Pozdrav,
S obzirom da nažalost nisam podijelio prvu predikciju Anđela (puzzle) …djelim ovog puta drugu. Ova je u mnogo drastičnija i samom mi je teško povjerovati…ali im ipak vjerujem jer su se razbacali argumentima.
Kažu tako da radim(o) na nečemu što će staviti Windowse u sjenu…i to čak za nešto manje od 5 godina.
Eto, 5 godina stvarno nije veliki tajming za takvo nešto…pa živi bili i vidjeli.
Ono što bi volio sada čuti (a ne nakon 5 godina kada i ako se obestini) …da li bi vam ovakve predikcije ako bi se ispunile dale ikakvu jačinu tezi postojanja Anđela i njihovom pomaganju ?
Mislim jasno je meni da velike stvari mogu nastati i bez njihove pomoći, tj. da sam nastanak nečega velikoga nije dokaz ničemu. …ali statistički gledano kolike su šanse da se takvo nešto veliko predvidi toliko unaprijed? O tome je ovdje riječ…o predikciji koju stavljam javno.
Inače, malo o projektu. …radi se o web aplikaciji (koja se vrti unutar browsera) i koja je inicijalno zamišljena da meni poveća produktivnost za izradu novih aplikacija. Nisam baš imao najjasniju sliku što će iz toga ispasti, ali znao sam neke nužne uvjete koje sam si želio ostvariti…
…da bi tako sa vremenom nastalo dosta zanimljivih i neočekivanih stvari … i pravac razvoja je uzeo sve više smjera da to budu online-windowsi. (Doorsi, hehe)
…da bi mi nekidan taj glas koji pripisujem Anđelima počeo signalizirati da će to što će nastati biti moćnija stvar od windowsa i da će i same windowse staviti u sjenu.
Ne odmah po pitanju korištenja, jer svatko tko će koristiti Doorse, morat će ih vrtiti na browseru, znači opet je to pretežno na windowsima (ili ios, linux, android …)
…nego da će ih masivno preticati po pitanju aplikacija koje će se izrađivati za pojedinu platformu …i da će Doorsi biti kudikamo zanimljiviji novoj gardi developera. A to zapravo i ima smisla.
Eto, iskreno na prvi glas mi se ta ideja činila suluda i smješnom i sam sam velik skeptik kada dobijem takav info…no “kvocaju” masu o tome ovih dana i već su me lagano uvjerili.
Osim toga, danas je pala točka na slovo “i” tom uvjerenju, jer su me opet zasipali svojom kreativnošću i nastalo je nešto fenomenalno na Doorsima.
Naime Doorsi imaju file-system analogno po ponašanju kao na windowsima …ono vizualno neka klasika, mada će se vizualni identitet još dosta razvijati…
No ono što sam htio spomenuti …taj file-system unatoč tome što je na internetu i što mora komunicirati sa serverom …unatoč tome će raditi bez ikakvog delaya. Odgoda u radu sa file-ovima će biti NULA, znači ama baš nikakvi delay za radnje: createFile / createFolder / copy / cut / paste i kretanje kroz foldere.
To je već dosta moćno, jer smo naučili na internetu uglavnom biti dosađivani sa nekakvim kašnjenjima dok se podaci učitaju nakon pojedinog klika / odabira.
Ok, takav delay ne postoji niti na windowsu, no to je tamo i za očekivati…jer oni ne moraju putem žice komunicirati sa serverom.
Ali pazite sad što me šokiralo …dok na windowsima se pokrene radnja “copy” … ona zahtjeva neko određeno vrijeme da se odradi. Logično, što više file-ova kopiramo, to će ta radnja duže trajati.
Dok na Doorsima se može kopirati ako treba i 1000 GB ispod jedne sekunde. :D. Instatno!
Što je tako ludo kada se samo pomisli na to da se Doorsi vrte na browseru koji je udaljen od servera …a taj server se pak vrti na windowsima koji trebaju izvjesno vrijeme da kopiraju file-ove …a Doorsi nekom magijom su iznad svega toga i tu operaciju naprave instantno.
I ne samo to…na windowsima ako kopiraš folder od 100GB, nastat će novo zauzeće diska i ako je disk početno bio zauzet 250GB, nakon toga kopiranja će biti zauzet 350GB
Dok na Doorsima ako se kopira 100GB i ako je disk početno bio zauzet isto tipa 250GB, nakon toga kopiranja će i dalje biti zauzet 250GB. A kopija će uistinu postojati. Magija. …zato i je moguće instant kopiranje.
Uglavnom, poprilično crazy ostvarenje da file-system koji je online, radi brže i dinamičnije od onoga koji se vrti lokalno na windowsima.
…ovo kako je ovo odrađeno, počinjem vjerovati u njihovu predikciju.
Svakako sheram, pa živi bili pa vidjeli.