Oracle Cloud Free Tier (Besplatan VPS)

Nadam se da će nekome poslužiti.

Nisam našao sličnu temu, pa sam odlučio da postavim. Vjerovatno dosta Vas i koristi. Ispod ima video koji prikazuje detaljno kako kreirati server nakon logiranja na OracleCloud, kako instalirati OS Ubuntu/Hestia Control Panel/Podesiti sve. Ono što mogu reći jeste da funkcioniše i mene služi već neko vrijeme. Stranice tipa vijesti, magazin i slično rade bez problema i ako treba dokupiti bilo šta nije skupo, prihvatljivo je, ali za manje-srednje stranice neće ni biti potrebe.

Pošto je ARM arhitektura testirao sam sve panele i najbolje se pokazala ova 3: Hestia Control Panel (besplatno), Virtualmin (besplatno) i Plesk (najjednostavniji i treba kupiti licencu) rade bez problema.

(Ovo dobijate u besplatnom paketu)

  • 4 CPU i 24GB ram,
  • 200 GB SSD prostora.

Registrujte se na link (Cloud Free Tier | Oracle) i pratite video ispod. (Znam da je na engleskom) :upside_down_face: ali nije neka nauka pratiti korake.

Tu sam, ako nekome treba pomoći podesiti nešto što se tiče ovog, onoliko koliko znam pomoći ću, nisam nikakav “znalac” ali snalažljiv sam, uporan i pronađem rješenje. Ako sam nešto što je zabranjeno na forumu postavio, unaprijed se izvinjavam, nije mi to bila namjera uopšte, već želja da pomognem i podijelim nešto besplatno, što vjerujem da nekome može koristiti.

3 Likeova

Samo da potvrdim. Po istom videu sam proslog mjeseca prijavio besplatni oracle vps, instalirao hestiu i digao WP. Radi bez problema. Morao sam unijeti broj kartice prilikom registracije, medjutim nista nije naplatio do sada.

Neće ni naplatiti. Kada potrošiš 80% resursa dobit ćeš obavještenje da si blizu da dostigneš FREE limit i da imaš mogućnosti dokupiti što trebaš. Nećeš moći s Free planom preko tog limita preći i neće ti automatski ništa odobriti niti će naplatiti s kartice ako ti isključivo ne odobriš (dokupiš nešto). Ja sam dokupio dodatni prostor.

Normalno je da moraju imati neki vid zaštite i zloupotrebe, odnosno potvrde korisnika. Da toga nema svako bi kreirao po 100x računa i prodavao.

1 Like