Nova predikcija Anđela - Doorsi

Ovo šta on radi je klasični monolit, skalirati možeš samo vertikalno dok se sve ne raspadne u 3 pm.

Automatski testovi se vrte jedno 7 minuta… i na tisuće kombinacija se tada testira …

Velim ti što se dogodilo…u sistemu nastaju dvije nezavisne kopije i user može nakon toga svaku od njih nezavisno uređivati.

U tom slučaju to nebi bile nezavisne kopije, nego bi uređivanjem jedne kopije mijenjao i drugu.
Ja niti ne tvrdim da fizički duplam memoriju, ali potižem ono što se traži. A to je da nakon kopiranja postoji kopija identična originalu i da se svaki od njih može nezavisno uređivati od drugoga. Time to nazivam kopijom, a što se točno dešava sa memorijom je igra.

Kada kazem da nastaju dvije nezavisne kopije unutar sistema… to znači da su unutar sistema. Svako napuštanje kopije sistema je moguće, no onda sam ograničen ili downloadom ili mogućnosti brzine tvoga servera da primi kopiju.
U svakom slučaju, kako korisnik manipulira filesystemom koji za njega postoji samo unutar Doorsa, tako on niti ne može kopiju slati na tvoj server prije nego ju downloada. Što za njega znači da se svaka kopija unutar Doorsa stvarno ponaša kao kopija… no isto tako to ne znači da on može birati gdje će te kopije osvanuti. (Tipa na tvom serveru). Takvo kopiranje ga onda ne štiti od toga što će biti ako grom zvekne u Doors server… jer sve te kopije su dostupne isključivo na serveru. No to kopiranje i ne predstavlja kopiranje u svrhu backupiranja podataka i bijega od mogućeg groma?.. jer čemu za to backup na istom serveru?

No što se tiče backupiranja podataka u svrhu zaštite od “groma”… Doorsi o tome samotalno brinu i prave fizički odvojen i zaštićen backup. Nije na useru da o tome razmišlja. Takav backup se istina ne odvija ispod sekunde (odvija se normalnim brzinama)… ali sasvim i nepotrebno, jer u niti jednom momentu user ne čeka taj backup da se kreira. To ide po automatizmu u pozadini.

A ono dok user manipulira svojim podacima i dok nešto kopira… to ima instant na raspolaganju nezavisne kopije. Dvije…ili koliko god ih napravi…i bez obzira ako će kopirati i 1000GB :slight_smile:

Znači ako sam dobro shavtio, u tom tvom file manageru ako uploadam jednu sliku, pa ju zatim kopiram, I dalje imam jednu sliku? Ili ima dvije slike? Ako imam jednu, onda ustvari nisam ništa kopirao. Ako imam dvije, a zauzeće memorije je ostalo isto i nakon kopiranja, onda opet ništa nisam kopirao.

Jel verziranje, nesto kao git?

A što je sa potencijalom? :slight_smile:
HINT: Svemir je potencijal svih mogućnosti, što ne znače da su sve ostvarene ovdje i sada.

Neznam po kojim ti kriterijima zaključuješ dali kopija postoji ili ne, ali ja ću ti ponoviti još jednom svoj kriterij koji kaže:

Nakon kopiranja slike, user može pristupiti svakoj od slika (originalu A i kopiji B)…te ako uredi sliku A u nekom image editoru (koja je original od B) B se neće promjeniti od onoga kakva je bila nakon kopiranja.
A ako uredi sliku B (koja je kopija od A) …tada se A neće promjeniti od onoga kakva je bila ranije.

Tvoja pretpostavka koja leži u tome da je nešto kopirano samo ako se poduplala memorija, dolazi samo iz toga što ne vidiš način da nešto kopiraš, a da ne poduplaš memoriju.
No uvjet kopijama je:
1. A je identičan kao B (nakon kopiranja)
2. A je nezavisan od B i obratno

Tvoj uvjet što očekuješ da se memorija mora poduplati da bi prihvatio da je nešto kopirano…uopće nije nužan uvjet da bi ostvario gornje uvjete za ponašanje kopija A i B.

Znači A i B postoje nezavisno i korisnik može svakoj od njih nezavisno pristupiti od one druge.
Hoćeš li ti to zvati kopijama ili ne (samo zato što ne razumjiješ kako sam to postigao na razini memorijskih sektora) …neće utjecati na ponašanje tih kopija.

