Nova pila glavu čuva

Ajmo ovako,nekad sam bio full u toku zbivanja na hardware sceni i znao sam se snaći no odkad su počeli izbacivati npr nove procesore brže nego što turci snimaju sapunice totalno sam to zapustio.
U zadnje vrijeme mi se komp tj proc počeo pregrijavati pa sam stavio novu termalnu pastu no sam pogled na unutrašnjost kompa iu poneko trzanje kad otvorim 462 taba mi govori da bih morao razmisliti o novoj pili hehehehe.

E sad,uvijek sam bio pobornik samostalnog slaganja pila pa ću tako i sad. Planiram negdje na jesen kad se adsense isplate podebljaju uzeti neku pilu no dotad bi volio čuti one koji se bave tom tematikom cijenjena mišljenja. Dakle od proca preko memorije do kućišta. Sve redom fino predloženo s nekom preporukom. Ne mislim uzimati nešto prejako niti preslabo. Srednje nešto no bilo bi dobro da ljudi predlože ili navedu svoja iskustva sa raznim komponentama. Budem nakon nekog vremena dao si truda pa od prijedloga složio pilu,dvije,tri da ljudovi koji planiraju uzimati novi komp imaju neku ideju šta,koliko i gdje.

Prvo reci budget +/- 500 kuna :slight_smile:

Pa vak,kaj se tiče budžeta tu sam fleksibilan i ne bi se libio potrošiti i malo više na neke komponente koje bi mi bile bitne i zato bi volio čuti po komponentama neke preporuke i mišljenja. Nešto tipa entry,mid i top s obzirom na cijenu. Ajd recimo da okvirno budget ciljam na 3000kn (bez monitora) ali opet kažem to je okvirno. Ako upućeni kažu da mi treba više ili manje za ono što ja koristim komp felksibilan sam to promijeniti.

Evo da krenemo od procesora. Guglam naokolo i vidim da danas ima gotovo 50 modela. Ili možda i više? Vic je u tome da se ja ne igram,ne koristim photoshop,ne obrađujem video pa kod rpoca mi i ne treba ništa high end. Čitam tako dalje razne preporuke pa vele ljude da za neke stvari,koje ja ne koristim,bolje je uzeti sa što više jezgri. E sad,ne znam doista ako meni komp služi samo za surfanje,download,pisanje tekstova i obradu slika na način da ih resazjam (dakle ono najosnovnije) i gledanje filmova da li bi previše pažnje uopće trebao posvetiti izboru porcesora ili uzeti neki entry. Dobro,ne totalni entry ali ono,500-600kn?

Gle, moderni procovi ti imaju sasvim solidne GPU jedinice u sebi, tako da si automatski zaobišao kupovinu grafičke, OVO ti je poprilično močan proc za ovo šta tebi treba.

Prolistaj malo ovdje, ima stvarno korisnih informacija :doki:

Konfa:

Proizvod | Futura - IT
Proizvod | Futura - IT
Proizvod | Futura - IT
Proizvod | Futura - IT
Proizvod | Futura - IT
Proizvod | Futura - IT
Proizvod | Futura - IT
Proizvod | Futura - IT

Ispadne oko 3000kn s tim da ti oni slože. Dostava uključena.

Trgovina je pouzdana.

Što se kompa tiče, radit će kao podmazan. AMD-ov procesor je u rangu Intelovih i3 a dobar je i za OC. Tihi hladnjak za cpu i integrirana grafika, pa neće niti biti velike buke.

Probaj svakako ubacit neki manji SSD u buđet, preporodit ćeš se. Svakako preporučam FuturaIT shop.

To je, ali mu ne stane u buđet uz HDD, može uzeti neki manji umjesto HDD-a ali sumnjam da bi imao dosta prostora.

A kombinacija da se ssd koristi u svakodnevnom radu a neki tera-dva hdd za storage?
Jel to pametno?

[quote=“iggysick”]A kombinacija da se ssd koristi u svakodnevnom radu a neki tera-dva hdd za storage?
Jel to pametno?[/quote]

Naravno, tako bi bilo idealno.

Ovo nije savjet nego samo opaska. Najnovije Linux distre rade sasvim solidno na starim četvorkama i Linuxaši se ne opterećuju moćnim HW, naravno ako ne koriste KDE sučelje. Po meni je XFCE najprihvatljivije sučelje za Linux.

Let me put that this way: “Who the fuck is Linux?” I nemoj spamat temu.

SSD 60-80 gb samo za operativni sustav, vrlo vrijedna investicija, govorim iz vlastitog iskustva rad je puno brzi…
U novijim konfiguracijama uskogrlo kako bi rekli je brzina i pristup disku s SSD-om to rješiš…
Cijena cca 400-500 kn uracunaj i to…

Moram odmah naglasiti da mi se samo zbog ovih prijedloga s ssd-om isplatilo otvarati thread. Vjerujte mi na riječ toliko sam se odmaknuo od te hardware scene da mi nikad ne bi palo na pamet tako nešto radi komfornijeg rada. :slight_smile:

samo kod kupnje ssd-a gledaj što dulju garanciju i nemoj ići ispod 120gb :yo: