Od danas mobitele vam moraju otključati, a bonovi vrijede tri mjeseca

Kako će mobilni operateri reagirati na ta nova pravila igre, za sada se još ne zna…

Od prvog svibnja ni jedan bon za mobitel neće vrijediti kraće od tri mjeseca. Oni koji se najčešće troše, bonovi od 55 kuna, ovisno o operateru, sada vrijede od 60 do 75 dana, a jeftiniji od tri do 10 dana. Kako će mobilni operateri reagirati na ta nova pravila igre koja im je propisala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti - HAKOM, za sada se još ne zna, piše Slobodna Dalmacija.

Građanima koji imaju 4,5 milijuna aktivnih mobitela u zemlji, od čega ih je 55,5 posto ili 2,47 milijuna “bonaša”, bez pretplatničkog odnosa, to bi moglo koristiti. Od tri operatera na naša pitanja što će učiniti s jeftinijim bonovima koji dolaze pod udar novih odredbi - hoće li ih ukidati, produljivati trajanje ili podizati cijene - odgovorila su samo dva.

U Tele2 koji nudi bonove od 27,50 kuna u trajanju 10 dana i 55 kuna od 75 dana poručili su da u ovom trenutku nisu donijeli poslovnu odluku o izmjenama trajanja određenih vrsta bonova što vrijede kraće od 90 dana. Iz Vipneta, koji u ponudi ima bonove koji traju tri dana za 16,50 kuna, osam dana za 33 kune i bon od 55 kuna koji traje 60 dana, još su nam manje toga rekli, osim što vjeruju da će se na kraju raditi o dodatnoj pogodnosti za njihove korisnike koji su račun nadoplaćivati manjim iznosima bonova.

Trajanje tarifa
Oba su nam operatera istaknula da ova odredba neće utjecati na mobilne tarife koje nude za korisnike bonova bez preplate, iz Vipneta vele da HAKOM-ov pravilnik ne regulira izravno tarife s mjesečnom nadoplatom bona, a iz Tele2 poručuju da tarife za korisnike bonova ostaju nepromijenjene.

U HAKOM-a kažu da su Pravilnikom o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga propisali minimalno trajanje bona na 90 dana, što ne sprečava operatore da za određene bonove stave dulji rok. Ističu da navedena odredba nije povezana s trajanjem tarifa, odnosno operator sam određuje vrijeme trajanja tarifa.

Nisu ovo jedine novosti, od prvog svibnja HAKOM propisuje da će svaki korisnik koji je pretplatnik nekog operatera moći zatražiti otključavanje svog mobitela iz mreže, dok će oni koji su kupili mobitel u “bonaškom” paketu to isto dekodiranje moći zatražiti nakon godine dana uz predočenje računa za kupljeni mobitel. Operateri će na zahtjev korisnika morati iz svoje mreže otključavati i USB stikove za internetske veze.

Gotovo za 15 dana

  • Korisnik koji je u pretplatničkom odnosu s operatorom bez obzira na vrijeme trajanja ugovorne obveze može zatražiti otključavanje uređaja, što mu je operator obvezan učiniti u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva. Navedeno može zatražiti neovisno o tome prelazi li drugom operatoru ili ne. Krajnji korisnik može zatražiti otključavanje i starijih uređaja te je operator obvezan iste otključati. Napominjemo da postoje i stariji uređaji koje nije moguće otključati - kažu nam u HAKOM-u.

To konkretno znači da dugogodišnji pretplatnik nekog operatera s više mobitela koje je nakupio u nekoliko godina, može zatražiti besplatno otključavanja kod operatera, a ne mora kod ovlaštenih servisera plaćati dekodiranje od 80 do 100 kuna. I do sada su operateri otključavali uređaje na zahtjev korisnika nakon isteka ugovornog odnosa ili prelaska u drugog operatera, a sada su to obvezni učiniti na zahtjev korisnika u roku od 15 dana, mijenjao on mrežu ili ne.

Ovaj potez pozdravlja Igor Vujović, predsjednik Društva “Potrošač”, koji ističe da se napokon, nakon više godina, uvode takva pravila.

