Optužen zbog prodaje programa za hakiranje

http://www.tportal.hr/vijesti/crnakronika/185808/Prodavao-hakerske-programe-preko-oglasa.html

Čovjek je prodavao wireless mrežnu karticu dajući uz nju program namijenjen probijanju WEP i WPA zaštite bežičnih mreža. Pri tome je u prodajnom oglasu napominjao da kartica koju prodaje najbolje služi probijanju te zaštite.

DO u Splitu ga je optužio za kazneno djelo povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka. Drugim riječima, optužen je za hakiranje.

Mislim da ova optužnica nikako ne bi smjela proći na sudu, jer to je identično kao da osoba koja u novinski oglas stavi da prodaje oružje uz napomenu da ta marka pištolja najbolje ubija bude optužena za ubojstvo. Ne bi smjela biti osuđena čak niti za poticanje na ubojstvo, jer na čije ubojstvo potiče - nema žrtve, nema djela. Slično tome, ovaj nije poticao niti planirao hakiranje bilo kakve konkretne bežične mreže. Takav bi mogao biti optužen samo za ilegalnu prodaju oružja, ukoliko zakon brani takvu prodaju pištolja preko oglasnika.

Ako bi ovaj iz stvarnog primjera ipak bio osuđen, čini mi se da bi se time efektivno zabranila prodaja robe koju nije zakonom zabranjeno prodavati, jer - koliko znam - softver namijenjen probijanju zaštite nije roba na koju se primjenjuju posebne zakonske mjere i koju bi se smjelo posjedovati samo uz registriranje.

Dobro razmišljaš!

Koja glupost!!!

Prvo zatvore čovjeka što skida sa torenata (šta je on kriv što je to besplatno), zatim oće naplatit preplatu za TV zato što čovjek ima kompjutor, sad čovjeka zatvore što prodaje karticu, a taj program je tak i tak besplatan i svakom dostupan da ga skine s neta. stavi na laptop/komp i razbija mreže. Umjesto da optuže prodavatelja usluga za nedovoljnu zaštitu mreže (ruku na srce ti routeri za 100kn im niš nevrijede), curenje podataka i neznem ćega već nisam pravnik.

Što onda ne optuže i svaku prodavaonicu informatičke robe jer ti je dovoljna bilo kakva mrežna i taj program koji se besplatno skine s neta da to radiš, a mogli bi i tužit prodavatelje usluge neta za isto jer nam omogučuju pristup akvim podacima.

I TREBA I To DOZIOVOTNO GA ZATVORIT

salim se !

Budalaštine NOVINARSKE i svekolikog žutila u digitalno štampanim izdanjima šitova kojih čitamo.
Za dva dana će objavit da je bio na obavjesnom razgovoru o nekoj sasvim drugoj stvari dok će tema o hakiranju bežičnih mreža i prodaji programa i tobožnjoj krivičnoj odgovornosti obići široke mase svekolikog pučanstva, bljak i :fuj:

ovo je samo da imaju sto pisati, nemaju pametnijeg posla i sad ce se ovo rastezati na “tema dana” ili tjedna i samo ce se o tome pisati. - GLUPOST

Jel bi mogo ja kako na ruteru namjestiti da kad ukucam 24, index i slicno smece na koje sam se navuko, da mi te sajtove preglednik ne ucitava? posto mi je ruter stan ispod koji nije moj… nebi dolazio u napast da to sta mijenjam :smiley:

Pitanje mi je mozda glupo… al boli me briga, vele nepostoje glupa pitanja vec sam glupi odgovori :smiley:

I ne neda mi se googlat… vjerujem u informaciju oci u oci, u ovom slucaju klik posta za post =)

Kako kaze Mister Garison ne postoje glipa pitanje postoje samo glupi ljudi

Pa ja sam si na routeru namjestio da ne mogu otvoriti ništa s domene net.hr. I to imam već barem godinu dana, ako ne i dvije. I puno mi je bolje sada.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja