Off-shore firma i porezi

Ako radim na netu sa stranim tržištem, a ne šaljem fizičke proizvode, nego digitalne., tada ispada da bih mogao registrirati offshore firmu. To ne znači da mogu ne plaćati porez na dobit jer ako sam hrvatski rezident, onda moram ovdje platiti porez.

Dakle, ako otvorim firmu u srbiji, onda tamo platim 10% poreza na dobit, a ovdje još 10% tako da bude ukupno 20% koliko Hrvatska propisuje. Ako otvorim firmu u državi koja sa HR nema ugovor protiv dvostrukog oporezivanja, onda plaćam puni porez na dobit tamo i ovdje.

E sad, uzmim ovako:
Ako ja otvorim firmu na Sejšelskim otocima, tada ja tamo plaćam 0% poreza na dobit jer tamo poreza nema. Nemaa ni PDV-a. Onda znači ovdje moram iskeširati puni iznos poreza.

  1. Mene zanima da li ja moram plaćati porez na dobit po stopi od 20% ili moram sve pare koje povučem sa sejšelskog računa obračunati kao dohodak (platiti porez na plaću, prirz, zdravstveno, mirovinsko, bla, bla…)

  2. Što je sa PDV-om? Ako ja isporučujem proizvode koje sam ja ovdje kreirao, ja sam autor tih programa, ali ih naplaćujem preko svoje sejšelske firme, tada ne moram obračunati PDV niti voditi knjigovodstvo, zar ne?

Nemas ti para za to otvorit i odrzavat :wink:

Ta (tvoja) firma isplačuje tebi kao osobi i ni po čemu se ne razlikuje kad ti google (Adsense) plaća - a tih tema ima nekoliko i pojašnjeno je što sve treba platiti…

Da, ako je firma u vlasništvu drugeosobe(agenta ili agencije koja otvara offshore). Ali što akojefirma tvoje vlasništvo i ako to isplaćuješ kao dividendu? Da li to mijenja stvar?

Kratko i jasno, ne. A nadugački i naširoko

Dakle, nebitno je tko je offshore direktor, naravno bolje da je to agent ili “profesionalni direktor” (resident koji za sitnu lovu daje svoje ime). Trebaš birati lokaciju gdje offshore vlasnički podaci nisu dostupni bez naloga nadležnih institucija.

Zatim otvoriš bank account na egzotičnoj sigurnoj destinaciji (izvan EU ili US). Uzmeš debitnu Visu ili Mastericu i - voila, koristiš lovu bez poreza, bez opterećenja. S druge strane, ako je to takva količina love (ili kupljenih dobara) da može izazvati interes PU, onda ne trebaš pitati po forumima, onda imaš sredstva za angažman dobrog financijskog savjetnika, pa taman živio izvan Hrvatske više od pola godine godišnje…

[quote=“Sljaker”]Dakle, nebitno je tko je offshore direktor, naravno bolje da je to agent ili “profesionalni direktor” (resident koji za sitnu lovu daje svoje ime). Trebaš birati lokaciju gdje offshore vlasnički podaci nisu dostupni bez naloga nadležnih institucija.
[/quote]

Znam, taj Đemo je onda vlasnik firme i direktor, a tebi dođe doma kartica na ime od tog tipa. Onda kad popaljuješ pare na bankomatu, nitko ne zna da si to ti, nego ispada da je Đemo došao kao turist u Hrvatsku. To je najjednostavnije i nadasve neuhvatljivo, osim ako dižeš ogromne svote na istom bankomatu, ako ispraznih bankomat odmah ujutro najranije i to svaki dan. Tada će netko baciti oko na videonadzor da vide koji je to sivonja.

[quote=“Sljaker”]
Zatim otvoriš bank account na egzotičnoj sigurnoj destinaciji (izvan EU ili US). Uzmeš debitnu Visu ili Mastericu i - voila, koristiš lovu bez poreza, bez opterećenja. S druge strane, ako je to takva količina love (ili kupljenih dobara) da može izazvati interes PU, onda ne trebaš pitati po forumima, onda imaš sredstva za angažman dobrog financijskog savjetnika, pa taman živio izvan Hrvatske više od pola godine godišnje…[/quote]

Da, znam, treba pitati web hosting firmu iz Rijeke jer tamo rade stručnjaci za off-shore. To svakako igra kad prijekt bude u višoj fazi realizacije. Nadam se da riječki agenti znaju dosta dobro svoj posao, kao i ThetaBiz iz Paname.

No što je tu bitno. Ja i dvojica prijatelja smo kupili zemljište ovdje u Splitu od nekih 2000 m2 pa smo morali napisati od kud nam pare. Onda su nas malo propitivali tipa: “Koliko imate godina staža, s čim se bavite, bla, bla…”. Nisu puno prcali, vjerojatno zato jer smo imali dobar alibi.

Mene stoga zanima opcija da ja otvorim offshore firmu na svoje ime (ili na tuđe), ali da ja sasvim legalno potegnem pare ovdje. Recimo da meni offshore treba radi pojednostavljenja poslovanja, a ne zato da bi ušparao na porezu (a drage volje bi i ušparao off-course).

