Nova predikcija Anđela - Doorsi

Pozdrav,

S obzirom da nažalost nisam podijelio prvu predikciju Anđela (puzzle) …djelim ovog puta drugu. Ova je u mnogo drastičnija i samom mi je teško povjerovati…ali im ipak vjerujem jer su se razbacali argumentima. :slight_smile:

Kažu tako da radim(o) na nečemu što će staviti Windowse u sjenu…i to čak za nešto manje od 5 godina.

Eto, 5 godina stvarno nije veliki tajming za takvo nešto…pa živi bili i vidjeli.
Ono što bi volio sada čuti (a ne nakon 5 godina kada i ako se obestini) …da li bi vam ovakve predikcije ako bi se ispunile dale ikakvu jačinu tezi postojanja Anđela i njihovom pomaganju ? :slight_smile:

Mislim jasno je meni da velike stvari mogu nastati i bez njihove pomoći, tj. da sam nastanak nečega velikoga nije dokaz ničemu. …ali statistički gledano kolike su šanse da se takvo nešto veliko predvidi toliko unaprijed? O tome je ovdje riječ…o predikciji koju stavljam javno.

Inače, malo o projektu. …radi se o web aplikaciji (koja se vrti unutar browsera) i koja je inicijalno zamišljena da meni poveća produktivnost za izradu novih aplikacija. Nisam baš imao najjasniju sliku što će iz toga ispasti, ali znao sam neke nužne uvjete koje sam si želio ostvariti…

…da bi tako sa vremenom nastalo dosta zanimljivih i neočekivanih stvari … i pravac razvoja je uzeo sve više smjera da to budu online-windowsi. (Doorsi, hehe)

…da bi mi nekidan taj glas koji pripisujem Anđelima počeo signalizirati da će to što će nastati biti moćnija stvar od windowsa i da će i same windowse staviti u sjenu.
Ne odmah po pitanju korištenja, jer svatko tko će koristiti Doorse, morat će ih vrtiti na browseru, znači opet je to pretežno na windowsima (ili ios, linux, android …)

…nego da će ih masivno preticati po pitanju aplikacija koje će se izrađivati za pojedinu platformu …i da će Doorsi biti kudikamo zanimljiviji novoj gardi developera. A to zapravo i ima smisla.

Eto, iskreno na prvi glas mi se ta ideja činila suluda i smješnom i sam sam velik skeptik kada dobijem takav info…no “kvocaju” masu o tome ovih dana i već su me lagano uvjerili.
Osim toga, danas je pala točka na slovo “i” tom uvjerenju, jer su me opet zasipali svojom kreativnošću i nastalo je nešto fenomenalno na Doorsima.

Naime Doorsi imaju file-system analogno po ponašanju kao na windowsima …ono vizualno neka klasika, mada će se vizualni identitet još dosta razvijati…

No ono što sam htio spomenuti …taj file-system unatoč tome što je na internetu i što mora komunicirati sa serverom …unatoč tome će raditi bez ikakvog delaya. Odgoda u radu sa file-ovima će biti NULA, znači ama baš nikakvi delay za radnje: createFile / createFolder / copy / cut / paste i kretanje kroz foldere.

To je već dosta moćno, jer smo naučili na internetu uglavnom biti dosađivani sa nekakvim kašnjenjima dok se podaci učitaju nakon pojedinog klika / odabira.

Ok, takav delay ne postoji niti na windowsu, no to je tamo i za očekivati…jer oni ne moraju putem žice komunicirati sa serverom.

Ali pazite sad što me šokiralo …dok na windowsima se pokrene radnja “copy” … ona zahtjeva neko određeno vrijeme da se odradi. Logično, što više file-ova kopiramo, to će ta radnja duže trajati.

Dok na Doorsima se može kopirati ako treba i 1000 GB ispod jedne sekunde. :D. Instatno!
Što je tako ludo kada se samo pomisli na to da se Doorsi vrte na browseru koji je udaljen od servera …a taj server se pak vrti na windowsima koji trebaju izvjesno vrijeme da kopiraju file-ove …a Doorsi nekom magijom su iznad svega toga i tu operaciju naprave instantno. :slight_smile:

I ne samo to…na windowsima ako kopiraš folder od 100GB, nastat će novo zauzeće diska i ako je disk početno bio zauzet 250GB, nakon toga kopiranja će biti zauzet 350GB

Dok na Doorsima ako se kopira 100GB i ako je disk početno bio zauzet isto tipa 250GB, nakon toga kopiranja će i dalje biti zauzet 250GB. A kopija će uistinu postojati. Magija. :smiley: …zato i je moguće instant kopiranje.

Uglavnom, poprilično crazy ostvarenje da file-system koji je online, radi brže i dinamičnije od onoga koji se vrti lokalno na windowsima.