Ja ti objašnjavam kako se sustav ponaša, a ti to zovi kako ti je drago.
Gumbić je svakako nazvan “Copy” i za konačnog usera neće biti nikakve razlike u procesu kopiranja…osim toga što će moći kopirati 1000+GB ispod jedne sekunde. Hoće li to korisnici prihvatiti zvati kopiranjem ili ne … ja vjerujem da hoće. :slight_smile:

Možda bi se mogle povući neke paralele.
…btw…stvar je poprilično banalna i jednostavna…ali eto, namjerno malo mudrujem da vidim tko će se prvi sjetiti. :slight_smile:

Dobre ideje su inače uvijek jednostavne…a ovo je prosto ko pasulj. :slight_smile:

A sto je sa microservisima ili distribuiranim aplikacijama ili paralelnim programiranjem?

Ovo sto @bozoou hoce prikazat je za banalne stvari. Postoje sustavi za verzioniranje dokumenata i otvaraju i uredjuju se preko weba.

Ako netko ima potrebe da mu word ili excel dokument budu vise od 100 mb, onda nesto krivo radi. Autocad verzija postoji za web, a cini mi se da ima cad u browseru.

Za ozbiljne sustave nije, gdje je 500 microservisa gdje se sve odvija u realnom vremenu, sustav distribuiran, gdje je potrebno horizontalno skaliranje itd…

A to si iščitao iz čega?
Pa netko možda želi kopirati galeriju slika od 100MB … i želi da onome kome pošalje kopiju…da taj smije raditi štogod s kopijom a da ne uništi original.

Nigdje se ne spominju single fileovi od 100MB ili 100GB…

zato postoji verzioniranje dokumenata.

kad promijeniš dokument, piše tko je mijenjao i kad i dostupna ti je bilo koja verzija dokumenta od početka.

Ne vidim smisla zašto bi netko radio na kopiji.

kako češ spojiti dva dokumenta od različitih usera?

verzioniranje dokumenata radi na isti princip kao git, smao je očito drukčiji algoritam.

Verzioniranje ima jednu primjenu, kopiranje drugu.
Kopiraš npr film/video i nekom ga daješ. Taj će ili editirati klip ili neće … tvoj original ostaje čitav i netaknut.
Kopirat možeš i npr hrpu nekakvih report izvještaja i prosljeđuješ ih tipa šefu. On će možda pola tih izvještaja (tipa .pdf-ova) sačuvati, a pola će brisati jer mu netrebaju). Ti opet želiš da je tvoj original folder sa svim izvještajima netaknut bez obzira što on brisao ili ne…

Zašto ti moram ovakve gluposti objašnjavati? :confused:

Ako misliš da je verzioniranje alternativa kopiranju… daj apel mikrosoftovcima i jabukovcima da izbace copy opciju i da bude samo verzioniranje…

Da i? Imas platformu dms, i prvi dokument je original, osoba A napravi promjene, to je novi dokument, original ostaje. Osoba B napravi promjene na dokumentu od osobe A, to je novi dokument. Dokument od osobe A mozes obrisati, original dokument ostaje kao i dokument od osobe B. Verzioniranje treba da se vide sve promhene, nadalje tu su prava pristupa itd.
Original dokument je zakljucan, a iz njega nastaju kopije. I u svakoj verziji se prati tko je sto mijenjao, kad i sto je mijenjano. A tu je i pretrazivanje.

Kopiranje je za po doma, u velikim sustavima iskljucivo erp, dms i ostalo sto treba.

A drugo reporti idu direktno iz erp-a, i podaci su obicno prekalkulirani. Ili iz sumarnih tablica koje se automatski pune/brisu ovisno o akcijama korisnika, a reporti su sastavni dio erp-a koji obicno ima i dashboard. I opet sa pravima pristupa, tako da pojedine dijelive app-a, vide pojedini korisnici, odnosno oni koji moraju.

Spomenuo sam reporte čisto kao generalan primjer…i ti se sad uhvatiš objašnjavati kako reporti trebaju izgledati…ovo ono…

Dobro da nisam spomenuo konkretno osobu koja šalje reporte i ime šefa … pa bi mi onda objašnjavao kako ta osoba ne mora slati reporte, jer je šef u penziji?

Kužiš li ti da su reporti analogija koja se trebala rauvući kao ogledni primjer na bilo što? Kakvi mrtvi dashboardi ako ja kopiram folder sa paint škrabotinama i šaljem ih svom nećaku?

Što se tiče verzioniranja kao tehnike da se postigne kopija bez uduplavanja memorije, to si u pravu…to je moguće. To je već @ognjen dao kao primjer…i u suštini radim nešto slično, mada puno jednostavnije.