Jedini u svijetu

  • Do sada ste trebali čekati da istekne pretplatnički ugovor da biste mogli zatražiti da vam operater otključa uređaj koji je vaše privatno vlasništvo koje ste platili. Glupost je da se ne mogu slobodno koristiti uređajem koji sam platio, mobitelom koji je moje vlasništvo. Zaključavanja mobitela na hrvatski način nema nigdje u svijetu. Traženje računa za kupljeni uređaj da bi se otključao iz mreže je u redu, jer pravo na besplatno otključavanje i trebaju imati stvarni korisnici usluge operatera, a ne netko tko je mobitel kupio na crno ili preko oglasnika – ističe Vujović koji, jednako kao u Đuro Lubura, predsjednik Udruge Telekom i stalni sudski vještak za telekomunikacije, pozitivnom smatra odluku da se produljuje minimalno trajanje bonova na tri mjeseca.

Lubura dodaje da će dorađivanje odredbi o otključavanju mobitela omogućiti još lakše mijenjanje operatera. Vujović domeće da se tako umirovljenicima koji su nadoplaćivali račune bonovima od 50 kuna, svakih dva mjeseca, koji su pažljivo i minimalno trošili, događalo da im se na računu generira po 200 ili 500 nepotrošenih kuna kojima je istekao rok. A oni nemaju ni lipe za nazvati, nego moraju opet uplaćivati nove bonove, piše Slobodna Dalmacija.

BROJKE
4,46 milijuna aktivnih mobitela imaju građani u Hrvatskoj

2,47 milijuna ili 55,5 posto vlasnika mobitela je bez pretplatničkog odnosa, odnosno mobitela na bonove

1,98 milijuna ili 44,5 posto su pretplatnici

852.877 korisnika mobitela je u prosincu prošle godine promijenilo operatera birajući one za koje vjeruju da su im povoljniji i bolji izbor


ROKOVI

  1. svibnja
  • svi bonovi za mobitele moraju vrijediti minimalno tri mjeseca, a sada vrijede od tri do 250 dana, ovisno o tome koliko “teži bon” koji može koštati i 16,50 kuna i 440 kuna

  • svaki korisnik u pretplatničkom odnosu može zatražiti otključavanje mobitela

  • svi vlasnici mobitela iz paketa na bonove mogu nakon godine dana zatražiti isto

  1. rujna

na zahtjevu za zasnivanje pretplatničkog odnosa svi operateri elektroničkih komunikacija morat će istaknuti jasno fiksni mjesečni trošak korisnika koji uključuje sve mjesečne naknade usluga koje je korisnik ugovorio, naknade za radijsku frekvenciju i za pristup mreži.


Otključavanje besplatno
Korisnik može zatražiti besplatno otključavanje mobilnog uređaja, pri čemu je otključavanje uređaja bez naknade moguće isključivo za uređaje kupljene na ovlaštenim prodajnim mjestima Vipneta. Ne otključavaju se uređaji stariji od šest godina, a ako zahtjev ne ispunjava uvjete Vipneta za besplatno otključavanje, moguće je zatražiti uslugu po cijeni 495,94 kuna. Zaključavanje uređaja na mrežu operatora je tržišni standard u cijelom svijetu – rekli su nam u Vipnetu.

U Tele2 kažu da će korisnik moći zatražiti otključavanje bilo kojeg uređaja u bilo koje vrijeme te će se isto izvršiti u roku od 15 dana od zahtjeva korisnika, uz dostavu podataka o korisniku i uređaju, te uz kopiju računa uređaja:

  • Usluga je besplatna, kao što je bila besplatna i do sada (nakon isteka ugovorne obveze, u slučaju prijevremenog raskida ugovora odnosno proteka 12 mjeseci od kupnje za korisnike unaprijed plaćenih usluga). Ako navedeni uvjeti nisu ispunjeni, Tele2 nije bio u mogućnosti otključati uređaj, niti uz plaćanje. Tele2 nikad nije naplaćivao predmetne usluge.

Izvor: Jutarnji.hr


Jes jes, vidio to, konacno :sunny:

Što bi reko’ mamić -Nabijem ih sve na K… !
Lopine koje mogu u reklamama pričati takve gluposti i laži, prodavati nam jaja pod bubrege i nuditi ponude u kojima moraš izgubiti nekoliko sati da bi isčito’ malim slovima što piše i ako piše, nisam siguran jel’ to svagdje u svijetu il’ sam kod nas.
I kad pročitaš malim slovima što piše, kupiš a ono nisu napisali da u cijenu pretplate ne ulazi zvanje za druge zemlje već to naknadno plaćaš, cifra koju vidiš na ponudi je cifra koju u 100% iznosu nećeš platiti već će ti na nju lupiti radijsku il’ kakvu već majmunsku frekvenciju. Jeb…te frekvenciju plaćaš i to ne običnu nego freeekvenciju radijsku ko da smo radio postaje.