…ovo kako je ovo odrađeno, počinjem vjerovati u njihovu predikciju. :smiley: :smiley: Svakako sheram, pa živi bili pa vidjeli.

3 Likeova

Btw. slobodno budite iskreni i recite “Nema šanse” :slight_smile: …to ide u prilog tezi, hehe.

Windowsi su zapoceti sa takvmo idejom, ondak su skontali da ce postati bogati prodavajuci software na CDovima i naplaiti svaku instalaciju.
Cekam takvo nesto vec dvatesetak godina. Vrlo se veselim tvojoj inicaijativi i imas moju punu podrsku. Znam jos nekoliko ljudi koji dijele iste ideje i svakako cu im reci nek bace oko vamo na temu.

1 Like

Još dok vidiš koliko će biti lagano napraviti aplikaciju… neće biti potrebno valjda 80% znanja koje je inače potrebno da se postavi web app… sa userima i svime. :slight_smile:

Filesystem na serveru? Kako korisnika uvjeriti da su njegove datoteke sigurne, privatne i dohvatljive u svakom trenutku?

Za dnevno korištenje bi to i moglo proći, ali u biznis domeni teško. Nije nemoguće, ali sadašnje stanje ide sasvim drugom politikom privatnosti i sigurnosti organizacija koje koriste MS ili Linux-oidna rešenja.

Meni taj OS, ako je to to, više liči na neki web panel sa naglaskom na user experience a ne na web hosting i domain management .

Evo jedan OS koji tvrdi da brine o privatnosti https://peergos.org/

Filesystem nije ono radi čega korisnik dolazi…on takoreći niti ne zna da će ga tu čekati filesystem kada će pristupati platformi.

A pristupati će zato jer će ga tu čekati neka aplikacija koja će mu trebati. Dok je filesystem samo podloga za rad tih aplikacija i da si korisnik može organizirati podatke koje će kreirati putem tih aplikacija.

Recimo tipa ako praviš oglas na Njuškalu, taj oglas točno stoji tamo gdje je to Njuškalo zamislio…i tamo mu pristupaš da bi taj oglas brisao/editirao.

Ovdje neka aplikacija na sistemu neće morati brinuti gdje pohranuje ono što korisnik kreira putem aplikacije, nego si to korisnik samostalno organizira kako želi. (A aplikacija ako se želi time baviti…i ona mu može kroz svoje sučelje nuditi file-ove koje je korisnik pomoću nje napravio. No cilj je upravo takve suvišne poslove maknuti sa leđa developera i da se taj dio dobiva na gotovo od platforme. Velim, ovo za developing rješava 80% posla. To je target, podići produktivnost izrade aplikacija.)

A i u jednom i drugom slučaju…i na Njuškalu i ovdje…tvoj oglas stoji na serveru i nije u tvom vlasništvu. Tako da je to sporedno…tj. nužno. S naglaskom da na Njuškalu kreirani oglas ne možeš lako downloadati…ovdje ćeš moći backupirati ono što kreiraš na svom cloudu na svoj windows filesystem…ako ćeš imati potrebu za time.

pa za privatnost ja mislim da je dovoljno pokrenuti brave u sandboxie programu, na ssdu i kasnije, nakon surfanja u sandboxiu, obrisat temp folder sandoboxia … ne moze niko nista kasnije naci sto se surfanja tice

Mislim da si nešto pobrkao. Ovdje se ne priča o privatnosti browsera, nego operativnog sistema. Ono što radiš na browsru i ono što radiš na operativnom sistemu su potpuno različite stvari.

1 Like

Što se toga tiče …i ja sam svjestan da bi se ovo dalo izgraditi na decentraliziran način… no to mi je eventualno neki daleki korak. To mi je trenutno potpuno nebitno.
Prvi cilj je da stvar bude praktična, a time potencijalno profitabilna i samoodrživa …a ako se to ispuni, “lako” se onda dignu stvari na novu razinu.

Velim, prve korisnike ću dobivati tako što ću im na toj platformi izrađivati aplikacije po narudžbi. To se zapravo već dešava. Takve korisnike nije briga jesu li njima u pozadini podaci decentralizirani ili nisu …oni su naručili neku custom aplikaciju i žele je dobiti. Meni platforma omogućava bolesno veću produktivnost nego sam ju imao do sada…a tek sam na početku. :slight_smile:

U nekoj ne tako dalekoj fazi ću omogućiti i da druge osobe mogu razvijati aplikacije za platformu … i ako to zaživi, rast i pritok korisnika bi trebao biti samoubrzavajuć od toga momenta.

