Obveze portala s .hr domenom

Vi koji imate portale sa .hr domenom, plaćate li ikakve poreze, držite li se Zakona o elektroničkim medijima itd…? Planirao sam uzeti .hr domenu kao fizička osoba i pokrenuti portal, ali ne znam koje bi bile moje obveze.

Hvala.

Ako netko zna, može odgovoriti i privatnom porukom, ne mora javno.
Zanimaju me iskustva.

Kakav porez, pa .hr domenu možeš kupiti kao svaku drugu, još bi pored toga što je službeno najskuplja na svijetu trebalo plaćati i porez na nju, s čime se ti zavaraš, još nazovi tamo i pitaj jel im moraš što plaćati, normalno da će ti reći da moraš.

Pa ne govorim o porezu na domenu, toliki retard nisam, nego općenito na tu
djelatnost. Ne znam kakve inspekcije, službe ili pitaj Boga šta postoji
kod nas i tko se bavi time, ali sumnjam da ih zanimaju portali s .com,
.info… nego pretpostavljam da se bave portalima sa .hr, eventualno
.com.hr kad imaju sve podatke o vlasnicima.

Baš sam jučer radio listu najjeftinijih odnosno najsupljih domena…

Pa evo, imate u privitku rezultate,

A gle, ti ako se bojiš zatvora odi u carnet i pitaj da ti daju račune pa plati, ne sumnjam da bi našli nešto. Da pokrećem portal od od par miljuna eura, možda bi se i raspitao, samo tu na forumu postoje stotine korisnika koji imaju portal na .hr domenama.

U pravu si, i ja svakakve gluposti pitam na jednom IT forumu. Hvala na argumentiranom odgovoru, idem i ostalim portalima javiti da ne budu budale i da ne plaćaju apsolutno ništa i da ne slijede nikakve propise jer na wmforumu postoje stotine korisnika koji imaju portal na .hr domenama.

Molim nekoga od tih par stotina nek podijeli malo više informacija ako se razumije u to.

Tek na ovom forumu vidim al’ je sistem uterao strah u kosti narodu kod vas u HR. Stvarno žalosno, kad smo bre postali takvi metilji (balkanci) da sami idemo pod nož kao ovce na klanje, kakav bre porez na domen ? Kakva agenicije za neka uterivanja dugova za neka autorska prava…kakvi kurci…mislim da ste zreli za jednu kolektivnu građansku neposlušnost…

Domena .hr je BESPLATNA za pravne osobe, udruge, obrte i sl. a svi ostali ako ju žele registrirati košta 500 kn + PDV, odnosno 625 kn. Samim time što registriraš .hr domenu NE ZNAČI da se baviš registriranom djelatnošću. Dakle, moj savjet je ako se želiš baviti nekom djelatnošću da to prvo registriraš, pa tek onda u CARNet-u zatražiš BESPLATNU .hr domenu. Da zaključimo, .hr domena je BESPLATNA ako registriraš djelatnost, a ako samo želiš registrirati .hr domenu kao fizička osoba, nego se plaća. Ponavljam, samom registracijom domene NE ZNAČI da smiješ izdati račun. Naravno, kada registrirač neku djelatnost, automatski moraš imati i IBAN, na koji bi ti firme/ljudi trebali plaćati tvoje usluge ili proizvode. Još samo da napomenem da osim registracije .hr domene trebaš negdje i smjestiti svoju web stranicu, dakle treba ti najam prostora na serveru (web hosting). Inače, u slučaju izrade web stranice Genius Host uslugu web hostinga nudi BESPLATNO za prvu godinu!

Dali se moze domena registrirati kao i svaka druga ako nisam u Hrvatskoj.? I jos nesto dal se moze anonimno registrirat(da neotvaram novu temu) Hvala

Sve piše na dns.hr, samo ste lijeni pročitati.
Upit:
Tko može registrirati naplatnu .hr domenu?
Odgovor: Naplatnu .hr domenu mogu registrirati pravne osobe registrirane u RH (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću), sve fizičke osobe s prebivalištem u RH, podružnice stranih tvrtki kao i pravne osobe sa poslovnim nastanom u EU.

Na anonimnost zaboravite.

Jedna od obveza jest imati sve podatke na stranici:
Baci oko na ovu priču, mada ima već koja godina da je bilo u vijestima:
http://izbori.jutarnji.hr/krivi-covjek-na-krivom-mjestu-sest-rocista-kako-bi-se-utvrdilo-da-nije-ni-trebao-biti-tuzen/

Ma glupost ziva, sa tom hr domenom iako sam imao ideu za dobar sajt :slight_smile: