Obrt, firma, usluge

Na svim temama je sve nesto sareno oko obrta firma i usluga pa bi ovdje postavio konkretno pitanje.

Zanima me, ako sam zavrsio samo gimnaziju a zelim se baviti elektroinstalacijama, obrt mi ne dolazi u obzir jer nemam radno iskustvo niti majstorski ispit, tako da mogu otvoriti firmu i dodati navedenu djelatnost u firmu e sad, zaposlen sam tako da nebi trebao placati mjesecne doprinose jer mi ih placa firma u kojoj sam zaposlen i bio bi samo direktor na papiru u firmi. Da li ja mogu izdati sa tom firmom racun za obavljenu uslugu elektroinstalacija iako sam samo direktor i nemam strucnu spremu za tu djelatnost i nemam nikog zaposlenog tko ima zavrsenu strucnu spremu za tu djelatnost?

Ne može. Vi kao direktor u d.o.o. ne morate imati uopće tu stručnu spremu ali mora postojati osoba sa majstorskim ispitom koja vrši te radove.
Obrt ne možete otvoriti bez majstorskog ispita za električara. Mislim možete, ali ne za tu djelatnost.

Smatram da je situacija nešto drugačija.
S obrtima je kako je @drmrgood napisao, ali tvrtke nemaju obavezu majstorskih ispita. Barem nigdje na netu nisam našao takav podatak.

Po meni, da, možeš ispostaviti račun za elektroinstalacije ako je to jedna od djelatnosti tvrtke.

Evo elektroinstalater sam karikirao moze biti bilo koja druga djelatnost, znaci da ja kao direktor firme ne mogu ispostaviti racun za gotovo nista jer imam zavrsenu samo gimnaziju a djelatnosti upisane u firmu ko salate

Znači onda po tome ja mogu otvoriti d.o.o za elektroinstalacije a konobar sam po struci, zaposliti još dvojicu koji su po struci konobari i razvlačiti struju po kućama, spajati razvodne kutije, brojila, tablu sa osiguračima itd.
To nema veze s mozgom.

Naravno da u tom d.o.o mora raditi netko s majstorskim ispitom. Direktor firme može biti doslovno bilo tko ali siguran sam da elektroinstalacije ne može raditi bilo tko

U pravilu ako otvoris doo ili jdoo mozes izdat racun za postavljanje struje i nitko nece ici za tim. Ali ako se stan zapali od elektricne intstalacije onda se gleda tko je postavljao struju i ako se ispostavi da je konobar postavljao struju koji nema strucni ispit za postavljanje el instalacije tada bi firma mogla odgovarati. Ako znas postavljat struju ne vidim razlog zasto ne polozis majstorski ispit. Skriptu koju trebas proci, poloziti i naravno platiti. Tada bolje otvoriti pausalni obrt i imas manje davanja.

Ali da bi otvorio obrt moras imati majstorski ispit i min 2 godine radnog iskustva ako si zavrsio skolu te struke ako nisi onda 5 godina iskustva. Hrvatska drzava

Nazalost nema veze s mozgom, ali bas nedavno mi je prijatelj koji je na crno radia struju 2-3 godine otvoria firmu umjesto obrta upravo iz toga razloga. Firma moze, obrt ne moze (dok se ne rjesi ispit). Nema smisla, al to je Hrvatska.

Kako što sam napisao… Nema logike, ali tako je.

Što se odgovornosti tiče, vlasnik tvrtke može zaposliti konobare koji će razvlačiti struju.
Na temelju kojih referenci će on dobiti taj posao nije važno u ovom slučaju.
No, postoji materijalna i krivična odgovornost u slučaju kada stvari krenu po zlu.
Kod većih objekata nadzor je obavezan koji nadgleda kvalitetu izvedenih radova.

A i u slucaju da polozim majstorski ispit da li mogu ja kao direktor koji nije zaposlen u toj firmi odraditi posao i to naplatiti