A onda tamo u nekoj dalekoj fazi, prelazak na decentraliziranost i umrežavanju snaga svih računala da rade ko jedno…kako bi se napravilo super-računalo. :slight_smile:

Btw. hvala za link…pročačkat ću baš kakva je njihova realizacija. Nisam niti malo sumnjao da netko još ne grabi u ovom smjeru, jer sam sve svjesniji koliko je ovo brutalna ideja, tako da je logično da nisam sam u ovom polju. Što je u jednu ruku fina potvrda ispravnog puta.

Bacio pogled…iskreno, početna stranica im izgleda odlično …ali izgled iznutra katastorfalan. Osim toga i prvo iskustvo uporabljivosti isto jako loš dojam ostavilo. Duži su imali delay da kreiram prazan folder nego ja u svom sustavu što iskopiram 1000GB. :smiley:

Nadalje, nekako su više orijentirani da nude cloud file space i osnovne aplikacije kao što su txt i image viewer …nego da hostaju aplikacije kao što bi to OS trebao činiti.
Od nekakvog sučelja gdje bi ja imao osjećaj da mogu dodavati aplikacije na svoj račun …ili izrađivati ih za tu platformu …nisam baš dobio dojam. Možda će ići u tom smjeru, ali trenutno nisu baš zagrizli.

Sve skupa ako su stvarno složili decentralizirani sistem u pozadini, a na frontendu nisu posložili niti najosnovnije da su im paddinzi barem imalo posloženi …više kao da se dijete poigralo… :confused: …tako imam osjećaj da je to neki projekt koji je tu samo da uzme novac kao alt-coin. Ako je to nekakav alt-coin?

istina, nisam dobro gledao

Malo me buni nomenklatura, al ok. Kako hendlaš state od svakog prozora?

P.S.

Kolumne Date modified i Size ti ne rade :blush:

P.S.S

Znam da te nije briga, ali iskreno, nećeš ništa postići s ovime. Ako koji slučajem i uspiješ nekom uvalit ovo, blago onome tko dođe iza tebe dodati neki feature :smiley:

Al čisto iz znatiželje, kako buildaš UI? Koristiš neki fw/lib tipa React, Vue, Svelte? Angular??

Ako smijem primjetiti… primjedbe ti nisu na razini. Koda gledaš tehnološki razvoj prelaska parne lokomotive na dizelsku … a komentiraš kako je napravljena sjedalica u lokomotivi… i bacaš primjedbu da sjedalica nema uredne šavove. A objekt promatranja je dizelski motor kao konkurenciju parnom.

Ok, tvoja riječ vs Anđeli. Vidjet ćemo tko će biti u pravu. :smiley:

Fw je na Vue.

Kad nema lokomotive, ni motra, već samo sjedalica. Onda komentiraš sjedalicu.

Ti mora da si vidovitiji od Anđela. Ali ajde, ovog puta si barem razumio analogiju.

Da ne citam sve detalje jel ce to da lici na ovo?

Koliko vidim ne. Ako sam uopće dobro shvatio što je to…

Doorsi neće trebati dodatnu instalaciju pod preduvjetom da korisnik ima instaliran browser. Za njih će pokretanje sustava biti ista stvar ko login na bilo koju web stranicu… + moći će dosta toga raditi i kao guest.

Ali i da je to to … ja nigdje ne tvrdim da je ova ideja unikat. Štoviše, logično je da nisam jedino ako ideja valja…

Upravo suprotno, ne treba biti vidovit za vidjeti neke stvari. Anđelima svaka čast, ali ti ne radiš ništa revolucionarno i postoji na desetke propalih projekata sličnih tvojem, a iza kojih stoje firme sa desetke, ako ne i stotine developera. Ti sam nemaš šanse, niti šavovi na sjedalici nisu kako treba, a kamoli sve ostalo šta treba napraviti.

I kako to obično biva kod tebe, analogija nema veze s prikazanim.

Pa nisam sam…imam assistente. :smiley: Koji su od kamena napravili sve ovo što vidiš oko sebe…što zovemo tehnologijom.

Uzgred toga, pokazali su mi kako iskopirati 100GB podataka ispod jedne sekunde (brže od hardwerskog ograničenja) … ja sam u svakom slučaju oduševljen takvim “početkom”… pa kako završi da završi. :slight_smile:

I propuštaš još jednu bitnu stvar uočiti, ovaj projekt je već uspio što se mene tiče … jer mi je enormno podigao moju produktivnost. Nešto što sam ranije radio u danima, sada brojim ispod sat vremena. Nije zezancija …a bio sam i prije brz. :slight_smile:

Hoće li svijet prigriliti takvo riješenje ili neće…not my buisness. Anđeli su me uvjerili da hoće…a sad… ja nisam ovo radi toga radio, nego radi sebe i svoje produktivnosti.