Sacuvajmeboze, pravicu se da ovaj komentar nisam ni videla, a da bar imam 20 godina
Engleski znam odlicno, ucim ga celog zivota, sta jos treba znati? Sad cu da procitam malo vise ovde na forumu o Amazonu. Ona druga tema je malo zamrla.
Treba ti samo mobitel sa kamerom, ne zamaraj se kvalitetom, prvo dobra ideja pa snimaj mikrovalnom ako hoćeš, ljudi će te pratiti, pa postepeno kupuj bolju opremu, a evo šta mi je ChatGPT odgovorio na tu temu, mozda dobiješ neku ideju, sretno.
ChatGPT kaže:
Ako želiš snimati YouTube videe od kuće koristeći samo mobitel, ključno je odabrati nišu koja ne zahtijeva skupu opremu i koja ima dobru potražnju. Evo 10 najboljih niša koje možeš lako raditi:
1. Osobni vlogovi / Dnevni život
- Snimaj svoj dan, rutine, izazove ili priče iz svog života.
- Ljudi vole autentičnost i povezivanje s kreatorima.
2. Tehnološki recenzije i unboxinzi
- Testiraj mobilne aplikacije, gadgete ili budžetnu tehnologiju.
- Mobitelom možeš snimati kvalitetne close-up kadrove.
3. Obrazovni i “How-to” tutorijali
- Snimaj vodiče o stvarima koje znaš (npr. kako koristiti neku aplikaciju, uređivati videe, učiti jezik).
- Ekran svog mobitela možeš snimati uz besplatne aplikacije.
4. ASMR / Smirujući zvukovi
- Mobitel može snimiti zvukove tipkanja, šaptanja, crtanja ili sličnih umirujućih aktivnosti.
- ASMR videi su jako popularni i ne zahtijevaju tvoje lice.
5. Kuhanje i recepti
- Snimaj pripremu hrane s mobitelom postavljenim iznad stola ili na stalku.
- Nije potrebno da se pojavljuješ, fokus može biti na hrani.
6. Minimalizam, organizacija i čišćenje
- Ljudi vole gledati prije/poslije videe čišćenja, savjete za organizaciju doma i životnog prostora.
7. Reakcije i komentari na viralne sadržaje
- Možeš snimati svoju reakciju na smiješne videe, vijesti ili društvene događaje.
- Postoji puno besplatnih aplikacija za editiranje i reakcijske videe.
8. Fitness i zdrav život
- Snimaj kućne vježbe, izazove mršavljenja ili savjete o prehrani.
- Ne trebaš skupu opremu, već samo dobru rasvjetu i prostor.
9. Gaming na mobitelu
- Snimaj sebe kako igraš mobilne igre, daješ savjete i recenzije.
- Možeš snimati ekran pomoću aplikacija kao što su AZ Screen Recorder.
10. Putovanja i lokalne atrakcije
- Ako voliš šetati, možeš snimati gradske ture, prirodu ili zanimljive lokacije.
- Format “pješačke ture” (walking tours) vrlo je popularan.
Koja ti se niša najviše sviđa?
Posto sam najvise zainteresovana za sajt sa receptima, mozda bih mogla uporedo i Youtube kanal da pokrenem, to mi deluje najrealnije u ovom trenutku, mada bi priprema hrane bila malo skuplja obzirom na danasnje cene u marketima. Ima li neko predlog za domenu? Moze i u inboks 90 posto sam blizu odluke da sajt bude sa receptima.
Ali nisu legalni, ako misliš da ubacuje cijele filmove?
Mislim da nema smisla kopirati ako misliš posjetu sa Google, to jedino ako imaš jake stranice na društvenim mrežama pa da progura…
Na domaćim Sajtovima treba puno posjeta da bi zaradila.
Zarađuješ oko euro na 1k posjete, nekad čak i mane…
Da, takodje zavisi od tematike.
Pokušajte da radite ono što volite ili vi mislite da će te se snaći u tako nekom online (internet) poslu. I uspeh u tom nekom poslu može (eventualno) da dođe i da donese neku konkretnu zaradu.
Iz ovog sta sam procitao savjetovao bi ti da otvoris sajt sa receptima, ali za određenu nišu. Ako znaš odlično engleski razmisli o tome. Konkretno odaberi samo jednu nišu i piši o tome + objavljuj video na instagram reels+ tik tok + youtube shoorts. Npr. svaki dan izbacuješ video samo za roditelje sa djecom koji se žele zdravo hraniti (ili za roditelje sa malom djecom ili za roditelje sa vecom djecom odaberi samo jednu mikro nišu sa kojima se mozes lakse poistovjetiti), tipa u subotu izbacis koje sve namirnice trebaju za cijeli iduci tjedan, i onda svaki dan spremas od tih namirnica. Ako imaš neke fora recepte onda će te vrlo brzo mame zapratiti na instagramu ili tiktoku ili yt kako bi im uštedila vrijeme ali im moras davati vrijednost svaki dan. Ja bi stranicu iskoristio na način da objavim taj ručak i opisem + slike + dobar SEO i onda bi napravio foru da roditelji kad vide recept npr na instagramu da dođu na tvoj sajt za bas to jelo i na vrhu upisu za koliko osoba treba biti to jelo (npr 2 odraslih + 3 djece) i onda da stranica proracuna koliko tocno grama namirnica treba bas za njihovu obitelj. Jos bolje da se mogu registrirat i onda da im automatski računa i cak mozda dolazi na email, sms ili whatsapp (Hej danas prilremamo ovaj fini rucak bla bla i onda link na video i link na recepte). U tom slucaju nemoj zaboravit da skupljas emailove i brojeve telefona. E ja ti nebi savjetovao adsense uopce nego monetizaciju preko sponzoriranih objava + određene sponzorske brendove na sajtu. Ovo šta sam napisao po meni je full time job, a prije toga trebas nauciti raditi kratke videe (nije lako i treba upisati tecaj) isto tako treba angazirati nekoga za web, te biti spremna da uz sva zalaganja i sav trud prvih 12 mjeseci nema zarade (cak na pocetku se i nebi zsredotocio na zaradu nego skupljanje vjerne publike koja te prati stalno). Ali nakon toga ako idu svaki dan objave i ispostujes sve napisano mislim da nema straha.
Sajt sa receptima je isto kao da pravis sajt kao youtube, takvih sajtova ima puno
Treba smislit nesto sto nema konkurenciju, naravno nije lako
To Google vidi kao dupli sadžaj ako se ne varam. Možda bi mogla da iskoristiš chat gpt api za reformulisanje.
Ako znaš engleski iskoristi to da dodješ do “brze zarade” nemoj raditi stvari za koje nemaš skills i za koje nemaš znanje jer ćeš potrošiti puno vremena na to dok savladaš.
Engleski možeš predavati kinezima i ostalim ljudima koji žele da nauče engleski na platformama za to i bićeš plaćena po satu. To istraži malo.
Adsense je jako teško danas dobiti, jer Google traži kvalitetan sadržaj, zato svi traže da kupe već odobren adsense da bi mogli raditi.
Kreni od toga šta ti znaš da radiš ili što možeš brzo da naučiš, sve što zvuči jednostavno i lahko, obično nije tako. Ovo ti je lično iz mog iskustva, sretno.