Od aprila 2019 zarada za publishere dosta manja nego inače

Od aprila 2019 zarada za publishere je dosta manja nego inače. Na primer januar, februar i mart su bili bolji meseci nego što je to maj, a pogotovo bolji od aprila. Jun je krenuo loše, sada dolazi na neki nivo zarade od maja, podnošljivo ali daleko lošije nego što je to bivalo u maju prethodnih godina.

Da li ste primetili ovo? To je kod adsense slučaj, kao i kod drugih mreža tipa Contentad, MGid, Medianet itd.

Ovo mi sve miriše na neku krizu koja je počela u potaji onako, taman u vreme kad su SAD zaratile sa Kinom na jedan drugačiji način - trgovinski rat.

Kakva su vaša iskustva i mišljenja?

Kod mene prosli mjesec odlican,ovaj puno slabiji.

Na IA (fejsbukove reklame) prošli mesec je sve palo za 50%, ovaj mesec će za 70% na spram januara. Ili se nešto drastično radi i menja, ili sledi debela kriza do kraja godine. Pre će biti ovo prvo.

1 Like

Mozda zato jer po novome browseri brisu third party cookies sto znaci da ljudi vise nece vidjet reklame relevantne za njih nego random oglase pa ce manje i klikati na oglase. Makar nisam sigurna ako je to vec zazivilo ili tek bude sad svaki cas.

1 Like

Hm meni deluje da je nova svetska kriza već krenula, samo nije još zvanično. Ja ne pamtim nikad ovako loše aprile, majeve i evo sad malo jun.

Inače, moguće da je nešto i do oglasa, ali deluje mi da je cpc slabiji, a ctr je tu negde.

Mislim da FB odavno zeli sve prebaciti na Video oglasavanje, ovo s IA im je bilo ok, i bilo bi mozda i ok, da nije ovoliko Fake news zbog kojih ih svi i prozivaju. Po meni, daklemoje misljenje, mislim da ce u dogledno vrijeme ugasiti taj servis.

Ja ocekivao da april maj jun razvale, a oni gori nego januar i februar koji su inace losi mjeseci. Ove godine u maju sam imao istu zaradu kao prosle godine u maju, samo sto je caka da ove godine imam 30 posto vise posjete.

Da se nisam dovio sa drugim mrezama koje srecom dobro sljakaju moglo bi se reci da je zabrinjavajuce.

1 Like

Neće IA propasti, mnogo im rasterećuje početnu stranicu koja je pretrpana do bola. A što se tiče video klipova sa reklamama na fejsu, msm da to ide za sada jako, jako sporo. Na Balkanu i dalje ne može da se napravi, a o video materijalu koji se krade, to je već posebna tema i mnogo veći problem nego IA, danas recimo svima na artiklu nisu radili linkovi, kada nešto okačiš, nema ga. To je znak da se unutra nešto debelo radi, proradilo je posle nekoliko sati. Biće sve okej što se svega tiče, ja bar tako msm.

A koja je razlika u kradji tekstova? Ili ti sam pises vesti? Ili mozda placas nekoj novinskoj agenciji?
Kod mene na aff zaradi je ok za sada, nema pada zarade, tako da mogu da zakljucim da ne pada kupovna moc potrosaca tj kod njih nema krize a s’obzirom da je to u direktnoj vezi i sa advertajzerima ne verujem u krizu i njen pocetak.

Ne kradem tekstove, ali generalno svi veliki portali to rade. To nije problem sigurno.

Nisi odgovorio odakle ti sadrzaj…Ja cisto sumnjam da sam pravis price, odnosno da ne kopiras, prepisujes, prevodis itd. Takodj cisto sumnjam da imas i slike tvoje koje si platio?

Moze da se napravi jako dobra prica i bez kopiranja i niko mu nista ne moze.
Svugde ima rupa u zakonu.
Radim tako vec godinama i nikada nisam dobio ni jednu poruku ili opomenu DMCA
Samo molim clanove foruma bez slanja na pp da objasnjavam o pricama jer svako mora sam da skonta fore.

Sto se tice teme,nikad gora godina.

1 Like

Super mi je išla ova godina do 01.06. a sad evo već 5-6 dana pad od nekih 30% možda i 40%
Web je super i dalje ali youtube pregledi mi se smanjili za višlje napisan postotak

Ne znam sta reci,nista ne primecujem za sada.

Screenshot_3

O čemu pričaš momak? Kažem ti, sve imamo. Veliki je portal, jedan od najvećih srpsih, tema je sport. Cena klika je svima mala na IA

Meni pad posjeta, a cpc je konstatno isti.

poz svima, imam domace stranice i kada sam hteo da registrujem stranice na ID pise “This Page is ineligible for Instant Articles.” jel moze neko da mi kaze za razlog? Sto se tiče googla zarede ide oke ovih dana, na adsensu izadjem 15-20€ migd 6-10$ mogu reci da sam zadovoljan, ne tražim previše. E ovako, vidim da većina od sinoć ima problema sa fb stranicama pa tako i ja, ceo dan fb uklanja objave sa zida (već sam imao iskustva sa tim) što se spama tiče svi znamo da fb pokušava da smanji broj objava sa početne. Želao bih da podelim neko moje iskustvo sa vama, ukoliko vi imate, ostavite mišljenje u komentaru možda bi nekome pomoglo. Kad mi fb brise objave sa stranice ranije sam prebacivao admina na drugoj stranici o onda se desi da fb odradi sigurnosnu proveru na svim profilima i izbaci me sa početne strane (clickbait) uglavnom kazna traje od 2, 7, 14, 30 dana. Znači, ako vam fb brise objave sa stranice nemojte prebacivati admina na drugom profilu jer su velike šanse da ostanete bez svih profila, ne znam, kontam da uz pomoc ip adrese povali koji nalog prijavljem

MAC adresa je problem, IP adresa se menja. Naravno ukoliko nemas staticnu, ali s’obzirom da vecina nema onda je ovo prvo problem.

Mislim da sam negdje u nekoj Temi procitao da brisu vecinu Pageova koji tako jako cesto mijenaju Admine… na ovom Forumu cini mi se da je neko nesto slicno pisao!?

Ne moze se pristupiti mac adresi preko weba osim ako im browseri ne daju