tija provjerit jel postoji neka nova shema za instalaciju.
otić ću do njih, pa kad ustanovimo jel kvar ili šta, javim ode za ubuduće.

hvala na pomoći

@pekito1911 jesi riješio ovaj problem?
kupio sam isti laptop i imam isti problem pa me zanima jesi uspio što?

hvala…

pozdrav

na žalost, ništa. otišli do dućana, tamo oni nešto pokušavali i gledali, ali bez učinka, jednostavno neće boota s ničega.
onda su uzeli izložbeni sa police i pokušali na njemu i ista stvar. Očito ima neka caka s tim modelom.
Onda su dopustili da se taj vrati, dali nam bon u toj vrijednosti i uzeli drugi laptop (btw. 10 puta boji za 100kn više).

A tamo na reklamacijama kaže momak da je od msan-a dobija mail sa uputama za taj model laptopa šta triba učinit za instalaciju. i baš mi bilo napeto saznat, ali ovome se nije dalo tražit po mailovima jer mu je to poslalo prije misec dana, tako da ti na žalost ne mogu ništa pomoć.
Možda da probaš tamo di si kupija pitat direktno šta treba napravit za instalaciju windowsa ili kod M-san, jer očito nije to do ispravnosti samog laptopa nego do neke cake.

I ja sam imao isti problem. Racunar ce da bootuje win8 64bit. Ovo je jedini operativni sistem sto moze na tom toshibinom biosu 1.10 Na srecu toshiba je izbacila bios 1.30 tu imas opciju da prebacis sa uefi na csm boot. Znaci instaliraj win8 uradi update biosa na bios na 1.30. Bios 1.30 imas na toshibinom sajtu. Onda mozes da instaliras win7 ili neki drugi OS. Proglem ostaju drajveri jer toshiba daje drivere samo za win8.1 64bit ali to se moze resiti na neke druge nacine. Pozz

Pozdrav nadam se da sam pomogao