Otvaranje firme ako si zaposlen?

Ovako, zanima me da li je po zakonu dozvoljeno otvoriti firmu (doo, jdoo ili pausalni obrt) ukoliko si vec zaposlen u jednoj firmi? Riječ je o Hr…

Ako je dozvoljeno, što bi preporučili od tog troje?

1 Like

Moguće je, troškovi su puno manji jer su već plačeni kod trenutnog poslodavca.

I mene to zanima ako netko zna koja je najbolja od opcija ??

Evo moje svježe iskustvo staro par dana i bit će mi tako još narednih par mjeseci. Iako nije povezano s pravnom nego fizičkom osobom ali radi se o davanjima državi pa možda ti nešto pomogne.

Da, moguće je otvoriti samo prije tih svih koraka razmisli si malo jeli ti stvarno to potrebno i dal ćeš imati dugoročno posla ili samo na par mjeseci. Znam samo da kad imaš jdoo i negdje radiš (poslodavac plaća doprinose) ti si onda sam nemoraš sam plaćati.

Iz nekih privatnih razloga sam morao napraviti još jedan dodatni ugovor o djelu, iako sam zaposlen s redovnim radnim vremenom. Za ugovor o djelu sam se dogovorio s svojoom kumom da ću raditi preko njezine firme i dogovorili se da doprinose si sam platim, i mogu reći da sam iskreno jako razočaran našim sustavom i našom državom i da nikad baš nikad lovu neću ulagati ni u ovu državu a ni tržati u našim bankama jer ovo nema nigdje osim u Lijepoj našoj.

Prvo sam tjedan dana proveo na telefonu pokušavajući saznati neke informacije (zvao sam od Osijeka do Zg, pa Pula, Split i tako redom i nitko nezna ništa o tome samo znaju da se tako nemože,na kraju sam uspio doci do nekog pametnog u ovoj državi tko zna svoj posao)

Da skratim priču:
Poslodavac na moju plaću daje još državi cca 7000 mjesečno (prirezi,zarezi,zdrastvo,mirovinsko… bla bla), ja na svoj ugovor o djelu također sam obvezan platiti državi cca 4500 kn.

Tako da ova jadna država od mene dobija 11 500 kn mjesečno za šta? Tako bi volio da im stvarno netko baci bombu i sve ih rokne. Jer jednostavno pljačkaju na sve strane, a pitaš ih za nešto to neznaju.

Pitaju se kao zašto mladi odlaze? Jer su uhljebi nedaju mladima nikakvu priliku nego te još sputavaju u svemu tome.

Uglavnom dobro promisli šta i kako prije svega i vidi jel ti je stvarno potrebno. Nekažem da nema svojih prednosti ali ima i puno više mana.

Ako netko zna kako legalno online otvoriti firmu vani pls neka se javi volio bi saznati malo više o tome.

8 Likeova

Da, tog sam svjestan da hrpa novaca, kako od place tako i od svih ostalih doprinosa koje bi firma ostvarila ide državi. Nit orali, nit kopali, a novci im se sljevaju.

Uglavnom, razmisljao sam i oko otvaranja firme izvan HR, pa me svakako i ta iskustva zanimaju, ako ih netko s foruma ima.

Da ovo drugo mi je puno primamljivije izvan HR… Neznam jedno vrijeme su bile popularne “divlje” države bahami, i tako neka otočja ali moram proguglati malo.

Ali najbolja su live iskustva, pogotovo ako ima netko na forumu.

Mozes otvoriti sve navedeno kada si zaposlen i prednost je ta sto ne moras kod sebe placati doprinose.

Sto je najbolje? Ovisi o tome sto ces raditi i koliki ti je planirani promet, da li se radi o uslugama ili preprodaji robe. Ovako nacelno ti moze ekipa sa foruma pomoci, ali uvijek preporucam da pronadu DOBROG racunovodu, neka zapisu sto vise pitanja i sve sto im nije jasno i neka to plate. Tih nekoliko stotina kuna ti moze usparati jako puno novaca!

Edit : @JohnDoe @goodWill napisite okvirno sto bi radili i koliko pa ce vam netko i napisati misljenje sto je najbolje.

1 Like

Mene zanima konkretno JDOO. Radi se o pružanju marketinških usluga.

U BiH ako si zaposlen mozes otvoriti. nisu troskovi veliki. Ne trebas placati doprinose na platu niti isplacivati sebi platu, dizes samo dobit. Do 50 000KM/godisnje imas placati mjesecni pausal od 2%, s tim da je minimum mjesecno 50KM. Imas mogucnost da sam sebi vodis knjige, a ako ne znas onda je to oko 50KM/mjesecno. Godisnje takse opstinska i drzavna iznose oko 150KM. Ako se bavis IT-om, programiranje, mozes registrovati firmu na kucnu adresu. Tj ima spisak djelatnosti koje se mogu raditi od kuce, to ti knjigovodja moze istampati.

1 Like

Jdoo i doo su prakticki ista stvar. Otvaranje doo sa svime je cca 6000kn i 20000kn temeljnog kapitala od cega ti (koliko se sjecam) pola moze biti u vrijednosti stvari (laptop, stol, mobitel) sredstva za rad, ostalih 10000 kn mora biti u gotovini. Ili mozes sve u gotovini uplatiti i ta sredstva su ti na racunu firme.

Kod jdoo te kosta cca 1000kn i 10kn pocetnog kapitala, kod jdoo moras 25% dobiti ostaviti u “rezervi” i kada ta rezerva prede 20k kn moras preci u doo gdje placas taj prijelaz cca 5-6 tisuca kuna.

I jedno i drugo mozes birati prve godine hoces li biti u sustavu pdva ili ne. Ako prijedes 300 000kn prometa onda si obavezan uci u sustav pdva sljedece godine.
Troskovi racunovodstva, komore i svih davanja drzavi su ti isti.

Kod pravnih subjekata treba u glavi razdvojiti neke stvari.

  1. Novac na racunu nije tvoj

  2. Placa koju isplacujes radniku od recimo 7000kn brutto je placa za koju on radi i od toga si on placa mirovinsko i porez, samo tu uplatu izvrsavas ti kao poslodovac. Poslodavac placa doprinose na zdrastveno, nezaposlenost i ozljede na radu. Znaci ako radnik radi za 7000kn brutto poslodavac ce platiti dodatnih cca 1200kn na njegovu placu, i od ovih 7000kn ce uplatiti cca 2000kn za mirovinsko i poreze. Ukupni trosak place iznosi 8200kn a radnik ce dobiti cca 5000kn.

  3. PDV je prolazna stvar i uvijek kada se radi posao se prica o netto iznosima za neki posao. Recimo ti nisi u sustavu pdva i cijenis svoju uslugu 80kn na sat. Kolega je u sustavu pdva i cijeni svoju uslugu 100kn na sat sa pdvom. Kupcu, ako je pravni subjekt je isto od koga ce kupiti. No ako ti stavis uslugu 100kn bez pdva skuplji si 25% od njega i nisi konkurentan. Ako radis sa fizickim osobama je isto samo sto vecina njih ne kuzi pa ce ti rijetko tko prigovoriti.

Ovisno o kolicini prometa za usluge ti je kao vec zaposlenom mozda najbolje pausalni obrt. Ne mozes si pravdati troskove, ali njih ni neces imati puno jer prodajes uslugu a lakse ti je doci do novaca. Godisnji limit ti je 300k kn sto je 25000kn mjesecno.

Opet ovo je samo razmisljanje i iskustvo.
Posto sam imao pausalni obrt dok sam bio zaposlen, obrt kada sam bio zaposlen, obrt i doo kad sam bio zaposlen i sada samostalno zaposlen u svom doo, imam obrt. Procitaj sto vise raznoraznih informacija na stranicama racunovodstvenih servisa i sve sto ti nije jasno zapisi na papir i onda na savjetovanje.

4 Likeova

Jako korisne informacije, Hvala :smiley:

Ili odi klasično, drugi dohodak, ugovor o dijelu i na cca. 10.000kn tvoje zarade državi češ platiti iznos od oko 3700kn sa svime…

Pozdrav. Mene isto zanima otvaranje paušalnog obrta (tocnije salon za uljepšavanje) a zaposlena sam u stalnom radnom odnosu. Usluga tog obrta nema veze sa mojim zanimanjem. E sad me zanima da li ja mogu odraditi u svom obrtu par sati dnevno ili da nekog zaposlim… I da li to uopće mogu otvoriti… ima li nekih zapreka? Što mi je činiti i gdje se ići prvo informirati? Hvalaa

Moguće je i obrt imati paralelno uz redovni radni odnos. U obrtu ti sa svojim računom i u svoje ime (i svojom imovinom) odgovaraš za sve eventualne poteškoće kod drugih varijanti samo imovinom firme…

A moguće su i varijante d.o.o. (j.d.o.o - ako nemaš za temeljni kapital). Kao obrtnik bi trebala imati prikladno zanimanje koje je propisano, dok te d.o.o. i j.d.o.o. to nitko ne pita (može frizer biti vlasnik medijske kuće)

Ovo u vezi informiranja, ovisi ti u kojem si gradu…Ako si Zagreb, definitivno Plavi ured.

Moguce je i to je najbolja kombinacija. Sto se tice pausalnog obrta imat ces cc 500 kn troska mjesecno ukoliko si u radnom odnosu sto je odlicno.

Hvala vam na odgovoru.
U Sv.Nedelji sam, kod Samobora.
Koliko sam ja vidjela po onim klasifikacijama salon za uljepsavanje spada pod slobodni obrt ako se ne varam? Tu nije riječ o frizeru, pedikeru itd… nego o aparatima za njegu tijela i mrsavljenje, npr… termodeka, limfna drenaza…itd