Oslobođenje od PDV-a za "izvoz" usluge programiranja

Zapeo sam kod izdavanja računa jednoj firmi u Švicarskoj.
Naime, mislio sam kako je usluga programiranja za inozemnog naručitelja oslobođena PDV-a, ali to nigdje nemrem nać u Zakonu o PDV-u.
Ima li tko iskustva sa izdavanjem računa za uslugu programiranja (web development) za inozemnog partnera i PDV-om, te koju stopu PDV-a da stavim (23%, 0% ili oslobođen PDV-a)?

HVALA!

http://propisi.porezna-uprava.hr/

Porezi -> Zakon o porezu na dodanu vrijednost -> link zakona ili link istoimenog pravilnika.

Ljudi često pogrešno tumače taj članak, ali u principu bi se kod programiranja radilo u Zakonu o čl. 5. st. 5., a po osnovi čl. 5. st. 6. tč. 1. ako im daješ licencu ili tč. 13. ako im daješ uslugu programiranja. Međutim, za točnije tumačenje vidi Pravilnik, čl. 33. st. 8. tč. 13.

Kod tč. 13 je moje osobno mišljenje da se ovo odnosi samo na doslovno kako piše u Pravilniku isporuku računalnih programa (npr. download), a ne na njihovo programiranje. Ali smo mi u firmi jednom dobili mišljenje porezne uprave gdje smo (barem mi) pročitali da oni uslugu programiranja stvarno interpretiraju kao “elektronički obavljenu uslugu”. Nismo išli dalje s tim prema odvjetniku, jer je nama to mišljenje trebalo za nešto drugo.

Pazi na to da u svakom slučaju nisi slobođen PDV-a, već se u tim specifičnim slučajevima kao mjesto oporezivanja uzima mjesto poduzeća koje je uslugu primilo. PDV se uvijek naplaćuje po mjestu oporezivanja, a ovo se uvodi da se izbjegne dvostruko oporezivanje - dovoljno samo tamo platiti porez.

Ako tako gledaš stvari, onda ti postaje jasno zašto zakonodavac pod “elektronički obavljenom uslugom” smatra isporuku programa - zato da omogući izrade web-shopova gdje ćeš prodavati programe. Ovo kada radiš softver po narudžbi je - IMHO - dvojbeno gurati tamo.

Također kod interpreatcije čl. 5. st. 6. tč. 3 Zakona (ako bi ti to palo na pamet) nemoj zaboraviti da rečenica završava sa “i druge savjetodavne usluge inžinjera”, a ne “i druge usluge inžinjera”.

Po mome iskustvu su knjigovođe VRLO nonšalantni kod tumačenja ovog članka zakona i maltene ti ispadne da se svaka intelektualna usluga oporezuje kod naručitelja… i to i u velikim međunarodnim firmama. No moj je sud da je ovako država izgubila hrpe para ispod žita.

U svakom slučaju ne smiješ ovo moje tumačenje smatrati pravnim savjetom, već se moraš savjetovati s knjigovođom, poreznim savjetnikom, pravnikom ili potražiti mišljenje među objavljenim mišljenjima Središnjeg ureda Porezne uprave na
http://www.porezna-uprava.hr
. Ako bi htio osobno pitati, idi osobno do poreznog savjetnika u PU, a ako ćeš pisati imaj na umu da ćeš odgovor čekati 6-9 mjeseci.

tsereg,

Sto ako doslovno isprogramiras prvo software koji su narucili i onda im ga isporucis na download i naplatis im doslovno software a ne uslugu programiranja istog iako si ga isprogramiro iskljucivo za njih? :smiley:

:smiley: Ti se zezaš, ali kako ja to gledam - da. Onda im ne naplaćuješ uslugu programiranja, već im prodaješ licencu + cijena usluge isporuke (download s portala). Prijenos autorskih prava (što je licenca) je reguliran u točki 1., a isporuke u točki 13. Čak bi, pretpostavljam, mogao prodati i ekskluzivnu licencu, a temeljem da oni ne žele da softver prodaš konkurenciji, ili da se u softveru nalazi toliko njihovog know-howa da tantijemi koje traže nisu isplativi da bi ti prodavao dalje i drugima, pa ti njima prodaješ svoj dio autorskih prava.

Velim - i PU, koliko sam ih shvatio, misli da je programiranje “elektronički obavljena usluga”, što je po mome sudu pridjevno točno samo ako se drži da je mozak u osnovi elektronički uređaj (jer neuroni rade na struju), pa je onda svaka intelektualna usluga ujedno i elektronički obavljena. No, ako PU da mišljenje na papiru s grbom RH, pečatom i potpisom, to je amen. :slight_smile:

Osnovna razlika je da li prodaješ uslugu programiranja ili proizvod (program).
Naime, usluga i proizvod se različito tretiraju.

Ukratko, ne ulazeći u detaljnije rasprave, meni moja knjigovođa kaže ovako:

  • ako si isprogramirao (program) za stranog klijenta u Hrvatskoj, i prodao ga, onda trebaš platiti PDV.
  • ako si se spojio na remote PC/server od stranog klijenta, i na taj način vršio programiranje, onda ne plaćaš PDV. To se u knjigovodstvu zove “rad preko modema” ili tako nešto.