Dakle, ključno pitanje je da li ja kad potegnem pare koje je zaradila moja of-šor firma trebam obračunati kao dohodak ili kao dobit?

To se onda radi na slijedeći način:
Osnuješ obrt ili firmu u Hr. Osnuješ offshore.

Za ino nabavu koristiš offshore pa offshore izdaje račune Hr firmi. Tako postaješ sam sebi ino dobavljač.

Za izdavanje računa koristiš offshore, jer si oslobođen poreza, a možeš raditi sa svim državama svijeta osim s državom gdje imaš offshore. To odgovara i ino klijentima, naravno.

Kad želiš uvesti sredstva, izdaješ sa Hr firme račun za offshore pa ustvari sam sebi plaćaš. Za većinu tih sredstava investiraš u nekretnine za prodaju (samo 5% poreza na promet pri kupnji ako su starije od donošenja novog Zakona o prometu nekretnina), dokapitaliziraš firmu ili investiraš u dugotrajna sredstva ili sredstva naprosto koristiš za troškove firme.

Na taj način dolaziš do dobara, plaćaš minimalni porez na dobit, PDV-a praktički nema, sve je legalno, koristiš amortizaciju, a nitko nije na gubitku - naime, država se naplaćuje svakako kao da si sve prijavio kao prihod, ali ne od tebe nego od zadnjeg u lancu.

Ovo je jako pojednostavljena shema. Trebaš uzeti financijskog savjetnika i knjigovođu koji sve to znaju provesti po zakonu. Svaki savjetnik prvo treba proučiti tvoj business model jer scenario ovisi o specifičnostima poslovanja. Npr. turizam i informatika daju potpuno različite principe vođenja knjiga. Da, samo osmišljavanje scenaria (bez provođenja istog) naplaćujemo 500 kn / sat pa obično klijenti brzo pričaju. :zub:

Ponavljam, ključ je u tome da je tijek novca uredan (radi porezne), država ne smije biti oštećena (ako hoćeš, i radi moralnih razloga), a ti imaš minimalne troškove (koji se ustvari prebacuju na nekog drugog koji bi ih ionako platio).

Odlično sročen rezime. Slažem se da nešto poreza treba plaćati jer bezobrazno je zarađivati ogromne pare, a ne platiti ni 1 kn poreza jer onda ispada da sirotinja financira ceste, a mi poduzetnici sjedimo na njihovoj glavi.

S druge strane postoje situacije gdje država nepotrebno dere. Jarecimo trenutno plaćam porez na porez i predujam poreza na porez poreza. Kao fol limam pravo tražiti povrat poreza, ali onda odmah dolaze drugovi i deru kazne jer si se usudio tražiti od države da odrješi kesu. Zaastara za pretplaćeni porez, odnosno predporez je 6 godina, tako da to možeš iskoristiti kasnije osim ako ti inflacija pojede te pare. Naime, te pare spadaju u beskamatnu kunsku štednju u Hrvatskoj narodnoj banci gdje ja imam pregršt sredstava s kojima velikodušno beskamatno kreditiram državu (jaooo što sam sretan zbog toga).

S druge strane, naši zakoni su komplicirani pa te to dodatno guši u određenim poslovima. Zato sam odlučio da prokopam malo po offshore opcijama.

Offshore je regularan model poslovanja, ali ne treba ga gledati kao odvojeni model nego kao nadopunu i olakšavanje core businessa.

Ovisno o poslu, treba znati kad troškovi offshorea postaju isplativi. To može biti i promet od cca 20.000 € mjesečno, ali jako puno toga ovisi o business modelu: udjelu ino kupaca, udjelu ino dobavljača, troškovima, pa ako hoćeš i planovima, odnosno strategiji i taktici poslovanja.

Zato, nitko ti ne može dati generički odgovor. Svaki savjesni stručnjak će prvo proučiti tvoj posao pa na osnovu takvih podataka dati određene preporuke.

Da, ali u razgovoru s offshore agentom ja sam shvatio da troškovi veoma osciliraju ovisno o tome što i kako radiš. Tako primjerice za najjednostavnije poslovanje trošak osnivanja firme je 1500$, a svake iduće godine plaćaš po 1000$.

Tu bi spadalo nešto tipa: Imaš stranice na kojima prodaješ svoj softver. Plaćaš svakih par dana Google reklamu i pritom ne plaćaš PDV na uvoz usluga jer nisi platio s parama od HR firme, nego s parama i karticom offshore firme. Kd netko kupi softver, onda on izvrši uplatu preko cedit card procesora, a ti njemu izdaš račun koji ne moraš ni proknjižiti, a kamoli iskazati PDV (u slučaju da je firma u određenim državama kao Sejšeli, Nevis i sl.).
Onda s vremena na vrijeme odeš na bankomat i sa tom istom karticom digneš nešto novaca i spremiš u vreću. Kartica glasi na Johna koji je vlasnik i direktor te firme.

