Online trgovina - obveze

Pozdrav svima,

imam online trgovinu koja funkcionira od travnja ove godine. Sve ide donekle OK, i onda mi se dogodi posjet inspektorice koji me zabrine. Naime, rekla mi je pri obilasku trgovine i obavljanju inspekcije da je proučila i moju online trgovinu i da imam nedostataka, ali da ih proučim jer me ne želi sada kazniti.

Dodala je kako se u Hrvatskoj samo jedna web trgovina pridržava svih zakonskih propisa. Na moj upit, može li mi reći na što misli, odgovorila je da oni nisu savjetodavno tijelo. Koga god sam upitao nešto o tome, ne zna ništa.

Tetka mi se bavi internet prodajom, dizajner je radio web trgovinu jedne velike sportske trgovine i po njima je sve OK. I stvarno ne znam u čemu je problem, a istražujem to na netu i ne mogu ništa naći.

Napomenula mi je kako bih trebao kupcu nešto slati uz sam račun… je li to potvrda narudžbe? Jesu li to uvjeti korištenja? Nemam pojma, pa trebam pomoć. Hvala

Koje su to gluposti za nevjerovat. Ona zna ali ti nece reci. A usput ce te i kazniti ako ne popravis ono sto ona zna. Hrvatska - zemlja za razvitak poduzetnistva. Đizs.

Evo sad mi nesto palo na pamet, mozda trazi “stimulaciju” da ti otkrije o kojim se propustima radi?

1 Like

Možda ovo ne bi bio loš trenutak da kontaktiraš odvjetnika, poreznog savjetnika i knjigovođu kako bi ti pomogli uskladiti se s relevantnim zakonskim odredbama.

Ono što kupcu moraš slati uz račun, kada se radi o online shopu, može biti potvrda prethodne obavijesti, kako je to u skladu s odredbama Zakona o zaštiti potrošača koje se odnose na ugovore sklopljene na daljinu. Možda ti isto tako nedostaju i isprave proizvođača koje prate proizvod, prevedene na hrvatski. Da li ti račun sadrži sve potrebne elemente, a ako ga šalješ mailom, je li to u skladu s izmjenama nakon 1. srpnja. Da li sadrži elemente propisane fiskalizacijom koji su obvezni, čak i ako se račun ne fiskalizira? Da li šalješ izvan HR, moraš li biti u VIES sustavi i imati PDV id?

Da li su te osobe s kojima si se konzultirao uputili na slijedeće zakone, koji su svi relevantni za tebe (neki izravno, a s neki u nekim svojim dijelovima s kojima bi trebao biti makar načelno upoznat):

Kao što vidiš, dosta je toga i teško je bilo kome osim nekome tko je sve uspio “posložiti” dati jasan odgovor na tvoje pitanje. Zato bih se ja doista konzultirao - nije garancija, ali svaka informacija može pomoći. Na raspolaganju su ti odvjetnik, porezni savjetnik (imaju ih i u poreznim upravama, ali ih možeš naći i kroz žute stranice), knjigovođa, firme koje organiziraju tečajeve za poduzetnike i sigurno daju i savjetovanja, naši knjigovodstveni i računovodstveni časopisi koji nude i savjetovanje.

2 Likeova

evropska unija hehe :slight_smile:

ja mislim da ona nema pojma kaj da veli jer nije školovana za inspekciju “moderne” trgovine pa je to rekla ono kao tek tak da ispade ko da se u nekaj kuzi, a ti si misli :stuck_out_tongue:

Zanimljivo, onda tom logikom je ona morala kupiti nesto ili netko njen ili imati zalbu na tebe da zna da ti to ne isporucujes?

Meni kad su bili rekli su da imam rok da popravim za elektronske uredaje da moraju imati u blizini cijene energetsku vrijednost oznaku kao i informacijski list (fiche) na hrv jeziku za svaki proizvod koji podlijeze tome.