[quote=“dax”]Ukratko, ne ulazeći u detaljnije rasprave, meni moja knjigovođa kaže ovako:

  • ako si isprogramirao (program) za stranog klijenta u Hrvatskoj, i prodao ga, onda trebaš platiti PDV.
  • ako si se spojio na remote PC/server od stranog klijenta, i na taj način vršio programiranje, onda ne plaćaš PDV. To se u knjigovodstvu zove “rad preko modema” ili tako nešto.[/quote]

Koristan info, sljedeće na todo listi je zakup dedicated servera u US of A i setup razvojnog okruženja.

Ne moraš ni instalirati cijelo razvojno okruženje tamo. Dovoljno je staviti neku osnovnu verziju tipa VS Express i sl. Neće ti drugovi inspektori ulaziti u detalje što i kakoprogramiraš, neće testirati tvoj kod kako radi. Samo ti njima pokaži kako se spajaš na server u USA i učitavaš Visual Studio pa učitaš program i mislim da će biti dosta :slight_smile:

Eh, ali ima jedna kvaka: ako zakupiš server u USA i želiš odbiti troškove (normalna situacija), onda moraš platiti PDV na taj server. Doduše, plaćeni iznos ulazi u predporez pa ga plaćaš samo prvi put, a kasnije ga prebijaš…

Nije problem platiti PDV na sever, nego je problem što onda njima daješ do znanja da je to ustvari tvoj server, a ne od klijenta.

Zakupiš neki jeftini VPS, instaliraš osnovni razvojni alat i vozi.

Pa teret dokaza je na tebi. Ako se ideš oslobađati od PDV-a, na tebi je da dokažeš osnovu. Ako nisi, inspekcija će ti samo opaliti kaznu i naplatiti PDV. A na to nema mogućnosti niti žalbe, niti odgode plaćanja, već jedino tužba Upravnom sudu, gdje ćeš opet kao tužitelj morati izvesti dokaze da je PU bila u krivu, dakle dokazati da je osnova na koju se pozivaš stvarna.

Dakle, VPS bi moraoo zakupiti klijent, na svoje ime i svoj račun. I ti bi morao imati nekakav dokaz za to (ne znam što bi u tom slučaju dokaz bio).

A čak i onda nisam siguran koliko inspektori mogu prihvaćati ili odbacivati takve dokaze.


Ne znam jesi dobro uhvatio poantu ovog oslobođenja. Nije poanta da se spojiš na server kojeg si iznajmio od stranog hostera. Onda bismo svi radili u cloudu i ne bi plaćali poreze. :slight_smile:

Poanta je da se spojiš na server od naručitelja, od onoga za koga vršiš programiranje. Tada se smatra da si programiranje obavio u mjestu naručitelja. Poanta je da si radio u njihovom uredu, samo si uštedio troškove putovanja. (Taj server, pretpostavljam, može biti unajmljen i od hrvatske firme, što se toga tiče, dokle god je to naručiteljev “inventar”, njegova “uredska” mašina, takoreći.)

Da, ali upravo sma to i mislio, da ti platiš taj server svojim parama, a ne s parama od firme. Ili još bolj, rećeš naručitelju da ćeš mu umanjiti cijenu ako iznajmi jedan VPS od 30$ i neka ti pošalju kopijuraačuna ili nešto iz čega se vidi da je to stvarno njihov VPS. Ti im onda možeš smanjiti cijenu jer si uštedio na PDV-u.

Doduše, ovo nije odabir zakonom propisane opcije koja ti daje mogučnost legalne uštede na porezu, nego je štos kako zafrknuti. Zbog toga svatko mora za sebe odlučiti hoće li se majmunisati na ovaj način.

Ja osobno ne vidim neki problem u tome. Kada bi ti baš netko legao na leđa, mogao bi se zapitati što nekakva neprogramerska firma ima u svome uredu računalo sa svim razvojnim alatima, ali zašto ne? Na koncu, sutra će unajmiti nekog drugog programera koji će koristiti isto to računalo da nastavi razvoj…

[quote=“dax”]Ukratko, ne ulazeći u detaljnije rasprave, meni moja knjigovođa kaže ovako:

  • ako si isprogramirao (program) za stranog klijenta u Hrvatskoj, i prodao ga, onda trebaš platiti PDV.
  • ako si se spojio na remote PC/server od stranog klijenta, i na taj način vršio programiranje, onda ne plaćaš PDV. To se u knjigovodstvu zove “rad preko modema” ili tako nešto.[/quote]

Sorry što bumpam stariji post, ali mislim da je ova tema uvijek aktualna.

Naime, vidim da se raspravlja o situaciji kada radimo software po narudžbi za klijenta - ne znam da li ste pogledali Pravilnik, čl. 33. st. 8. tč. 5. koji definira izričito tu situaciju:

[quote=""]“ustupanja informacija (npr. rezultata ispitivanja javnog mnijenja i istraživanja tržišta,
ustupanje softvera koji je izrađen specijalno za naručitelja), uključujući i informacije o
poslovnim postupcima i iskustvu (know-how)”[/quote]

[quote=“Berry”]Sorry što bumpam stariji post, ali mislim da je ova tema uvijek aktualna.