U ovom slučaju ne plaćaš fiktivni telefonski broj koji preusmjerava pozive tebi, ne plaćaš usluge sekretarice, ne plaćaš proslijeđivanje pošte, ne plaćaš raznorazna izvješća, nema knjigovodstva. To bi bio osnovni model poslovanja primjenjiv kod većine nas internetlija ovdje. Jesam li dobro shvatio ili tu ima još gomila drugih troškova koji se ne vide iz aviona?

Kako rekoh, ne postoji generički model…

Postoje destinacije gdje su inicijalni troškovi otvaranja offshorea veći, a održavanje manje. Također, troškovi ovise o “popratnom paketu” (virtualni direktor, virtualno sjedište, virtualni fax i telefon, virtualni ured…). Nadalje, u nekim je destinacijama potrebno voditi poslovne knjige, u nekima čak i ne. Nadalje, neke su destinacije “na cijeni”, a neke su “za sirotinju”. Nadalje, neke destinacije daju veću privatnost, a neke uopće ne daju privatnost. Nadalje, destinaciju treba birati i ovisno o target tržištu. Itd.

Osim tih detalja, merchant accounti (“credit card procesori”) koštaju i imaju različiti rate pa se izborom merchanta mogu uštediti ili izgubiti znatna sredstva. Neki merchanti takodjer daju debitnu karticu pa nemaš potrebe plaćati neke bankarske servise. Nadalje, neki merchanti ne rade s nekim zemljopisnim dijelovima. Itd.

Ponavljam, svaki je business model drugačiji. Ne očekuj na javnim forumima da ćeš besplatno dobiti visoko stručno znanje. Ovdje možeš dobiti samo generičku sliku.

I, ne zaboravi da za svaku smislenu uštedu mora postojati i odgovorajući prihod. Naime, smiješno je razmišljati o uštedi i pojednostavljenju offshoreom ako je trošak takvog poslovanja veći, jednak ili neznatno manji nego “običnim” poslovanjem bez offshorea.

Shvaćam, osoba koja zna i živi od znanja ne daje znanje za đabe, pogotovo ne pred svima. Ja sam samo naveo neki okvirni primjer za koji se može dati okvirni odgovor, a za detaljni odgovor treba detaljni plan i program uz naravno odrješenje kese za savjetovanje i posredovanje.

Primjera ima raznih pa tako neki uštede na porezu bez da otvaaraju offshore. Primjerice znam tipa koji vrši prodaju preko hrvatske firme i plaća PDV na uvoz koji ne odbiva jer prodaje na takav način da ne treba iskazati PDV. Umjesto da izdaračun za svaki prodani program, taj račun izdaje affiliate mreža. On od affiliate mreže dobije pare i ispostavi račun za usluge ino promidžbe u kojoj je on davatelj te promidžbe, a u tom slučaju ne treba plaćati PDV.

Ako nisi u sustavu PDV-a, tada ti je PDV na ino usluge trošak jer ga ne možeš odbiti sve da i hoćeš. Ako jesi u sustavu pdv-a, onda je to predporez. Samim tim ispada da je rashod manji pa ti je porezna osnovica veća. Onda plaćaš veći porez na dobit što ispada kaoda plaćaš porez na porez. U slučaju da jednog dana počne prodavati proizvode na hrvatskom tržištu, tada će moći odbiti taj predporez, a dobit će mu ispasti manja od stvarne zarade pa je time i porez manji. Problem je što će to biti tko zna kad i tko zna koliko će inflacija pojesti njegov preplaćeni predporez. Traženje povrata predporeza ima za posljedicu da ispadneš glavni drznik u očima čelništva porezne uprave.

Što moj prijatelj planira napraviti da mu novac ne propadne? On planira nakon nekog vremena prodati svoju firmu. Ako firma nema dugovanja ni obveza, nema imovine, ali ima 100 000 kn preplaćenog predporeza, tada je on može prodati za 50 tisuća nekome tko prodaje usluge i proizvode na koje mora ići PDV. Taj kupac firme može ispostaviti računa na ukupnu svotu od 100 000 / 0,18699 = 534 782,60 kn, a daa pritom ne mora uplatiti iznos iskazanog PDV-a državi. Tada je novi gazda uštedio 50 000 kn, a moj prijatelj je također uštedio 50 000. To implicira da je njegov PDV na ino usluge 11,5%, a porez na dobit mu je 25,97%.

Sasvim solidna ušteda. Nadam se da ga poreznici neće hvatati za vrat zbog ovoga jer ja tu ne vidim nikakve naznake kriminala.

I ja sam imala slicne nedoumice, dok mi agenti nisu objasnili da se kod offshore poslovanja uglavnom oporezuje firma a ne i vlasnik, a ako ti je firma registrovana na nekoj navedenoj destinaciji (gde je 0% porez), onda ga ti kao vlasnik i ne placas u svojoj drzavi. Probaj da kontaktiras ljude iz ove oblasti da ti objasne, kao npr. Off-shore company registration - Registracija off-shore kompanija i otvaranje bankovnih racuna

Treba pitati plitičare oni sigurno znaju kako sve prikriti a da ide legalnim putem, a moze ti Sanader reci i kako to sve ide i ilegalnim putem;)


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja