NTH Media prevara (SMS)

Otac mi se nekoliko dana žali da mu svako malo “nestane” po 3KM sa računa na mobitelu. Provjerim mobitel, ništa sumnjivo, bez ikakvih SMS poruka ili obavještenja.

Nazovemo BH Telecom, oni ne znaju šta bi mogao biti problem, kažu da je možda GPS lokacija uključena i da ona skida novac… Tu završimo razgovor.

Nakon nekoliko minuta dolazi SMS poruka od BH Telecom-a da su otkazali pretplatu od “NTH Media”.

Guglanjem “NTH Media” vidim da ovo nije prvi slučaj prevare, i da su slična iskustva ljudi imali u Srbiji i Hrvatskoj, gdje su se navodno pretplatili na neku uslugu bez ikakvog upozorenja ili obavještenja. NTH Media se u svakoj državi vadi na to da su posrednici tj. SMS aggregatori i da nemaju nikakve veze sa prevarama.

Taj “neko” koristi razne fore, npr. nagradne igre, gdje dobiješ SMS da si osvojio nagradu i da moraš poslati poruku “POTVRDI”, a zapravo te preplate na ovu krađu novca. Internet bannere, pop-up reklame sa obavještenjem da ti je mobitel pun virusa, gdje nakon klika na banner budeš pretplaćen (nisam siguran kako ovo izvedu).

NTH Media u portfoliu ima jedne od najvećih kompanija na ovim prostorima, a preko njihovih usluga se odvijaju vjerovatno milionske prevare i ništa ne poduzimaju da bi to spriječili.

3 Likeova

Stvarno neka muljaza s tom firmom

Kako to niko ne zaustavi

Ovo Rusi godinama rade po cijelom svijetu. Ubace virus na uređaj, preuzmu kontrolu i šalju potvrdne poruke za pretplatu na neku uslugu koju nude - legalni servis neki otvore (igrice, reklame itd…). Prije su to radili direktno na igricama s Google Playa, kad jednom kupiš nešto na igrici, skidaju ti dok mogu s kartice. Neprimjetno je bilo, jer se radilo o iznosima od ~0,5$, koje su uglavnom klinci trošili, s roditeljevih kartica, tako da se niko nije ni žalio (jer ko realno od nas gleda iznos od 0.5$ na kartici), a oni su uzimali dobar keš opet.

NTH Media je legalna i njoj se ne može ništa, problem su oni koji rade iza zavjese za nju. Čim se tako nešto primijeti obavijesti se svoj operater da blokira te brojeve.

Ima tu još raznoraznih prevara koje funkcionišu godinama…