Naime, vidim da se raspravlja o situaciji kada radimo software po narudžbi za klijenta - ne znam da li ste pogledali Pravilnik, čl. 33. st. 8. tč. 5. koji definira izričito tu situaciju:[/quote]

E i, šta piše? Možeš li kopi/pejstati ako eć imaš kod sebe da mi ne tražimo. Ide li na te usluge PDV ili ne?

Kako bilo, meni knjigovođa rekao da moram uračunat PDV i platit ga (vezano uz isporuku software-a). Ali sam odlučio otvorit offshore, zatvorit registriranu firmu u Hr, i radit preko offshore-a. Ionako radim (odnosno prodajem) usluge, a naručitelju je sasvim svejedno od koga naručuje. Offshoreom bit ću povoljniji (najmanje za 25%), pa im se svakako isplati…
Ubiše me plaćanje poreza na dobit, PDV, davanja za šume, turističke zajednice, članarine, knjigovođa, niš mi se više ne odbija od PDV-a…a od ničega što plaćam nemam nikakve koristi. Dakle - Hr firma ključ u bravu, Sejšeli - here I come!

Jedan američki sudac je utvrdio, nakon što je čovjeka IRS naganjao zbog toga što je iskoristio rupu u zakonu da ne plati poreze, da je ustavno pravo svakog Amerikanca iskoristiti rupe u zakonu da ne plati porez.

Dakle, izbjegavanje plaćanja poreza je posve legalna radnja. Samo budi oprezan da te ne bi izlet na Sejšele još i skuplje koštao…

Otvaranje offshore tvrtke je legalno za građane Hr. Obzirom isporučujem usluge koje nisu vezane uz Hr (osim same lokacije, i tu bi me mogli uhvatit ako ulete u stan baš u trenu kad mi je otvoren kod, pa mogu reć “a-ha! radiš u Hr a ne prijavljuješ porez!”)
Obzirom bankovni račun nemam (privatno) otvoren u Hr, ne vidim kako bi mi mogli pratiti porijeklo imovine, osim da stave nekog da me prati, a ne vjerujem da im se zbog par sto tisuća kuna godišnje koliko zaradim to isplati…
Međutim, kao što i sam kažeš, treba biti oprezan u tome što radiš (pogotovo kod pokušaja utaje poreza). Nikad ne možeš biti 100% siguran, mada i sada kada plaćam porez i ne tajim ga niti lipe, jer sve ide preko računa tvrtke, više sam u panici jer ni sam nisam siguran na što treba a na što ne treba platiti porez. Primjerice kao što je gore navedeno, PDV treba platiti na hosting kojeg uzimaš u inozemstvu, na domenu koju kupiš u inozemstvu, na adwordse koje plaćaš u inozemstvu, a i na zaradu od samog sitea kojeg, opet, zarađuješ iz inozemstva. Meni tu nema logike. Sve se kupuje i radi za inozemno tržište, a onda moram platit PDV na sve to skupa što nema veze sa Hr (osim što je firma locirana u Hr). Da, Zakon je takav, ali nema logike plaćat državi ono što joj ne pripada…
Pokušao sam pronać način da smanjim ta davanja, i jedino što mi se čini donekle prihvatljivo i legalno je offshore.
Međutim, otvoren sam i za druge solucije, ako ih zna netko…

[quote=“tsereg”]Jedan američki sudac je utvrdio, nakon što je čovjeka IRS naganjao zbog toga što je iskoristio rupu u zakonu da ne plati poreze, da je ustavno pravo svakog Amerikanca iskoristiti rupe u zakonu da ne plati porez.

Dakle, izbjegavanje plaćanja poreza je posve legalna radnja. Samo budi oprezan da te ne bi izlet na Sejšele još i skuplje koštao…[/quote]

ako ima doo fakturira sw 1 kunu a instalaciju 199.000 ? ako ima offshore otvara
firmin devizni konto u bilo kojoj banci svijeta i sve kupuje ili placa sa tih bankovnih
racuna ? Niti krsi niti koristi “rupe” u zakonu. Igramo se drzave i zakonodavca pa
za prijatelje i one koji razumiju magiju smo stvorili “rupe” da se moze gurnut :slight_smile:
Tvorci deklaracije se vrte u grobu kad vide plodove “siromasnih, bolesnih i
izmucenih”

quote=“dmitrecic” više sam u panici jer ni sam nisam siguran na što treba a na što ne treba platiti porez.[/quote]A da stvar bude još gora, ako odlučiš platiti porez na sve, i na ono što PU misli da trebaš i što ne trebaš, opet si prekršio zakon, na jednak način.

U međuvremenu, PU šalje inspektore da globe babe koje su kupile kruh za 4 kune, dobile račun, ali ga nisu uzele i prenijele u ruci ona 3 metra koliko dijeli pult pekarnice od izlaza iz iste.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja