Otvaranje d.o.o.-a (stranci i prebivalište)

Objavio sam ovu poruku i na Legalis forumu, ali zasad nitko ne odgovara; možda ovdje netko bude znao više (@tsereg):
u kontaktu sam s nekoliko stranaca koji se planiraju doseliti u Dalmaciju pa oni imaju nekoliko pitanja na koja ne mogu naći odgovore, a ne barataju baš s jezikom (a ja ne baratam s pravom). Ja ću samo prevesti pitanja, kosa slova su moja opaska:

Novu firmu planiraju otvoriti 2 ne-EU građana. Zanima ih moraju li imati prebivalište u Hrvatskoj?

Plan je:
d.o.o. s 20 000 HRK kapitala
Prvi suvlasnik ima 52% suvlasništva, drugi 48%.

Pitanja:

  1. Moramo li zaposliti tri Hrvata (valjda misle hrvatska državljanina) tijekom prve godine ili kad ih točno moramo zaposliti?

  2. Ako je firma tek osnovana i vlasnik treba prebivalište (pravo na stanovanje i biznis), može li on aplicirati za prebivalište i unajmiti ljude tijekom nekoliko sljedećih mjeseci, dok ne nađe odgovarajuće ljude za posao?

  3. Je li 20 000 HRK dovoljno za pokretanje firme i zahtjev za prebivalište ili mora biti više?

  4. Može li u početni kapital biti uračunata nekretnina izvan Hrvatske, i ako može, kako se može dokazati vrijednost te nekretnine?
    PS: Oni su do sad proučavali Zakon o trgovačkim društvima i Zakon o strancima, ali ih dosta toga zbunjuje.

Iz iskustva, za registriranje pravne osobe u hr (doo, obrt ili nešto treće) i ukoliko je otvara fizčka osoba (ili više njih), tada ta fizička osoba MORA imati prijavljeno boravište u Hr. I to mora imati prijavljen privremeni boravak, kako bi dobio OIB. Bez OIB-a nije moguće registrirati tvrtku, niti otvoriti bankarske račune. To znam jer sam htio da moja supruga (koja nije državljan ijedne države članice EU) otvori obrt ili doo, pa mi je tako rečeno kod javnog bilježnika.

Ukoliko strana tvrtka registrira tvrtku u Hr onda je stvar drugačija, ali to ne znam.

1 Like

Najjednostavnije im je kontaktirati lokalnog odvjetnika koji će im dati sve informacije i odraditi što je potrebno.

Koliko se čini prema brošuri na stranici www.hitro.hr, čini se da ne moraju jer u točki 2. stoji da je za ovjeru dokumentacije kod javnog bilježnika potrebna putovnica za strane državljane. Možda su ovo zastarjele informacije, jer svi projekti kod nas traju dok se ne otopi lanjski snijeg, ali mislim da šalteri Hitro i dalje rade.

Od kud im baš brojka od tri? Moraju zaposliti direktora. Direktor može biti i osoba koja već ima radni odnos, pa takvu osobu onda nije potrebno doista zapošljavati, već se samo imenuje, a firma radi bez zaposlenih. Također treba vidjeti i što je to prokurista.

20.000 kn je temeljni kapital. Postoje određeni troškovi vezani uz osnivanje, ali 20.000 kn je inicijalna lova na račnu firme i to je to.

Bilo bi neobično da ne može. Nemam pojma kako se procjenjuje preko granice.


Ali otvaranje firme je samo kap u moru birokracije. Nema im smisla otvarati firmu ako ih ovdje neće zastupati netko tko govori hrvatski i ako neće imati suradnju s nekim odvjetnikom koji će ih provesti kroz peripetije.

1 Like