“Gladna nacija” u kojoj gotovo svaki građanin,od 7 do 107,ima mobitel…

Misliš da je neki luksuz imati mobitel?

Da.

postmustbeatleast20characters

Jedino što sam primjetio jednu rupu koju operateri i dalje mogu koristiti…vezano uz trajanje bona.

Govorit ću na primjeru bonbon mreže (koja mi je inače super mreža :slight_smile: )
Recimo, operater i dalje želi limitirati da se
10kn potroši u roku 10 dana,
40 kn u 40 dana,
80 kn u 80 dana …(znaci, sve kao što je i bilo)

No bon bon je nudio i još uvijek nudi i posebne pakete…kupiš paket od 10, 30 ili 80 kuna za SMS, pozive ili internet …i dobiješ recimo za 10kn u paketu poziva …50 min razgovora. Što ispadne 20 lipa/min …ili paket razgovori za 30kn dobiješ 200min, i tamo ispadne još bolje: 15 lipa/min Uglavnom, s tako povoljnijim cijenama bilo za SMS, pozive ili internet…moraš biti budala da potrošiš bon izvan paketa. Vrlo je jasna računica, uložiš bon u pakete i imaš više svega…

No gdje je caka…kupljeni paket se mora potrošiti unutar 30dana. Ocke…to dosad i nije bilo ništa posebno…ali prema tome njih ovaj zakon ne kači. Jer će i dalje svi koji su imalo pametni kupovati pakete i bit će s paketima limitirani na 30 dana. Tako da je vremenski limit ostao operateru proizvoljna stavka…bez obzira što će bon vrijediti 3 mjeseca.

Znači, prema tom modelu se svi operateri mogu asimilirati/prilagoditi.
Recimo, izvan paketa se stave nesuvislo veće cijene…korisnici se na taj način prisile da troše novce kroz pakete. A unutar paketa opet mogu igrati svoja pravila sa svojim vremenskim limitima…

…i čemu to vodi… (još ne znate na čijoj sam strani :stuck_out_tongue: )
…uglavnom, to vodi k tome da HAKOM skuži rupu koju je ostavio, pa da kaže jednog dana…“e ne smijete više niti pakete limitirati na ispod 3 mjeseca.”

Nakon uvođenja takvog pravila, operateri više ne mogu ponuditi korisniku u paketu interneta za 40 kn 5GB prometa. Do sad su mogli zato jer sad znaju da će korisnik potrošiti tih 40kn unutar 30 dana, …no kad im HAKOM zapovjedi minimalni limit na 90 dana, onda se operateru to više neće isplatiti…pa neće niti moći ponuditi tako dobru ponudu niti onome tko bi zaista potrošio tih 40kn u mjesec dana.

Što će se desiti?? Pa narast će cijene…

Znači, HAKOM je ovime htio omogućiti nekom klincu da može imati 10kn na računu i da sa tih 10kn se može povremeno porukom javiti starcima kroz puna 3 mjeseca. Ali su valjda dovoljno glupi da ne vide da novci ne rastu na stablu…tako da će ovo uzrokovati to da klincu ne bude više poruka 5 lipa, nego će mu sad poruka biti kunu. A sa porukom koja košta kunu, klinac se opet neće moći javljati baš često unutar 90 dana…jer će tada moći poslati samo 10 poruka sa svojim bonom od 10 kuna…

Ne volim inače HAKOM jer im je pravilnik šupalj ko švicarski sir…i mene je neki pametnjaković zbog njihovog propusta samo tako obrlatio za 1600kn prije nekih 6 godina. Jer su oni dopustili da je SMS poruka isto što i ručni potpis…a mene je taj pametnjaković dobio na foru sa “malim nevidljivim slovima”, gdje sam mu ja onda sa bezazlenom porukom potpisao sve i svašta…da me cucla ko budalu i da me još s ovrhom dokrajči xd

A konkretno ova stvar s minimalnim ograničenjem od 90 dana i nije loša. No svakako će narasti cijene tamo gdje će limit biti uvjetovan na 90 dana. I to je ocke, dok god postoji vremenski limitirana verzija s nižim cijenama za veće potrošače (što su trenutno paketi) …no globalno bi uzrokovali generalno sranje, kad bi pokušali prisiliti operatere i da pakete ne smiju vremenski limitirati prema vlastitoj matematici i računici…

Mene zanima sto ce sad ovi s njuskala koji su nudili otkljucavanje mobitela…


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Profit Monkey