Također pristup popot verzinoiranja ima i drugih nedostataka. Pošto se u tom slučaju samo pamte modifikacije originala, ne možeš baš pretraživati međ kopijama dokumenata. Možeš… ali CPU je preskupo.

Pamti se cijeli doument.
Dokument se pretražuje po opisu i po ključnim riječima, a ne po sadržaju.

Ovo što ti spominješ je za obične usere od kojih nema kruha.
Ja pričam o stvarima u businessu.
To je razlika.

Što mene briga za Peru Perića i njegove nevažne dokumente, i tako je svejedno gdje će ih držati.

Mene zanima enterprise, backend, skaliranje sustava, horizontalno i vertikalno i tisuće korisnika.

A ne tamo Pero Perić kojemu treba cijela snimka, da izreže komad i stavi na youtube i da se k.u.r…i.

Na reportima sam ti objasnio samo princip funkcioniranja stvari u businessu.

Na email dobivam i oglase sa određenih svjetskih portala, malo , malo , se spominje u oglasu mikriservisi, minimalno 200 komda, skaliranje itd…

Sorry, izgubi se ja s tobom koja je tema uopće.

1 Like

Pa spominjao si i da ce lako biti napraviti aplikaciju.

I kazem da to nema smisla, zato sam ti napisao prethodni post.

Nije bitno da li se nesto moze lako ili tesko napraviti, brzo ili sporo.

Nego kvalitetno i da se moze skalirati. Danas ti se dosta toga odvija na mobitelu, pa ti treba rest api, pa microservice, pa razni cronovi, pa skaliranje baze itd.

I zašto se nebi moglo skalirati? Baš je skaliranje jedan od problema koji rješava.

Jer ako podižeš novi kostur za svaku novu aplikaciju… to je sve, samo ne skalabilno. Jer koliko si napravio aplikacija, toliko ti se linerano povećava posao za održavanje svega toga ako kostur tih aplikacija mora ispratiti trend… ili neke updejtove…
Tako da tim pristupom ne možeš težiti u beskonačno sa brojem aplikacija, jer te povećanje u broju aplikacija usporava…

Ovako što se tiče tog djela imaš full skalabilno rješenje u pristupu. Isto je održavanje za jednu i milijon aplikacija.

A što se tiče same arhitekture da i ona bude skalabilna, to ovisi o majstoru koji gradi. Uvijek se može napraviti i dobro i pogrešno. Svakako pazim na taj dio i mogu reći da je koncept tako osmišljen da je sasvim nebitno hoće li gore biti dvije ili dva milijona aplikacija. Load time će biti isti … a svaki kreator svoje aplikacije će morati o njoj razmišljati da bude skalabilna. Doorsi o tome ovisiti neće… samo pojedini app može biti upropašten od svog kreatora, da sam za sebe nije skalabilan.

Isto kao što loš program na windowsu nije skalabilan, no to ne znači da windowsi nisu skalabilni…

@drmrgood @korisnik9758789 Ne vidim na sajtu kod njih ništa vezano za video editing, da li mi promiče nešto?

ne znam tačno kako funkcionise, ali koliko sam skontao, možeš pokrenuti bilo koji software u okviru svog browsera/njihovog clouda

Mislim da @bozoou uopće nije shvatio o čemu priča @jorgovan, a to potvrđuje s ovim

Ok, možeš objasniti na koji način taj tvoj sustav, trenutno file manager, skalira? Da li je to vertikalno ili horizontalno? Koje tehnologije koristi da bi hendlao tisuće korisnika u isto vrijeme i na koji način. Koju bazu podataka koristi? Znam da je PHP backend.

Pitanje za razmišljanje, kako skalirati program na windowsima koji će korisititi 1, slovima jedan, korisnik? I na koji način windowsi skaliraju? :thinking:

Ne, nego ti nisi razumio… čitaš opet polovično i bez razumjevanja.
Skalabilna rješenja se ne odnose samo na arhitekturu programa (horizontalno il vertikalno) nego se odnose i generalno na koncept jel zamišljen da se može skalirati, širiti unedogled.

Na tvoj dio koji si samo uspio iščitati, odgovor ti je slijedio u nastavku…

A što se tiče same arhitekture da i ona bude skalabilna, to ovisi o majstoru koji gradi. Uvijek se može napraviti i dobro i pogrešno

Čime želim reći da se svaka aplikacija ako ju dobro osmisliš može napraviti da bude skalabilna. To znači ovisi o majstoru koji gradi, kako gradi. … pa je glupo od @jorgovana da tvrdi da ovo nije skalabilno, a nema pojma što je pod haubom. I ti se lijepiš na takve gluposti…