Objavljivanje javnih podataka na web stranici

Jeli ilegalno ako se uzimaju adrese i broj telefona restorana i objavi se na svojoj stranici? Ipak ti su podaci javno dostupni, ja nebi imao nikakve zarade od te stranice cisto lista restorana.

Pitaj ti njih za dozvolu za svaki slucaj

1 Like

Naravno da je. Svako prikupljanje osobnih podataka, njihova obrada i objavljivanje istih bez pristanka osobe je ilegalno i kaznjivo.

Da, ali nisu u pitanju osobe nego tvrtke. Vidio sam zadnjih godina postove ovdje kako neki otvaraju stranicu o informacijama tvrtke, kupuju baze cijelih podataka tvrtke itd tako da sumnjam da vlasnici takvih stranica salju svakoj tvrtki mail sa upitom smije li prikazati njihove podatke iako su oni javni.Primjer kao sto su bika hr tvrtke hr itd cak imamo i google gdje iako nista ne prijavis na google on ti stranicu indeksira i prikazuje je na google pretrazivacu sto opet povlaci puno pitanja. Ako netko zna vise, javite :slight_smile:

1 Like

Tu je sklizav teren. Firme su javno dostupne cak i njihovo poslovanje dok Obrt nije. Obrt je vezan i za fizicku osobu tj vlasnika. Imaju isti OIB i mislim da bez pristanka vlasnika mogao imati problema, GDPR.

Da bi dohvacao, obradjivao i spremao podatke moras imati dozvolu od tog subjekta od kojeg vuces podatke, bez obzira sto su podaci javni.

Bilo da je sudski registar, linkedin i sl.

Ok, hvala na odgovorima.

Jedno prosto pitanje, šta misliš koliku posetu može imati jedan takav sajt. Ti podaci se prikazuju čim neko ukuca naziv firme/restorana u rezultatima pretraživanja.

To je dosta posla koji se posle teško mođe monetizovati.

Da li se pod obradu smatra ako firma A prati listu novih firmi, te ako pri pojavljivanjem nove firme šalje neku svoju ponudu toj novoj firmi?

Znači firma A djeluje sukladno tim javnim podacima, što očito uključuje neku obradu ako se pohranjuje zapis o toj akciji. Tipa, firma A vodi evidenciju svojih ponuda.

Ali firma A te evidencije ne isporučuje trećim stranama, nego služe samo za vlastite potrebe.

Heh, mali secret…svemir mi već odgovorio na gornje pitanje :D.

Znači, upravo me zvala neka žena koja je našla popis moje novootvorene firme na popisu novootvorenih.
Nekakva bonitetna kuća koja mi nešto nudi…pričala je predugo da bi išta zapamtio. Zamolio je da mi istu ponudu sroči mailom, pa ću biti pametniji…

…ali iskoristih moment pa je pitao: “Imam li ja pravno mogućnost da me vi ne stavite na vašu bonitetnu listu”. Na što mi je zapakirano odgovorila da nemam.
Što će reći da oni obrađuju moje podatke, i ne samo kontakt podatke…nego podatke o poslovanju koje vade iz Fininih godišnjih izvještaja…i te podatke prodaju trećim stranama.

Pošto su firme koje se bave bonitetom drugih firmi poznata stvar, sumnjam da bi to funkcioniralo da je nelegalno obrađivati te javno dostupne podatke…

…a možda ipak imam pravo na zaštitu podataka kada bih se borio za svoja prava? Tko li će ga znati…

Kako god, osobno sam mišljenja da ako si poslovno uspješan i ako završiš na tako nekoj bonitetnoj listi uspješnih firmi…da si onda tek najebao. Možda griješim… svejedno se neću buniti završiti godinu sa uspjehom. :smiley:

Da pitam i ovdje, ova tema ima više smisla od one prije na kojoj sam pitao :smiley:

Da li je dozvoljeno uzeti oglas sa neke druge stranice, staviti na svoj oglasnik taj oglas ali navesti da je originalno sa prvog oglasnika?

Skoro ti tamo odgovorio, ali nisam siguran u odgovor…pa preskočio.

Imao sam istu situaciju nekada… drugi su me savjetovali na način:

“Sve je dopušteno što nije zabranjeno”.

Što će reći, dopušteno ti je to raditi dok se ne pobuni vlasnik stranice od koje uzimaš sadržaj. Kada uđeš u konflikt s njegovim interesima, trebalo bi se poštovati njegovo mišljenje pošto je on stvorio taj sadržaj sa svojim portalom.

Da li će on pravno moći utjerati svoju volju ili ne…to je mutno pitanje. Ali ako ćemo gledati ljudski kako bi zakoni trebali biti postavljeni, onda bi njegova volja trebala biti iznad tvoje dok je on kreator tih podataka.

E sad, da li se ti moraš gurati i pitati ga…ili probati pa dok ide nek ide… to je također upitno.
Ako se tvoj biznis oslanja jako na tu praksu, onda bi svakako u startu pitao.
Zato jer bi bilo glupo da gradiš biznis plan na nečemu neutemeljenome…pa kasnije kada se on pobuni ti se uruši kula od karata.

A ako je nešto kratkotrajno i privremeno dobivaš boost od toga, ja nebi pitao. Napravio bi to na svoju ruku na način da je najpristojniji prema njemu…i gurao koliko ide neka ide. Nebi se osjećao nemoralno zbog toga… ali sve zavisi od situacije. Jer ako si svjestan da nanosiš štetu, onda ti je jasan i odgovor na tvoje početno pitanje. Ne smiješ.

Iskoristio bi to samo u startu, da popunim stranicu sa bar malo sadržaja prije nego je izbacim online. Npr., ako imam web za oglas nekretnina, i sad uzmem oglas koji je netko postavio na njuškalu ; ja ga postavim na svoju stranicu i u napomenu stavim da je oglas preuzet sa njuškala…

Očekivano je bilo da ti to treba.
Upitno je jako koliko su Njuškalo i drugi sretni da im se konkurencija gradi sa njihovim postignućima. Neće biti sretni…

…koliko je ilegalno, nemam pojma. Mislim da je ipak veći prekršaj voziti 90 u naselju gdje je ograničenje 50, pa svakodnevno ih hrpa to prekrši…

Realno, nisi čist sa time…ali teško da će te netko tužiti. Doduše, ako bi netko prigovorio…a ti ustrajno bio parazit, onda bi riskirao da netko tko je puno moćniji od tebe se okovi na tebe…pa zaista nadrapaš.
Ali u prvu ruku možeš dobiti samo upozorenje ako budeš primjećen…

…to je moje osobno mišeljenje koje je poprilično nabadanje u ovom slučaju. Pošto je sve to jedna velika mutna zona…

Pa ja ne bi imao apsolutno nikakve koristi ako stavim neciji restoran na svoj sajt. Necu ja slati mail svakom restoranu i reci uplatite tipa 250kn godisnje i bit ce vam sajt na mojoj stranici, ne uzimam proviziju itd. Znaci on nema nikakve stete, samo mu radim reklamu besplatno jer svaki kontakt o tome restoranu je:

adresa restorana
broj telefona

znaci ako posjetitelj zeli otici u taj restoran, rezervirat mjesto itd on prica sa samim restoranom, ja nemam nikakve veze s time.