OnPage SEO - trebam neke savjete

Evo kratkog uvoda…

Imam stranicu koja radi već godinama, ima jako dosta sadržaja, pogoni je WP ali me Google rezultati nisu oduševili ovih godina. Čak što više imam nekih čudnih situacija poput toga da se u WMT konzoli svako malo broj poslanih i indexiranih URL-ova smanji za pola, pa se kroz par sati vrati u normalu (sumnjam na nekakvo duplanje URL-ova). Pored toga, kada odem na ključne riječi na osnovu sadržaja tu mi među prvima stoje pojmovi poput ‘ago’, ‘komentara’, ‘opens’, ‘window’, ‘share’ i slični koji nemaju veze sa niche nego su iz nekog razloga uzeti iz teme odnosno koda stranice…

Jučer sam promijenio temu, odnosno nadogradio postojeću na najnoviju verziju koja je responsive. Sređujemo još neke detalje pa da vremenom vidim stanje u WMT kako će ići.

Sada imam konkretno pitanje iz SEO-a - Kada se kaže On Page SEO, dali se misli na optimizaciju novog sadržaja, ili i onog već napisanog? Dali bih imao ikakve koristi da neke članke koji su napisani prije godinu dana, sredim, postavim linkove u njih, dodam još teksta, i onda to provučem kroz WMT?

Ako se možete uključiti u temu, jer ću ovaj WP sajt slagati kroz par dana, pa da imam svježe savjete i razmišljanja članova koji su upućeni u problematiku. Samo da ne krene sa nekom raspravom, i završi čiji je tata jači… :smile:

Sigurno ces imati koristi ako uradis optimizaciju postojecih clanaka, da koristis h1, h2, da uradis internal linking kako treba, ako ti treba vise informacija, googlaj SILO structure, naprimer.

Svi clanci, odnosno cijeli sajt bi trebalo pratiti, koliko imas vremena, svakodnevno bi bilo najbolje. I naspram toga raditi promjene izmjene na pagevima.

Bez da vidimo webstranicu nemozemo nista govoriti. Moguce je svasta, da je content los, da je duplikat, da je copy paste, da je automatski napravljen, da je napisan po schemi, a mozda je s contentom sve u redu, mozda stranica se ne pridrzava Gogole pravila.

Kako se koriste H1 i H2 naslovi?

Ja naprimjer H1 gledam kao naslov i on takav dođe već zadan u temi. Odmah ispod fotografije napišem par redaka teksta sa oznakom H2, a kasnije ako imam podnaslova idem H3 ili obični boldani text.

Pitanje, jeli valja u jednom članku više puta koristiti H2 ili se svaki novi podnaslov treba naznačiti slijedom H2, H3, H4 …?

Pošaljem privatno link. Može tu biti svašta, sve od CloudFlare moguće blokade Google robota, ili iThemesSecurity plugina pa i lošeg sadržaja. Ono što je sigurno, da sadržaj nije automatikom nikakvom ubacivan. Ne mogu reći da je sav originalan, ali sam potrošio dosta € i ovdje na forumu da bih dobio unikatne članke. Dakle, ako i spomenem kopiranje išlo je isključivo uz link na izvor sa maksimalnim prilagodbama teksta za moj sajt - a takvih članaka nema možda maksimalno 30% od ukupnog sadržaja.

Par riječi, ne par redaka. Neka to budu keywordi članka. :frowning:

Bolje da je više H2 tagova ako je text dovoljno dug. No ne bez veze nego neka tako budu podešeni pasusi u textu. Opet, ako je i taj pasus dovoljno dug i može se razvrstati, učini to sa H3 tagom. :slight_smile:

U h1 treba da bude glavni keyword, naslov clanka,
u h2 treba varijacija keyworda, podnaslov.
Da, mozes da koristis vise puta h2 u clanku. Sto se tice pozicije sajta na Google-u, zavisi i od nise, i od konkurencije. Glavni problem je po meni definitivno link building.

Evo gledam u 4. mjesecu sam pokrenuo temu pa da pokazem stanje… Cini se da su linije pocele da se penju/spustaju bas u tom periodu, u moju korist :slight_smile:
Sta vi mislite?

huh? Meni djeluju nekak vodoravno

Pa nije bas vodoravno. Ok, nije ni neko znatno odskakanje, ali valjda tako to ide kada radis sve posteno…?

He he :slight_smile: dobro, glavno da se radi o velikim ciframa.

Ipak vidimo da je negdje u siječnju, veljači, bio veči skok posjetitelja.
Što si tada napravio, ako site radi već godinama? :blush:
(Ili slika mora izgledati ovako iz drugog razloga?)

Ne kuzim sta je zapravo smijesno? Evo provjeravam da vidim, sajt je regan 8. 2013.g. Ja napisao post u 4. 2016. I stavio recenicu da sajt radi godinama…
Trebam li se ispraviti da dobijem neki savjet ili sta?
Zapravo nema veze. Neka meni moje vodoravne, ja zadovoljan. Necu raditi update na temi, hvala u svakom slucaju.

Vodoravno je bolje nego koso dolje.

1 Like

Ništa ne trebaš. :slight_smile: Nisi me razumio, ja sam tebe pitao vezano za ovu sliku, ali nije ni to bitno, zanemari.
http://wmforum.geek.hr/uploads/default/optimized/2X/1/15f415d3ebdc10930ae08dc9f873ff7b1db755cc_1_281x500.png

A za savjet; bude li pitanja, bi’će i odgovora (savjeta). :blush:

Nisam tada nista radio, valjda taj zimski period bude jaci. Dijagram je takav jer sam namjerno uzeo raspon relevantan za ovu ovdje temu, nije to period koliko sajt radi sveukupno.

Evo pitanje. Clanci i linkanje po silosima. Konkretno wp i kategorije koje sam odabrao. Sta meni znaci takvo linkanje i zbog cega mnogi potenciraju. Ja osobno linkam clanke koji nisu ista kategorija a na primjer ticu se neke slicne teme… Jeli to pogresno ili ne?
Druga stvar, na pocetku sam spomenuo da mi WMT nekada vidi npr 9000 indeksiranih linkova u sitemapu a nekada 4500… Kasnije vidim da zapravo imam 2 sitemapa sitemap.xml.gz i sitemap.xml
Jeli to ok ili da ostavim samo jedan?
Plus imam i feed kao sitemap a samo 9 submited i 6 indexed…

Trebaju biti sva 3 sitemapa. xml.gz je kompresirani sitemap.xml.a feed je feed.

1 Like

Vjerojatno misliš na linkanje stranica na svom siteu?
To ne bi smjelo biti pogrešno ako je riječ o sličnoj temi, možda imaju i isti Tag: Postoji i plugin koji to radi, ja ga ne koristim niti ovo radim ikako, čak sam negdje čitao čini mi se u zadnje vrijeme da je efekt upitan. :wink:
Tvoje iskustvo je, evidentno, pozitivno.